Γιάννης Μαμουζέλος
Πριν αλέκτορα φωνήσαι… Επαληθευτήκαμε!

Πριν αλέκτορα φωνήσαι… Επαληθευτήκαμε!

Όσοι διάβασαν προσεκτικά θυμούνται ίσως κάποιες ιδέες- προτάσεις που είχα εκφράσει

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΜΟΥΖΕΛΟΣ

Λίγες ημέρες μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Γιουτζίν είχα δημοσιεύσει σε τρεις συνέχειες θέματα που πέφτουν στο διεθνές τραπέζι για την ανανέωση ή αναζωογόνηση του στίβου, όσον αφορά την ελκυστικότητα των αγώνων κ.α.

Στίβος: «Αμερικανιές» για fast track αγώνες – Μέρος 2ο

Ο ρεβιζιονισμός -ή η καινοτομία- στο στίβο!

Όσοι διάβασαν προσεκτικά θυμούνται ίσως κάποιες ιδέες- προτάσεις που είχα εκφράσει (στο 3ο μέρος) ως ρεαλιστικές καινοτομίες στη διεξαγωγή των αγώνων που θα βοηθούσαν τη χρονική σύντμηση των μεγάλων διοργανώσεων αλλά και της ημερήσιας τηλεοπτικής κάλυψης κ.α.

Ε λοιπόν αρκετά απ’ όσα είχα σκεφτεί (και σας βεβαιώνω στο λόγο της τιμής μου ότι δεν είχα δει ούτε το πρόγραμμα ούτε το Team manual του Μονάχου τότε…) εφαρμόστηκαν ήδη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και φυσικά αποτελούν μια προσωπική ικανοποίηση ότι η σκέψη μου κινείται πάνω στα μοντέλα των ειδικών που επιζητούν ένα εκσυγχρονισμό του στίβου, ώστε να κερδίσει θεατές και στα στάδια και στην tv!

Με έκπληξη είδα ότι οι καινοτομίες ξεκίνησαν από τους Γερμανούς διοργανωτές, με συμφωνία φυσικά της Ευρωπαϊκής
Ομοσπονδίας στίβου. Ας τις δούμε αναλυτικά:

1) Μαραθώνιος ανδρών & γυναικών την ίδια ημέρα, σε κοινή διαδρομή και με μία ώρα διαφορά στην εκκίνηση, πρώτα οι γυναίκες και μετά οι άνδρες!

2) Βάδην ανδρών και γυναικών με κοινή εκκίνηση στην ίδια διαδρομή!

3) Τελικοί σφαιροβολίας ανδρών & γυναικών την ίδια ημέρα και μάλιστα παράλληλα σε δύο βαλβίδες στο στάδιο!

4) Οι τελετές απονομή των μεταλλίων σε ειδική σκηνή έξω απ’ το στάδιο, ώστε να μη σταματά η τέλεση των αγωνισμάτων και να μη προκαλείται «κενό δράσης» για ένα τυπικό τελετουργικό.

5) Η παρουσίαση των φιναλίστ όλων των αγωνισμάτων γίνεται με την «θεατρική» είσοδό τους στο στάδιο και όχι όπως παλιά κοντά στα σκάμματα ή τις βαλβίδες ή πίσω από τους βατήρες, γεγονός που μειώνει το χρόνο ολοκλήρωσης του προγράμματος και της τηλεοπτικής μετάδοσης.

6) Η πλήρης ηλεκτρονική επιβεβαίωση του έγκυρου ή άκυρου των προσπαθειών και η μέτρηση αλμάτων και βολών. Βέβαια αποτελεί μακρινό παρελθόν η εικόνα της εισόδου των αθλητών σε «παράταξη» , συνοδευόμενοι απ’ τους κριτές και τα παιδιά με τα «καλαθάκια» για να τοποθετούν τα σακίδια κ.α. στους δρόμους…

Σε πρώτη φάση διαπιστώνει κανείς σύμπτυξη των αγώνων σε 7 ημέρες (15-21/8), μικρότερη διάρκεια του πρωϊνού και απογευματινού προγράμματος, περισσότερη ταχύτητα δράσης με τις προσπάθειες χωρίς καθυστέρηση και με τα διαδοχικά ύψη σε ύψος και επί κοντώ να οδηγούν σε γρήγορο «ξεκαθάρισμα» τόσο στους προκριματικούς όσο και στους τελικούς ανδρών και γυναικών!

Η ουσία όμως είναι σε κάθε χώρα (και ειδικά στην Ελλάδα…) ο στίβος και να προβάλλεται και να στηρίζεται σε θέματα υποδομών και διευκολύνσεων /κινήτρων, ώστε το έμψυχο δυναμικό του να αυξάνει και μέσω αυτού και ο αριθμός των φιλάθλων –θεατών στους αγώνες και στην τηλεόραση.

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος - Αρθρογραφία