Άλμα επί κοντώ
Μια ελληνική παρουσία που έχει συνδεθεί με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού είναι του Κώστα Φιλιππίδη. Νικητή στο Σόποτ.

Ο Κώστας Φιλιππίδης θυμάται… και εύχεται καλή επιτυχία στην Εθνική ομάδα

Ο Κώστας Φιλιππίδης έχει πάρει μέρος σε πέντε Παγκόσμια Πρωταθλήματα κλειστού. Είναι οι περισσότερες συμμετοχές μαζί με του Λούη Τσάτουμα και της Νίκης Ξάνθου.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Μια ελληνική παρουσία που έχει συνδεθεί με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού είναι του Κώστα Φιλιππίδη. Νικητή στο Σόποτ.

Ο Έλληνας πρωταθλητής είναι ένας από τους τρεις Έλληνες με τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση. Έχει πέντε παρουσίες σε Παγκόσμια κλειστού, μαζί με τον Λούη Τσάτουμα και τη Νίκη Ξάνθου.

Το επιπλέον στοιχείο και πολύ σημαντικό, σε σχέση με τους δύο προαναφερόμενους συναθλητές του είναι το χρυσό μετάλλιο. Ο άλτης του Δημήτρη Κυτέα ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου το 2014 στο Σόποτ της Πολωνίας. Είχε κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο στο επί κοντώ και ο ίδιος θυμάται τον αγώνα εκείνον.

Παγκόσμιο κλειστού 2014

«Θυμάμαι ότι είχαμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια με τον προπονητή μου εκείνη τη σεζόν. Μάλιστα, παράλληλα είχα και πολλά διαβάσματα και εξετάσεις γιατί ήταν περίοδος του μεταπτυχιακού μου. Παρότι το πρόγραμμα ήταν πιεσμένο, βγήκε με τον καλύτερο τρόπο. Πιστεύω ότι εξαργυρώθηκαν πολλά στο Σόποτ. Πρώτον και πιο σημαντικό είχα πλησιάσει στο βάθρο και το έχανα με διαφορές προσπαθειών. Όπως συνέβη το 2010 στη Ντόχα. Το ίδιο είχε γίνει και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στο Γκέτεμποργκ το 2013. Στην Πολωνία ήταν η σειρά μου να συμβεί. Πέρασα με την πρώτη προσπάθεια όλα τα άλματά του και ήρθε το χρυσό μετάλλιο. Το είχαμε συζητήσει και προηγουμένως με τον προπονητή μου, ότι κερδίζει εκείνος που κάνει τις λιγότερες προσπάθειες», δηλώνει στο Stivostime ο Κώστας Φιλιππίδης.

Τα χαμένα… μετάλλια

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στη Ντόχα το 2010 είχε πάρει την 4η θέση με 5,65μ. Με την ίδια επίδοση ο Γερμανός Αλεξάντερ Στράουμπ είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο. Τότε ο Φιλιππίδης το είχε υπερβεί με την τρίτη και ο αντίπαλός του με την πρώτη και είχαν αποτύχει και οι δύο στα 5,70μ.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού του 2013 στο Γκέτεμποργκ πάλι ήταν 4ος ο Έλληνας πρωταθλητής. Είχε περάσει με την τρίτη  τα 5,76μ., όσο και ο Γερμανός Μάλτε Μορ. Ο Φιλιππίδης είχε υπερβεί το ύψος με την τρίτη και ο αντίπαλός του με τη δεύτερη, ενώ είχαν αποτύχει και οι δύο στη συνέχεια στα 5,81μ. Μάλιστα, και ο Γερμανός Μπιόρν Ότο είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο με 5,76μ. έχοντας περάσει το ύψος με την πρώτη προσπάθεια.

Το χρυσό στο Σόποτ

Στο Σόποτ όμως οι όροι αντιστράφηκαν! Σε εκείνον τον τελικό, στις 8 Μαρτίου του 2014, ο Κώστας Φιλιππίδης είχε μόνο «καθαρά» άλματα. Πέρασε με την πρώτη τα 5,40μ., 5,55μ., 5,65μ., 5,75μ. και 5,80μ. Άφησε δεύτερο τον Γερμανό Μάλτε Μορ που είχε περάσει τα 5,80μ. με τη δεύτερη και τον Τσέχο Γιάν Κούντλιτσκα που το είχε υπερβεί με την τρίτη. Ο Βραζιλιάνος ολυμπιονίκης Τιάγκο Μπραζ είχε μείνει τέταρτος και ο Πολωνός παγκόσμιος πρωταθλητής Πάβελ Βοϊτσκιεκόφσκι ήταν 12ος και τελευταίος.

Οι παρουσίες στα Παγκόσμια κλειστού

«Κάθε συμμετοχή ήταν διαφορετική για μένα. Σίγουρα η καλύτερη είναι στο Σόποτ. Όμως υπήρχαν κάποιες που ήταν πιο δύσκολες, καθώς ήταν και ολυμπιακή χρονιά, όπως το 2012 και το 2016. Η Ελλάδα στέλνει σχεδόν πάντοτε μικρή αποστολή. Είναι δύσκολο να μετάσχεις σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού. Πιστεύω όμως ότι το γεγονός πως διεξάγεται απευθείας τελικός στο επί κοντώ είναι βήμα προόδου».

2010 Ντόχα 4ος 5,65μ.

2012 Κωνσταντινούπολη 7ος 5,70μ.

2014 Σόποτ 1ος 5,80μ.

2016 Πόρτλαντ 7ος 5,65μ.

2018 Μπέρμιγχαμ 7ος 5,70μ.

Η «απουσία» στο Βελιγράδι

«Είναι σχεδόν 17 χρόνια που αγωνίζομαι με μέσο όρο 35 αγώνων κάθε σεζόν. Πήραμε με τον προπονητή μου κάποιες αποφάσεις. Φέτος να κάνουμε μια ενεργητική αποκατάσταση. Συνδυάστηκε και με τη γέννηση της κόρης μου. Οπότε κοιτάμε για το καλοκαίρι για τον ανοιχτό. Αυτή η απόφαση ήταν συνειδητή, οπότε δεν θα μου λείψει η συμμετοχή σε αυτό το Παγκόσμιο».

Ανοιχτό το επί κοντώ ανδρών στο Βελιγράδι

«Σίγουρα ο Μόντο Ντουπλάντις είναι το φαβορί και έχει διαφορά από τους υπόλοιπους. Μετά τον πρώτο λόγο για ένα μετάλλιο έχουν οι Αμερικανοί Κρις Νίλσεν και Κ.Σ. Λάιτφουτ. Ακόμη και στα χειρότερά τους φέτος πηδούν κοντά στα 5,90μ. Όμως κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τα μετάλλια σε μια τέτοια διοργάνωση. Είναι πολλοί μαζί στα 5,80μ., οπότε όλα για μένα είναι ανοιχτά για το βάθρο. Όπως είπα και προηγουμένως, μεγάλο ρόλο παίζουν οι λιγότερες προσπάθειες».

Καλή επιτυχία στην Εθνική Ομάδα

«Θέλω να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά της Εθνικής ομάδα καλή επιτυχία. Το σύστημα πρόκρισης είναι δύσκολο, οπότε είναι σημαντικό που βρίσκονται εκεί».

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία