Μαραθώνιος
Μαραθώνιος Αγώνας

Πόσοι είναι οι Μαραθώνιοι Αγώνες στον κόσμο;

Ο Μαραθώνιος αγώνας, από την εμφάνισή του, στους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά, έχει «κλέψει» την καρδιά των αθλητών και του κοινού.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Ο πρώτος Μαραθώνιος Αγώνας διοργανώθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, όπου ο Έλληνας δρομέας Σπύρος Λούης κέρδισε τον αγώνα με χρόνο 2:58:50. Ο αγώνας ξεκίνησε από τον Μαραθώνα και κατέληξε στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα, με συνολική απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων.

Η αφορμή για τη δημιουργία του Μαραθωνίου ήταν η νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Ο Φειδιππίδης, ένας αθλητής-δρομέας, έτρεξε από το Μαραθώνα στην Αθήνα για να ανακοινώσει τη νίκη των Αθηναίων και στη συνέχεια κατέρρευσε και πέθανε. Η απόσταση που διένυσε ο Φειδιππίδης είναι περίπου 40 χιλιόμετρα, και αυτός ο αγώνας θεωρείται η αφορμή για τη δημιουργία του μαραθωνίου.

Σύμφωνα με το Marathon Runners Diary, υπάρχουν περίπου 2,500-4,000 μαραθώνιοι αγώνες σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, με συμμετοχή έως και 11 εκατομμυρίων ατόμων. Επιπλέον, το Running With Grit αναφέρει, πως περίπου 1,1 εκατομμύριο δρομείς τερματίζουν ένα μαραθώνιο κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, που αντιστοιχεί σε περίπου 0,01% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι πιο γνωστοί Μαραθώνιοι Αγώνες, εκτός του Αυθεντικού της Αθήνας, είναι οι εξής

Μαραθώνιος του Παρισιού: Ο μεγαλύτερος αγώνας στη Γαλλία, με περίπου 55.000 δρομείς κάθε χρόνο. Η διαδρομή περνά από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης, όπως το Λούβρο, τη Βαστίλη και τον Πύργο του Άιφελ. Η διοργάνωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Απρίλιο.

Μαραθώνιος του Λονδίνου: Ο μεγαλύτερος αγώνας στη Βρετανία, με περίπου 40.000 δρομείς κάθε χρόνο. Η διαδρομή περνά από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης. Η διοργάνωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Απρίλιο 1.

Μαραθώνιος της Βοστώνης: Ο παλαιότερος αγώνας στην Αμερική, με περίπου 30.000 δρομείς κάθε χρόνο. Η διοργάνωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Απρίλιο και η διαδρομή περνά από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης, όπως το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ και το Fenway Park.

Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης: Ο μεγαλύτερος αγώνας στην Αμερική, με περίπου 50.000 δρομείς κάθε χρόνο. Η διοργάνωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Νοέμβριο και η διαδρομή περνά από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης, όπως το Central Park, το Brooklyn Bridge και το Empire State Building.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

40ος Επετειακός Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Το πρόγραμμα του πενταημέρου

ΑΜΑ 2023: Πριβιλέτζιο: «Στόχος η καλύτερη Γκλόρια»

ΠΗΓΕΣ: Marathon Runners Diary, Running With Grit, history.com, olympics.com

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Δανάη Τριανταφυλλίδου

Δανάη Τριανταφυλλίδου

Συνεργάζομαι με το Stivostime.GR από το 2022. Γράφω για τον Στίβο, Media, Viral κι όχι μόνο. Δεν έχω καλή σχέση με τα social, αλλά τα χρησιμοποιώ συχνά. Μου αρέσει να γράφω τα άρθρα μου σφαιρικά και να αναδεικνύω όλες τις πτυχές της είδησης. Μου αρέσουν τα reality games κι ο αθλητισμός.

Δανάη Τριανταφυλλίδου - Αρθρογραφία