Άλμα εις μήκος
Ο Μίλτος Τεντόγλου διανύει ένα weekend στο Βελιγράδι. Από την Παρασκευή είναι ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής στο μήκος. Όλα είναι διαφορετικά.

Μίλτος Τεντόγλου: Το βραχιόλι γούρι, τα 8,70μ. και το ρεκόρ του Τσάτουμα!

Ο Μίλτος Τεντόγλου πιστεύει ότι σε σχέση με την επίδοσή του στον κλειστό, τα 8,55μ., έχει τουλάχιστον 15 πόντους παραπάνω στον ανοιχτό. Άφησε υποσχέσεις για τα 8,70μ.!

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Ο Μίλτος Τεντόγλου διανύει ένα weekend στο Βελιγράδι. Από την Παρασκευή είναι ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής στο μήκος. Όλα είναι διαφορετικά.

Θα ήθελε φυσικά να ξεκουραστεί, αλλά όταν κυκλοφορεί ένας «χρυσός» νικητής, δέχεται καταιγισμό συγχαρητηρίων. Ξένοι αθλητές, προπονητές, υπεύθυνοι αποστολών που έχουν γεμίσει το Crowne Plaza τον σταματούν για να τον συγχαρούν και για να του μιλήσουν. Επίσης, πολλοί Έλληνες που ταξίδεψαν στη σερβική πρωτεύουσα για να τον δουν «συρρέουν» στο ξενοδοχείο για να πάρουν αυτόγραφα, να φωτογραφηθούν και να του μιλήσουν. Εκείνος το χαίρεται φυσικά… μέσα σε αυτά και το Stivostime δεν τον άφησε σε… ησυχία. Ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής φωτογραφήθηκε και μίλησε για τη μεγάλη επιτυχία του στο Βελιγράδι, αλλά και για την επόμενη ημέρα.

Τι κάνει τώρα ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής;

«Θα ήθελε να ξεκουραστεί. Δεν έχω ξεκουραστεί τόσο. Είδα όμως τα άλματά μου. Τα μελέτησα. Έμεινα ευχαριστημένος. Ήταν καλές εκτελέσεις. Σχεδόν άψογες».

Το πίστευες ότι θα έφευγες από αυτή τη διοργάνωση με το χρυσό μετάλλιο;

«Ναι, μάλιστα, θεώρησα ότι ήταν μια ευκαιρία. Το κατάφερα και με καλή επίδοση. Δεν ήταν φυσικά δώρο. Χαίρομαι που το κατάφερα από τόσο νωρίς ηλικιακά στην καριέρα μου».

Πέρα από τον προγραμματισμό προπονήσεων και της στρατηγικής που φτιάχνεται με τον προπονητή σου (σ.σ. Γιώργος Πομάσκι), υπάρχει κάτι που κάνεις εσύ πριν από τον μεγάλο αγώνα;

«Πριν τους αγώνες δεν βγαίνω από το δωμάτιο. Μου αρέσει να κάθομαι μόνος μου. Όταν είναι αγώνας μεταλλίου, μου αρέσει να μην έχω επικοινωνία με τίποτα και με κανέναν. Έχω και ένα γούρι, ένα βραχιόλι που φοράω στο πόδι και έχει και καμπανάκια και τα ακούω! Την προηγούμενη ημέρα του αγώνα συνήθως κάνουμε την τόνωσή μας με τον προπονητή μου και μετά απλά σκέφτομαι τον αγώνα μου. Σκέφτομαι τα άλματα του Ιβάν Πεδρόσο. Μπορεί να κάτσω μισή ώρα και να δω τα άλματά του 100 φορές, τα ίδια και τα ίδια. Γιατί έχει τέλεια τεχνική και μου δίνει μια αίσθηση αυτό παραπάνω. Πολλές φορές βλέπω και τα δικά μου καλά άλματα. Πριν από αυτόν τον αγώνα είδα το άλμα μου στη Γλασκώβη. Ήταν ένα άλμα το οποίο γέμισα πάρα πολύ, ήταν με ορμή και είπα του Πομάσκι, το ίδιο να κάνω τώρα θα κάνω 8,50μ, επειδή τώρα είμαι σε καλύτερη κατάσταση».

Τι χαρακτηριστικό είχε ο Ιβάν Πεδρόσο;

«Πηδούσε με το ίδιο στυλ. Η μόνη μας διαφορά είναι πως είναι πιο κοντός και έβγαινε πιο ψηλά στην προσπάθεια. Εγώ από την άλλη είμαι πιο ψηλός και δεν βγαίνω τόσο ψηλά. Ο Πεδρόσο θεωρώ πως έχει εξαιρετική τεχνική. Τον είδα μάλιστα, σήμερα και μου είπε πως πήγα τέλεια και ότι μπορώ να κάνω 8,70μ. Χάρηκα πολύ με τα λόγια του».

Μετά το 8,55μ. στον κλειστό, μπορεί να περιμένουμε μεγαλύτερη επίδοση στον ανοιχτό; Γιατί πολλές φορές μια επίδοση στον κλειστό, «μεταφράζεται» σε μεγαλύτερη στον ανοιχτό.

«Εγώ δίνω συνήθως 15 πόντους πάνω στον ανοιχτό σε σχέση με το τι έκανα στον κλειστό. Πέρυσι ήταν διαφορετικά, είχα προβλήματα στον κλειστό και δεν μπόρεσα να κάνω όσο είχα δυνατότητα. Έτσι είχα μεγάλη απόκλιση από τα άλματα του κλειστού στου ανοιχτού».

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες το μεγάλο άλμα ήρθε στο τέλος. Τώρα στην αρχή. Συμπεριφέρεσαι διαφορετικά σε κάθε αγώνα;

«Σε κάθε μου εμφάνιση κυνηγάω τις επιδόσεις. Στον τελικό στο Βελιγράδι, κανονικά μετά το δεύτερο άλμα που ήταν 8,55μ., ο Πομάσκι θα μου έλεγε σταμάτα. Δεν υπήρχε κάποιος να κάνει 8,60μ. για να με νικήσει. Του είπα πάμε για ρεκόρ Ευρώπης τώρα, τρελάθηκε αυτός, μου είπε πάμε, πάμε!».

Ακόμη και μετά το μεγάλο άλμα ή τη νίκη, δεν πανηγυρίζεις έντονα. Είναι στο χαρακτήρα σου;

«Δεν μου βγαίνει να κάνω κάτι παραπάνω».

Τα τελευταία χρόνια είσαι συνεχώς στην κορυφή. Το έχεις συνειδητοποιήσει; Έχει αλλάξει κάτι;

«Νομίζω ναι. Πλέον έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με τη δουλειά που κάνουμε με τον Πομάσκι. Βγαίνει το αποτέλεσμα. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και ότι λέμε με τον τον προπονητή μου το κάνουμε και πάμε για περισσότερα. Μου είπε στον ανοιχτό πάμε για το 8,70μ., το πιστεύω που το λέει».

Προσαρμόστηκες στην προπόνηση του Γιώργου Πομάσκι ή εκείνος στο δικό σου τρόπο που θες να γυμνάζεσαι;

«Έχει προσαρμοστεί πάνω μου αρκετά, γιατί βλέπει πως δουλεύει αυτό.

Ο κάθε αθλητής θέλει τη δική του μεταχείριση και σε αυτό το επίπεδο πρέπει να προσέχεις και περισσότερο. Ο Πομάσκι, τους δυνατούς του αθλητές πάντα τους πρόσεχε, το ίδιο έκανε και με την  Βούλα, την οποία είχα προλάβει στο γκρουπ».

Τη Δευτέρα επιστρέφεις στην Ελλάδα. Θα ξεκουραστείς. Έχεις διακοπές;

«Θα ξεκουραστώ αυτές τις ημέρες. Θα πάω λίγες ημέρες στα Γρεβενά. Μετά έχουμε προγραμματίσει προετοιμασία στην Καλαμάτα τον Απρίλιο. Στη συνέχεια Κύπρο, εκεί που θα γίνει και ένας αγώνας στον οποίο θα πάρω μέρος. Στον προγραμματισμό μας είναι να κάνω δύο αγώνες στην Ελλάδα και μετά να επικεντρωθώ στα Diamond League και σε κάποιους άλλους δυνατούς αγώνες στην Ευρώπη».

Πως ένιωσες που το στάδιο γέμισε σχεδόν Έλληνες, που είχαν έρθει να δουν τον τελικό που αγωνιζόσουν;

«Ήταν ωραία. Πολλές ελληνικές σημαίες. Οι δικοί μου είχαν παλαβώσει. Φώναζε η μαμά μου. Ούρλιαζε».

Έχεις κερδίσει σχεδόν τα πάντα. Τι είναι αυτό που σε κάνει να διψάς για περισσότερους τίτλους;

«Πάντα βρίσκω κίνητρο για να συνεχίζω. Τώρα ο στόχος ήταν να κάνω πανελλήνιο ρεκόρ και να κατακτήσω το χρυσό. Στον ανοιχτό θα κυνηγήσω δύο μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το πανελλήνιο ρεκόρ. Το ρεκόρ ανδρών γράφει ακόμη Λούης Τσάτουμας. Πρέπει να το πάρω! Αν βρω καλές συνθήκες πιστεύω θα καταφέρω να κάνω φέτος το ρεκόρ του Λούη».

Πριν από τη μεγάλη διοργάνωση κάνεις κάτι;

«Για να χαλαρώσω πριν από τους αγώνες παίζω παιχνίδια στον υπολογιστή, ο Τσιάμης δεν με πιάνει στον υπολογιστή! Παίζω RPG, με χαλαρώνει φουλ. Παίζω πολλά παιχνίδια, διαβάζω τα πάντα για τα παιχνίδια και ενημερώνομαι. Αν δεν είμαι πτώμα προλαβαίνω να κάνω μια βόλτα για φαγητό κι ένα σινεμά».

Φωτογραφίες: stivostime/ Angelos Zymaras

 

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία