Μαραθώνιος
Μπορεί τα στατιστικά να μη λένε αλήθεια στον αθλητισμό, αλλά τα μαθηματικά για τα έσοδα του ΣΕΓΑΣ από τον Μαραθώνιο Αθήνας δεν λένε ψέματα.

ΣΕΓΑΣ: Κάποιος γράφει ψέματα για τα έσοδα του Μαραθωνίου της Αθήνας

Μπορεί τα στατιστικά να μη λένε πάντα την αλήθεια στον αθλητισμό, αλλά τα μαθηματικά για τα έσοδα που είχε ο ΣΕΓΑΣ από τον Μαραθώνιο της Αθήνας δεν μπορούν να πουν ψέματα. Άλλοι, ναι, μπορούν.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Μερικά πράγματα είναι συγκεκριμένα. Ακόμα και να θέλει ο ΣΕΓΑΣ να τα παραποιήσει, δεν μπορεί. Τα μαθηματικά λένε πάντα την αλήθεια, όταν αφορούν έσοδα. Αναφερόμαστε σε αυτά που είχε η ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού από τη διοργάνωση του Μαραθωνίου της Αθήνας.

Βέβαια, δεν είναι μόνο τα έσοδα το πρόβλημα. Πολλά είναι. Και μάλλον κάποιοι θεώρησαν πως επειδή το βάρος έχει πέσει σε άλλα ζητήματα, όπως η οπαδική βία για παράδειγμα, θα κάτσουμε να διαβάζουμε άπραγοι ανακρίβειες και ψέματα. Ειδικά όταν βγάζουν μάτι πως έχουν δόλο.

Όσα διαβάσαμε, λοιπόν, για τις ανακρίβειες που δήθεν ανέφερε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα σε συνέντευξή της για τα έσοδα του Μαραθωνίου της Αθήνας, δεν μας προβληματίζουν. Απλώς επαναφέρουν ένα ερώτημα για το μέσο αντιπολίτευσης. Αν τα δημοσιεύματα είναι αποτελέσματα ασχετοσύνης ή επικινδυνότητας. Αμφότερα είναι επικίνδυνα. Αλλά τι ισχύει; Διότι, είτε ο γράφων δεν έχει γνώση και επάρκεια να κατανοήσει τα δεδομένα –άρα είναι (με το συμπάθιο) άσχετος, είτε γνωρίζει και επί τούτου επιλέγει να διαστρεβλώνει την αλήθεια και να δημιουργεί εντυπώσεις. Άρα είναι επικίνδυνος.

ΣΕΓΑΣ: Η πραγματικότητα για τα έσοδα

Να πάμε όμως και στην ουσία, όμως. Στα μαθηματικά. Η Σοφία Σακοράφα έκανε λόγο για συμμετοχή 65.000 δρομέων στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Στο επίσημο site της ιστοσελίδας η αναφορά είναι για 53.074. Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η διαφορά;

Η Σοφία Σακοράφα αναφέρει (και ορθά) όλους τους εγγεγραμμένους δρομείς. Το επίσημο site του Μαραθωνίου στο οποίο γίνει επίκληση στο δημοσίευμα έχει κάνει αναφορά σε όσους τερμάτισαν. Βέβαια, η διαφορά δεν προκύπτει μόνο από αυτό. Διότι, στους 65.000 υπολογίζονται και τα 8.000 παιδιά, τα οποία συμμετέχουν χωρίς να πρέπει να πληρώσουν το κόστος συμμετοχής. Επιπρόσθετα, 500 μέλη των ενόπλων δυνάμεων δεν πληρώνουν το αντίτιμο, ενώ και περίπου 2.000 φοιτητές αντί για τα 120 ευρώ συμμετοχής, έχουν αντίτιμο 15 ευρώ, αντί για 120 που αντιστοιχεί στους υπόλοιπους. Και φυσικά, μερικές εκατοντάδες ακόμα άτομα είναι χορηγοί και προσκεκλημένοι elite αθλητές. Οι τελευταία δε, όχι απλά δεν καταβάλλουν το αντίτιμο, αλλά ως καλεσμένοι έχουν και κάποιες έξτρα παροχές και κόστη.

Κάπως έτσι, δεν βγαίνουν τα μαθηματικά σε απόλυτο βαθμό, με βάση των πολλαπλασιασμό που θα κάνει ο άσχετος ή ο επικίνδυνος που αναφέραμε παραπάνω. Η αναγωγή απλή είναι και αναρτημένη στο επίσημο site του Μαραθωνίου και όλα τα στοιχεία κατατεθειμένα στον επίσημο προϋπολογισμό.

Υγ. Επειδή είχε ενδιαφέρον το σκάλισμα πληροφοριών για τα έσοδα – έξοδα και τις παροχές του Μαραθωνίου της Αθήνας, θα επανέλθουμε και με άλλες αναφορές. Τόσο για τον τρόπο διοργάνωσης του Μαραθωνίου, όσο και για αναλυτικές επεξηγήσεις για το πώς προκύπτουν τα κόστη και κυρίως, για το που πήγαν τα έσοδα.

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γεράσιμος Μανωλίδης

Γεράσιμος Μανωλίδης

Γεράσιμος Μανωλίδης - Αρθρογραφία