Γιάννης Κούρκουλος

Κι όμως, η Κατερίνα Θάνου έσπασε πρώτη τα ρολόγια!

Με το ασύλληπτο 6.96 παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Μαεμπάσι, η Κατερίνα Θάνου έκανε τα ρολόγια να τρελαθούν κατακτώντας το χρυσό στο Παγκόσμιο!

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Στο Μαεμπάσι της Ιαπωνίας το 1999, η Κατερίνα Θάνου έγραψε χρυσή ιστορία, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο των 60μ στο 7ο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου με μία αδιανόητη επίδοση, 6.96.

Στον τελικό η Κατερίνα πετάχτηκε σαν βολίδα απ τους βατήρες και όπως συνήθιζε μετά τα 20μ. «έβαζε» συνεχώς για να πετύχει μία εκπληκτική νίκη με ένα ασύλληπτο ρεκόρ 6.96, που ακόμα και σήμερα είναι η 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στον κόσμο, 23 χρόνια μετά τους αγώνες, μετά το 6.92 της Ιρίνα Πριβάλοβα και το 6.95 της Γκέιλ Ντίβερς και της Μάριον
Τζόουν. .

Στην κούρσα αυτή η Αμερικανίδα Μίλερ ήταν στο βάθρο, αλλά λίγα χρόνια αργότερα της αφαιρέθηκε το μετάλλιο με το αιτιολογικό της χρήσης ουσιών και δόθηκε στη Μενσά, από την οποία η Κατερίνα Θάνου πήρε μία άτυπη ρεβάνς γι’αυτό που είχε γίνει λίγα χρόνια νωρίτερα στη Λισσαβώνα.

Εκεί, το 1994 είχε γίνει το παγκόσμιο εφήβων- νεανίδων και είχαμε την τύχη να την δούμε στην πρώτη μεγάλη κούρσα της καριέρας της, όταν στον τελικό ήταν 4η, μόλις μία ανάσα πίσω από τη Φιλομίνα Μενσά που τότε δεν ήταν Καναδέζα, αλλά έτρεχε για την Γκάνα όπου και γεννήθηκε…

Η Κατερίνα Θάνου πήρε ρεβάνς στην Ιαπωνία

Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου όμως, η Κατερίνα πήρε μία ακόμα ρεβάνς. Στο προηγούμενο πρωτάθλημα του Παρισιού, στον ημιτελικό ήταν Τρίτη (πέρναγαν δύο) με την ίδια ακριβώς επίδοση με την Γκέιλ Ντίβερς που ήταν 2η πίσω από την Πριβάλοβα και πήρε τη θέση στον τελικό. Έκαναν και οι δύο 7.15 που ήταν ισοφάριση του πανελλήνιου ρεκόρ, αλλά έμεινε έξω για… 7 χιλιοστά του δευτερολέπτου(!) όπως είπαν. Έτσι ήταν; Κύριος οίδε…Βλέπεις Ντίβερς ήταν αυτή, ισχυρό μπραντ νέιμ.

Όμως αυτά ανήκαν στο παρελθόν. Στο Μαεμπάσι η πρωταθλήτρια Ευρώπης σε ανοικτό και κλειστό, πήγε να κάνει σπουδαία πράγματα. Στον προκριματικό πέρασε δια περιπάτου από την πρώτη σειρά σαν νικήτρια με 7.01, τρομερό πανελλήνιο ρεκόρ που συνέτριβε το 7.15, αφήνοντας δεύτερη πια λέτε; Μα την Γκέιλ Ντίβερς που έκανε 7.15… Εννοείται βέβαια πως έκανε την κορυφαία επίδοση των προκριματικών.

Στον ημιτελικό συγκλόνισε κυριολεκτικά και πάλι, κερδίζοντας την πρώτη σειρά με 6.99. Έσπασε το φράγμα των 7 δευτερολέπτων στην απόσταση, κάτι που έμοιαζε αδιανόητο. Ήταν ηλίου φαεινότερο πως η Θάνου ήταν πανέτοιμη για το βάθρο και όλη η αγωνία ήταν μην πάει κάτι στραβά. Μια λάθος εκκίνηση, μία άκυρη, οτιδήποτε…

Όλα εξελίχθηκαν κατ ευχήν. Ξεχύθηκε σαν βέλος και τερμάτισε πρώτη και θριαμβεύτρια με το εξωπραγματικό 6.96, αφήνοντας πίσω της την Ντίβερς που έτρεξε κι αυτή πολύ γρήγορα (7.02), αλλά ήταν αδύνατο να πάει τόσο γρήγορα όσο η Ελληνίδα πρωταθλήτρια που χάρισε έτσι το 5ο μετάλλιο στη διοργάνωση αυτή στη χώρα μας και το τρίτο χρυσό.

Ο τελικός

  • 1. Κατερίνα Θάνου (Ελλάδα) 6.96
  • 2. Γκέιλ Ντίβερς (ΗΠΑ) 7.02
  • 3. Φιλομίνα Μενσά (Καναδάς) 7.07
  • 4. Σεβαθέντα Φάινς (Μπαχάμες) 7.09
  • 5. Τζόαν Εκαχ (Νιγηρία) 7.10
  • 6. Πέτια Πεντάρεβα (Βουλγαρία) 7.12
  • 7. Εντουρέϊνς Ογιοκόλο (Νιγηρία) 7.19
  • 8. Ίνκερ Μίλερ (ΗΠΑ) ακυρώθηκε

Το βίντεο του τελικού

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος - Αρθρογραφία