Διεθνή
Η Μουζίνγκα Καμπούτζι είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 60μ. Η Ελβετίδα εντυπωσίασε στο Βελιγράδι κερδίζοντας με 6.69 από τον 8ο διάδρομο.

Μουζίνγκα Καμπούτζι: Τίποτα λιγότερο από μετάλλια στα 4×100μ. το καλοκαίρι!

Η Μουζίνγκα Καμπούτζι δεν έχει επιλέξει ακόμη αγώνισμα στον ανοιχτό, αλλά πιστεύει ότι η εθνική ομάδα 4x100μ. της Ελβετίας μπορεί τη διάκριση σε Γιουτζίν και Μόναχο.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Η Μουζίνγκα Καμπούτζι είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 60μ. Η Ελβετίδα εντυπωσίασε στο Βελιγράδι κερδίζοντας με 6.69 από τον 8ο διάδρομο.

Η χρυσή νικήτρια στο Βελιγράδι μίλησε στο stivostime για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου, για το αν προτιμά ανοιχτό ή κλειστό, αλλά και για την σκυταλοδρομία 4×100μ.

Συνέντευξη: Τόλης Λελεκίδης, φωτογράφηση: Angelos Zymaras

photo: stivostime/ Angelos Zymaras

Μόλις ξεκινήσαμε να ρωτάμε τη Μουζίνγκα Καμπούτζι, μας είπε πάντως, πως λέγεται Μουζίνα.

– Ήταν έκπληξη για σας η νίκη σας στα 60μ.;

«Και ναι και όχι. Ήξερα όμως ότι τρέχω γρήγορα και μπορούσα να κερδίσω τα 60 μέτρα σε καλό χρόνο. Αυτό γιατί είχα καλή επίδοση».

photo: stivostime/ Angelos Zymaras

Η 29χρονη είχε μπει δυνατά τη φετινή σεζόν στα 60μ. Είχε κερδίσει το ελβετικό πρωτάθλημα στο Μάλινγκεν τρέχοντας στις 26 Φεβρουαρίου σε 7.05. Στις 6 Μαρτίου στο μίτινγκ στο Παρίσι και στο στάδιο Μπερσί είχε έρθει πρώτη με 7.06.

«Στην αρχή δεν μου άρεσε που έτρεχα στον όγδοο διάδρομο. Έχω συνηθίσει να τρέχω στη μέση για να νιώθω τους αντιπάλους μου».

photo: stivostime/ Angelos Zymaras

Ο δρόμος για το χρυσό ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί. Στις προκριματικές σειρές έκανε 7.17 και ήταν πρώτη στη 2η σειρά. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα ημιτελικά ήταν 2η στη 2η σειρά με 7.08 και στο βραδινό τελικό τερμάτισε σε 6.96. Πέτυχε την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο, ρεκόρ Ελβετίας και φυσικά ατομικό ρεκόρ. Έγινε η 4η όλων των εποχών, μαζί με την Κατερίνα Θάνου και την Μάρλεν Ότεϊ. Δεύτερη στην Ευρώπη, πίσω από την Ιρίνα Πριβάλοβα που έχει και το παγκόσμιο ρεκόρ με 6.92.

photo: stivostime/ Angelos Zymaras

– Πιστεύετε ότι ήταν μια δικαίωση για εσάς το χρυσό μετάλλιο; Είχατε διακρίσεις κατακτώντας χάλκινα σε μεγάλες διοργανώσεις.

«Ναι, πριν τον κλειστό στο Βελιγράδι, είχα πάρει το χάλκινο. Τώρα ήρθε το χρυσό. Είναι ο πρώτος μου παγκόσμιος τίτλος και είμαι πολύ περήφανη. Διότι είναι διαφορετικό από απλά ένα μετάλλιο».

Η πρωταθλήτρια από τη Βέρνη είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 60μ. στην προηγούμενη διοργάνωση του 2018 στο Μπέρμιγχαμ. Χάλκινο μετάλλιο στα 60μ. είχε πάρει και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού του 2017 στο Βελιγράδι. Έχει επίσης, κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 200μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 στη Ντόχα. Και το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 στο Άμστερνταμ.

photo: stivostime/ Angelos Zymaras

 -Προτιμάτε τελικά τον κλειστό ή τον ανοιχτό;

«Δεν μπορώ να πω. Είναι διαφορετικό. Ευτυχώς πάντως, που δεν πρέπει να διαλέξω. Για μένα κλειστός ή ανοιχτός είναι το ίδιο».

 -Τώρα εν όψει ανοιχτού και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Γιουτζίν του Όρεγκον, που είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση του καλοκαιριού τι θα κάνετε;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι θα κάνω στον ανοιχτό και εν όψει Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Το σίγουρο είναι ότι η παρουσία μου στον κλειστό μου δίνει αυτοπεποίθηση πως μπορώ να τα πάνω καλά στον ανοιχτό».

Η κορυφαία σπρίντερ που γεννήθηκε στην Ελβετία από τους γονείς της, τον πατέρα της Σαφούκα που είναι από τον Κονγκό και την μητέρα της Ρουθ, που είναι Ελβετίδα. Είναι το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά και το μικρότερο είναι η Ντιτάτζι. Η τελευταία μετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 60μ. εμπόδια και έφθασε στον τελικό, όμως είχε μια πτώση και δεν τερμάτισε.

photo: stivostime/ Angelos Zymaras

Η Μουζίνγκα Καμπούτζι έχει ατομικά ρεκόρ 10.94 στα 100μ. και 22.26 στα 200μ. Όμως εν όψει Παγκοσμίου, αλλά κυρίως, Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Μόναχο, δεν είναι μόνο φαβορί στα ατομικά αγωνίσματα, αλλά και στην σκυτάλη.

 -Η Ελβετία έχει καλή ομάδα και στα 4×100μ. γυναικών, που είστε μέλος.

«Όλες είμαστε σούπερ. Είμαστε σε υψηλό επίπεδο και πηγαίνουμε όχι λιγότερο από ένα μετάλλιο».

Η ελβετική ομάδα, αποτελούμενη από τις Ρικάρντα Ντίτσε, Άιλα ντελ Πόντε, Μουζίνγκα Καμπούτζι και Σαλόμ Κόρα, είχε φθάσει κοντά στο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Είχαν τερματίσει στην 4η θέση με 42.08 σημειώνοντας εθνικό ρεκόρ.

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία