Διεθνή
Ουκρανοί πρωταθλητές ζήτησαν με επιστολές τους από την World Athletics και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή την αποβολή Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Τι ζήτησαν οι Ουκρανοί αθλητές- Οι επιστολές σε WA και ΔΟΕ- Ανακοίνωση ΕΑΑ- Τι λένε ξένοι αθλητές

Οι Ουκρανοί αθλητές ζητούν την αποβολή των αθλητών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας απ' όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, με αρχή του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βάδην στη Μουσκάτ και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στο Βελιγράδι.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Ουκρανοί πρωταθλητές ζήτησαν με επιστολές τους από την World Athletics και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή την αποβολή Ρωσίας και Λευκορωσίας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η επιτροπή αθλητών της ουκρανικής ομοσπονδίας στίβου ζήτησε από την World Athletics να αποβάλλει τους Ρώσους αθλητές από τους αγώνες. «Σήμερα σας γράφουμε εκ μέρος των Ουκρανών αθλητών για να σας ζητήσουμε άμεσα να αναστείλετε τις εθνικές ομοσπονδίες Ρωσίας και Λευκορωσίας.  Η αναστολή πρέπει επίσης, να περιλαμβάνει την απαγόρευση συμμετοχής όλων των αθλητών από τις διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ομάδων Βάδην, του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού, του Ευρωπαϊκού κυπέλλου ρίψεων, του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κ20, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανωμάλου Δρόμου, όπως και του Diamond League, του World Indoor Tour, του Continental Tour και των μίτινγκ μιας ημέρας. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την υποστήριξη της Λευκορωσίας, είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση των Ολυμπιακών Χαρτών- μια παραβίαση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ισχυρές κυρώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιστολή σε ΔΟΕ

ΚΙΕΒΟ: Κορυφαίοι Ουκρανοί αθλητές κάλεσαν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να τιμωρήσει τις Ολυμπιακές Επιτροπές Ρωσίας και Λευκορωσίας. «Αγαπητέ κ. Μπαχ, αγαπητέ κ. Πάρσονς, σας γράφουμε σήμερα, εκ μέρους των Ουκρανών αθλητών, για να σας καλέσουμε με τις ηγετικές ιδιότητές σας στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και στη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή να αναστείλετε άμεσα τις Εθνικές και Παραολυμπιακές Επιτροπές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Η εισβολή στην Ουκρανία, που υποστηρίζετε από τη Λευκορωσία, είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Χαρτών- μια παραβίαση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ισχυρές κυρώσεις», αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφουν η παλιά σπουδαία τριπλουνίστρια Όλγα Σαλαντούχα, η οποία είναι μέλος της επιτροπής αθλητών της Ουκρανικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στήριξη στους Ουκρανούς

Η υποστήριξη στους Ουκρανούς έρχεται από διάφορες γωνιές του πλανήτη. Στο εσθονικό πρωτάθλημα ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ουκρανίας. Οι εθνικές ομοσπονδίες Πολωνίας και Τσεχίας ζήτησαν από την World Athletics και την ΕΑΑ να μην προσκαλέσουν τους Ρώσους αθλητές που αγωνίζονται Ανεξάρτητοι και τους Λευκορώσους. Ο Βρετανός παλιός πρωταθλητής στα 200μ. Τζον Ρίτζις είπε: «Είναι καιρός να τιμωρηθούν οι Ρώσοι αθλητές από τους αγώνες του αγαπημένου μας αθλήματος. Ενότητα και αλληλεγγύη στην Ουκρανία». Από την πλευρά του ο Πολωνός Άνταμ Κσοτ δήλωσε: «Σκοπεύω να τελειώσω την καριέρα μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σερβία, αλλά είναι κακή στιγμή και μέρος γι’ αυτό. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να στέκεται μαζί με Λευκορώσους και Ρώσους αθλητές στη Σερβία, τη χώρα που αρνήθηκε ποινές κατά των Ρώσων για την εισβολή στην Ουκρανία».  Τέλος, οι Ισπανοί διοργανωτές του μίτινγκ στη Μαδρίτη απέσυραν τις συμμετοχές των δύο Ρωσίδων που ήταν ν’ αγωνιστούν, της Μαρίγια Λασίτσκενε στο ύψος και της Πολίνα Μίλερ στα 400μ.

Ανακοίνωση ΕΑΑ

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και όλων των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών στην καταδίκη της λυπηρής συνεχιζόμενης ρωσικής στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της ΕΑΑ Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ έστειλε άμεσα επιστολή υποστήριξης στον αναπληρωτή πρόεδρο της ουκρανικής ομοσπονδίας στίβου Γεβγέν Πρόνιν και είχε πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους προέδρους Ραβίλ Σαφιούλιν και Ιχόρ Χότσουλ, καθώς και τον Σεργκέι Μπούμπκα, αντιπρόεδρο της World Athletics», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία