Γενικά
Μια μοναδική εμπειρία έζησαν οι 37 αθλητές με τους προπονητές τους που μετείχαν στο 1ο καμπ αναπτυξιακών κατηγοριών που έγινε στο Καρπενήσι.

Θέμα: Το 1ο καμπ αναπτυξιακών κατηγοριών, που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ, έβαλε τις βάσεις για το μέλλον! (φωτογραφίες)

Παράλληλα με το καμπ υπεγράφη η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του ΣΕΓΑΣ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν οι 37 αθλητές με τους προπονητές τους που μετείχαν στο 1ο καμπ αναπτυξιακών κατηγοριών που έγινε στο Καρπενήσι.

Ο ΣΕΓΑΣ έδειξε το δρόμο για το μέλλον των αποστάσεων στην Ελλάδα, με τη διεξαγωγή προπονητικής συγκέντρωσης έξι ημερών. Διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία από την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου μέχρι την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου και κυρίαρχο μότο ήταν «καλλιεργούμε τον άνθρωπο μέσα στον αθλητή». Η υγεία και η ανάπτυξη (σωματική, ψυχική και κοινωνική) αποτελούν τον κύριο στόχο της ενασχόλησης με τον αθλητισμό. «Ως προπονητές νεαρών δρομέων έχουμε την σημαντική ευθύνη να αναπτύξουμε μελλοντικούς, δυνατούς, υγιείς και επιτυχείς ενήλικες, όχι απαραίτητα τον αυριανό πρωταθλητή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος των δρόμων του ΣΕΓΑΣ, Δημήτρης Θεοδωρίδης.

Το καμπ διοργάνωσε στο Καρπενήσι ο ΣΕΓΑΣ, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο Καρπενησίου. Μάλιστα, η έναρξη του καμπ συνδυάστηκε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ομοσπονδίας Στίβου και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Τη συμφωνία επικύρωσαν η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα που επισκέφθηκε την περιοχή και στο Διοικητήριο της ΠΕ Ευρυτανίας στο Καρπενήσι και υπέγραψε με τον Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Αριστείδη Τασιό.

Ν’ αναφέρουμε ό,τι στο Καρπενήσι βρίσκεται ένα πλήρες Αθλητικό Κέντρο που αποτελεί πρότυπο χώρο προετοιμασίας των αθλητών, σε ένα φυσικό περιβάλλον με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Μια ιδανική τοποθεσία για την προετοιμασία αθλητών και ο ΣΕΓΑΣ θέλει να χρησιμοποιείται ως βασικός προορισμός για προετοιμασία κορυφαίων αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο Καρπενήσι προετοιμάστηκε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που στη συνέχεια κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στο βάδην στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο. Μάλιστα, σε ημερίδα που έγινε στο Καρπενήσι είχε πετύχει πανελλήνιο ρεκόρ στα 5.000μ. βάδην με 21.06.4. Η κορυφαία αθλήτρια επισκέφθηκε το καμπ και ενθάρρυνε τα παιδιά να αγαπήσουν αυτό που κάνουν και με υπομονή και μεθοδικότητα να κυνηγάνε τους στόχους τους.

Σε ό,τι αφορά το 1ο καμπ αναπτυξιακών κατηγοριών, τα παιδιά αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες για τη συνέχεια της πορείας τους. Στόχος του καμπ ήταν η γνωριμία και η ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος και η συνεργασίας μεταξύ των νεαρών αθλητών. Παράλληλα ενημερώθηκαν σχετικά με τις αρχές του αθλητισμού, το γιατί το κάνουν, τις αρνητικές συνέπειες του ντόπινγκ, την προσεχτική χρήση των social media, ενημέρωσε σχετικά με τη διαχείριση του στρες και μεθόδους αποφόρτισης και διατροφικές συμβουλές. Όλα με έμπειρους συνεργάτες του ΣΕΓΑΣ, όπως τη ψυχολόγο Φρόσω Πατσού, τη διατροφολόγο Ειρήνη Μπαμπαρούτση και σεμινάριο από τον καθηγητή ΤΕΦΑΑ Ηλία Ζαχαρόγιαννη.

Ο τελευταίος υπέβαλλε τα παιδιά σε τεστ αξιολόγησης και ακολούθησε ενημέρωση των προπονητών σχετικά με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων. Ακόμη έγινε workshop που αφορούσε στην προπονητική φιλοσοφία και προγραμματισμό, τους στόχους και τις μεθόδους προπόνησης που χρησιμοποιούνται.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο τεχνικός διευθυντής Χρήστος Μελέτογλου που μίλησε στους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες. Οι προπονητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας των αναφερομένων κατηγοριών. Παρακολούθησαν προβολή video της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σχετικά με την πρόωρη απόσυρση των νεαρών αθλητών από τον στίβο και τις αιτίες που την προκαλούν.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις.

Ο βασικός οργανωτής του καμπ, ο υπεύθυνος των δρόμων και του βάδην Δημήτρης Θεοδωρίδης δήλωσε στο Stivostime: «Το 1ο καμπ των αναπτυξιακών κατηγοριών αποτελεί την έναρξη μιας σειράς διαδικασιών που αφορούν στο ευρύτερο πλαίσιο οργάνωσης του τομέα αντοχής: Την έναρξη της διαδικασίας οργάνωσης ετήσιων, τακτικών και προγραμματισμένων προπονητικών συγκεντρώσεων μεταξύ τόσο των αθλητών-τριών των αναπτυξιακών κατηγοριών, αλλά και των Εθνικών ομάδων ανδρών- γυναικών. Την οργάνωση πλατφόρμας συνεχούς παρακολούθησης των ταλαντούχων αθλητών μας και τη διαρκή επικοινωνία με τους προπονητές τους, τον καθορισμό των στόχων της προπονητικής διαδικασίας και της επίλυσης τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν. Επιμόρφωση των προπονητών μέσα από το σχεδιασμό ενός οργανωμένου προγράμματος με στόχο την αποφυγή της πρόωρης εξειδίκευσης («δεν γυμνάζουμε μικρούς ενήλικες») και την σταδιακή διαμόρφωση μιας ενιαίας προπονητικής φιλοσοφίας των αναπτυξιακών κατηγοριών. Εκπαίδευση των νεαρών αθλητών ως προς το πλαίσιο λειτουργίας του αθλητισμού, τα μακροπρόθεσμα οφέλη του, τις αξίες που πρεσβεύει και την επιδίωξη της σωστής σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής τους ανάπτυξης. Δημιουργία ενός πλαισίου ενημέρωσης των γονιών των αθλητών, σε σχέση με τον τρόπο συμπεριφοράς, ενθάρρυνσης και γενικότερα την στάση με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά τους ως αθλητές».

 

 

Οι αθλητές με τους προπονητές τις ημέρες του καμπ είχαν τη δυνατότητα για προπόνηση στο δασικό δρόμο Ράχης Τυμφρηστού, στο δασικό δρόμο Μυρίκη και πεζοπορία στο Βελούχι.

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία