Γιάννης Κούρκουλος
Πολλές οι επιτυχίες που έχει καταγράψει η Ελλάδα στα περασμένα παγκόσμια. Αρκετά τα ελληνικά μετάλλια, αλλά είναι κι ένα ακόμα που έρχεται.

Τα ελληνικά μετάλλια στα παγκόσμια ανοικτού στίβου και ένα ακόμα που έρχεται

Πολλές οι επιτυχίες που έχει καταγράψει η Ελλάδα στα περασμένα παγκόσμια. Αρκετά τα ελληνικά μετάλλια, αλλά είναι κι ένα ακόμα που έρχεται. Στο μήκος...

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Είμαστε λίγο πριν το ξεκίνημα του 18ου παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου που θα γίνει στο Όρεγκον. Εκεί όπου περιμένουμε τα ελληνικά μετάλλια να αυγατίσουν. Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξενούν τη διοργάνωση. Ωστόσο, στην Ινδιανάπολη και πριν το 1983 που ξεκίνησε επίσημα η σειρά στο Ελσίνκι, είχε φιλοξενήσει μία δοκιμαστική διοργάνωση, αλλά δεν μετρά επίσημα στη σειρά των αγώνων.

Είκοσι δύο μετάλλια έχει κατακτήσει η χώρα μας στη διοργάνωση, ωστόσο τέσσερις αθλητές έχουν κατακτήσει περισσότερα από τα μισά του συνόλου. Συγκεκριμένα από 3 μετάλλια στη  διοργάνωση έχουν ο Κώστας Γκατσιούδης, η Τασούλα Κελεσίδου, η Κατερίνα Θάνου και η Μιρέλα Μανιάνι! Ο ακρίτας ακοντιστής μας πήρε τρία διαδοχικά το 1997 στην Αθήνα, το 1999 στη Σεβίλλη και το 2001 στο Έντμοντον για να ακολουθήσει ο τραυματισμός του το 2002 που σήμανε και το τέλος της καριέρας του, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να διευρύνει το σερί του.

Η Τασούλα απ την πλευρά της πήρε επίσης τρία διαδοχικά κάνοντας όμως αρχή στο παγκόσμιο βάθρο απ τη Σεβίλλη για να ακολουθήσει το Εντμοντον και το Παρίσι, όπως ακριβώς άλλωστε έγινε και με τη Μιρέλα που στις ίδιες διοργανώσεις «κάρφωσε» με το ακόντιό της δύο χρυσά, έχοντας ενδιάμεσα ένα αργυρό. Δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί η «κόρη τ΄ανέμου», Κατερίνα Θάνου που είχε την ίδια ακριβώς πορεία με τις συναθλήτριές της, πατώντας βάθρο στις διοργανώσεις αυτές.

Επί της ουσίας 23 τα ελληνικά μετάλλια

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι μετρούν 22 μετάλλια, αλλά στην ουσία έχουμε κατακτήσει 23, όμως το μετάλλιο στην Οζάκα το 2007 αφαιρέθηκε από τη σπουδαία Ολυμπιονίκη μας, Πηγή Δεβετζή. Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι οι γυναίκες έχουν βάλει τα γυαλιά στους άνδρες καθώς μας έχουν φέρει 17 μετάλλια, έναντι 5 των ανδρών που προέρχονται μάλιστα μόνον από τρεις. Τον Γκατσιούδη (3) και από ένα από τον Περικλή Ιακωβάκη και τον Κώστα Γκατσιούδη.

Στον αντίποδα, όπως είπαμε οι γυναίκες μας που έχουν πατήσει βάθρο και σήκωσαν τη σημαία στον ιστό, είναι από 3 φορές οι Μανιάνι, Κελεσίδου, Θάνου, 2 και μάλιστα στις δύο τελευταίες διοργανώσεις έχει πάρει η Κατερίνα Στεφανίδη και από ένα οι: Αννα Βερούλη, Νίκη Ξάνθου, Βούλα Τσιαμήτα, Όλγα Βασδέκη, Κατερίνα Βόγγολη και Νικόλ Κυριακοπούλου.

Αναφορικά με τις ενότητες αγωνισμάτων οι ρίψεις έχουν φέρει 11 μετάλλια, 6 τα άλματα και 5 οι δρόμοι (ταχύτητας). Ο ακοντισμός είναι ο «πρωταθλητής» με 7 μετάλλια και ακολουθεί ο δίσκος με 4. Από 3 μετάλλια έχουν έρθει στα 100μ. (Θάνου) και κοντώ με τα κορίτσια, ενώ έχουμε και από ένα στο μήκος γυναικών, τα 200 ανδρών και τα χαμηλά εμπόδια των ανδρών. Λέτε να ήρθε η ώρα να βελτιώσει στα «στατιστικά» του το μήκος; Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι κάτι παραπάνω από έτοιμος.

Αναλυτικά τα ελληνικά μετάλλια στον ανοιχτό

Η Μιρέλα Μανιάνι στο ξενοδοχείο της αποστολής κάνει “απονομή” του χρυσού της μεταλλίου στον απεσταλμένο του Sportime, τότε,  Γιάννη Κούρκουλο!..

Μπορεί να μην μετρά στη σειρά, αλλά όλοι είδαμε την προσπάθεια της Πηγής να πιει… νερό στο παγκόσμιο του 2007 στην Οζάκα

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος - Αρθρογραφία