Ο Έρνεστ Ομπιένα μετά από τρία χρόνια προπονήσεων και αγώνων στο εξωτερικό, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του και στην οικογένειά του.

Ο άλτης από τις Φιλιππίνες βρίσκεται στη Μανίλα μετά από μια πολύ καλή χρονιά. Μάλιστα, απασχόλησε πολύ τα τοπικά ΜΜΕ, όχι μόνο για το μετάλλιο στο Γιουτζίν, αλλά και για τη νίκη του επί του Άρμαντ Ντουπλάντις.

Ο 26χρονος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Όρεγκον. Στο Diamond League στις Βρυξέλλες πήρε την πρώτη θέση και έσπασε το αήττητο του σπουδαίου Ντουπλάντις.

«Θα μείνω εδώ ίσως για τρεις εβδομάδες… Αυτή είναι η ώρα μου να την περάσω με την οικογένειά μου και πραγματικά να κάνω ένα διάλειμμα», δήλωσε μεταξύ άλλων στο «tempo.com.ph» ο κορυφαίος άλτης. Άλλωστε και του χρόνου έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα από μεγάλες διοργανώσεις. Ο ίδιος είπε πως στοχεύει στο Ασιατικό Πρωτάθλημα κλειστού που θα γίνει στο Νουρ Σούλταν, τους Ασιατικούς Αγώνες στην Χανγκζού, το Ασιατικό Πρωτάθλημα Στίβου στην Πατάγια, τους Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας στην Πνο Πενχ και φυσικά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη.  Αυτό που θέλει είναι να κερδίσει περισσότερα μετάλλια, αλλά ο μεγάλος του στόχος είναι να υπερβεί τα 6 μέτρα στο επί κοντώ.

Ο Φιλιππινέζος επικοντιστής έχει ατομικό ρεκόρ 5,94μ. που σημείωσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Γιουτζίν που είναι ρεκόρ Ασίας και εθνικό και ατομικό ρεκόρ.