Κλειστός Στίβος
Το Βελιγράδι, που σερβικά σημαίνει Λευκή Πόλη, είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Έχει πληθυσμό 1,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Βελιγράδι: Η Λευκή Πόλη είναι έτοιμη για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Στο Βελιγράδι υπάρχουν περίπου 1.000 αθλητικές εγκαταστάσεις, πολλές από αυτές κατάλληλες για διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων κάθε επιπέδου.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Το Βελιγράδι, που σερβικά σημαίνει Λευκή Πόλη, είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Έχει πληθυσμό 1,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Σάβου και Δούναβη, εκεί όπου η πεδιάδα της Παννονίας συναντά τα Βαλκάνια. Το Βελιγράδι αναπτύσσεται και αλλάζει γρήγορα. Έχει πολλές ελκυστικές τοποθεσίες. Όπως το Φρούριο, το αρχαιότερο πολιτιστικό και ιστορικό μνημείο, τη μποέμ συνοικία Skadarlija στο κέντρο της πόλης, την παλαιά και νέα βασιλική αυλή, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και το ναό του Αγίου Σάββα. Τα πανδοχεία ή οι καφενέδες στην Skadarlija έχουν φιλοξενήσει πολλές διασημότητες μέσα στις δεκαετίες. Όπως τους Άλφρεντ Χίτσκοκ, Τζίμι Χέντριξ, Τσόσιπ Μπροζ Τίτο, τον Ανατόλι Κάρποφ κ.α.

Το Βελιγράδι είναι το οικονομικό κέντρο της Σερβίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ένα σύνολο 17.000.000 τετραγωνικών μέτρων χώρων γραφείων και έδρα της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Πάνω από 600.000 άνθρωποι απασχολούνται σε 120.286 εταιρείες, 22.600 επιχειρήσεις και 50.000 καταστήματα.

Το Νέο Βελιγράδι είναι η κύρια επιχειρηματική περιοχή της χώρας. Προσφέρει σειρά εγκαταστάσεων, όπως ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα (Σάβα Τσένταρ), κτίρια γραφείων Α και Β κατηγορίας, αθλητικές εγκαταστάσεις (Κόμπανκ Αρένα), εμπορικά κέντρα (Ούστσε και Delta City) και επιχειρηματικά πάρκα (Airport City Belgrade). Σήμερα πάνω από 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα είναι υπό ανοικοδόμηση στο Νέο Βελιγράδι και η εκτιμώμενη αξία των κατασκευών τα επόμενα δυόμισι χρόνια είναι πάνω από 1,5 δις ευρώ.

Το Βελιγράδι φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή του. Σε όλη την πόλη βρίσκονται κλαμπ, που είναι ανοιχτά μέχρι τα ξημερώματα. Το πιο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της νυχτερινής ζωής του Βελιγραδίου είναι οι μαούνες (σπλαβ), που απλώνονται στις όχθες του Σάβου και του Δούναβη.

Στο Βελιγράδι υπάρχουν περίπου 1.000 αθλητικές εγκαταστάσεις, πολλές από αυτές κατάλληλες για διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων κάθε επιπέδου.

Το Zemun είναι σήμερα γνωστό ως ένα ρομαντικό και ποιητικό μέρος του Βελιγραδίου. Στο κεντρικό δρόμο του (Glavna Ulica) υπάρχει Μουσείο, Όπερα και θέατρο. Είναι όμορφο για περιπάτους.

Στο Βελιγράδι μπορεί καείς φυσικά να δοκιμάσει τοπική κουζίνα, όπως cevapcici (μικρό ρολό- ανάμεικτος κιμάς), ψητά κρέατα, gibanica (φύλλα ζαχαροπλαστικής ανακατεμένα με αυγά και τυρί), karadorseva snicla (μπριζόλα) κ.λπ. Το περίφημο τοπικό αλκοόλ είναι η ρακί, ειδικά η sljivovica (μπράντι δαμάσκηνου) και lozovaca (γκράπα). Υπάρχουν φυσικά και πολλά τοπικά κρασιά.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία