Δρόμοι μεγάλων αποστάσεων 10.000μ.
Ένα χρόνο μόλις που είχε σκεφτεί να παρατήσει τον στίβο, ο Ζέρεϊ Κμπρομ Μεζνγκί κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 10.000 μέτρα στο Μόναχο.

Ζέρεϊ Κμπρομ Μεζνγκί: Από τη σκέψη για οδηγός ταξί… στο ασημένιο στο Μόναχο και τώρα πρέπει να το πει στη μητέρα του!

Ο Ζέρεϊ Κμπρομ Μεζντζί έφυγε από στρατόπεδο στην Ερυθραία το 2012 και πήγε πρόσφυγας στη Νορβηγία και τον φιλοξενεί οικογένεια στο χωριό Τάνανγκερ.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Ένα χρόνο μόλις που είχε σκεφτεί να παρατήσει τον στίβο, ο Ζέρεϊ Κμπρομ Μεζνγκί κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 10.000 μέτρα στο Μόναχο.

Ήθελε να σταματήσει και να οδηγήσει ταξί. Τώρα ο 36χρονος πρέπει να πει στη μητέρα του ότι κατέκτησε ένα σπουδαίο μετάλλιο στην καριέρα του! Ζει στην Ερυθραία και δεν γνωρίζει για το επίτευγμα του γιου της. «Δεν έχει τηλεόραση. Της είχα τηλεφωνήσει πριν λίγους μήνες για να της πω ότι θα εκπροσωπούσα τη Νορβηγία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε. Δεν μπόρεσα μετά να της μιλήσω, ήμουν απασχολημένος και το ίντερνετ είναι καλό στην Ερυθραία. Ελπίζω να της μιλήσω όταν το ίντερνετ λειτουργήσει. Ανυπομονώ να την καλέσω. Φυσικά θα υπάρξουν κάποια δάκρυα», δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ο Νορβηγός δρομέας.

Ο Ζέρει Κμπρομ Μεζνγκί ζει στο Στάβανγκερ και την φιλοξενεί μια οικογένεια στο Τάνανγκερ. Έφυγε από στρατόπεδο στην Ερυθραία το 2012.

Στο Μόναχο μέχρι το τέλος κυνηγούσε τη νίκη, αλλά έμεινε από δυνάμεις και τον προσπέρασε ο Ιταλός Γεμανέ Κρίπα. Πήρε όμως το ασημένιο τερματίζοντας σε 27.46.94 που ήταν μεγάλο ατομικό του ρεκόρ, σχεδόν βελτιώθηκε κατά 11 δευτερόλεπτα. Χάρισε στη νέα του πατρίδα, της οποίας πήρε την υπηκοότητα το 2020, το δεύτερο μετάλλιο στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων στο αγώνισμα. Το προηγούμενο ήταν το 1990 όταν ο Άρε Νακίμ είχε πάρει και εκείνος το ασημένιο μετάλλιο. Ο Μεζνγκί μετά την επιτυχία του δεν κοιμήθηκε και γιόρτασε την επιτυχία του με την οικογένεια που τον φιλοξενεί, μέλη της Εθνικής ομάδας της Νορβηγίας και τους προπονητές. Επέστρεψε χαρούμενος στο Στάβανγκερ, που όπως προαναφέραμε τον φιλοξενεί οικογένεια στο χωριό Τάνανγκερ στο δήμο Σόλα. Το γιόρτασαν και στον κήπο του σπιτιού. «Αυτή η οικογένεια σημαίνει πολλά για μένα. Δύσκολα έχω λέξεις να το εξηγήσουν, αλλά είναι σαν άγγελοι για μένα. Όταν είμαι κουρασμένος, μου δίνουν ενέργεια».

Τώρα για το μέλλον δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει. Αν θα ασχοληθεί με τον μαραθώνιο ή τον ημιμαραθώνιο ή θα παραμείνει στον στίβο. Πάντως, στους στόχους του είναι του χρόνου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη, αλλά και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024 στη Ρώμη. Ελπίζει να βρει χορηγούς και να αγοράσει ένα αυτοκίνητο.

Φωτογραφία: European Athletics/ Daniel Kopatsch

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία