Σφαιροβολία
Ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς σφαιροβόλους, ο Τζορτζ Γουντς, δύο φορές «ασημένιος» ολυμπιονίκης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Πέθανε ο δύο φορές «ασημένιος» ολυμπιονίκης Τζορτζ Γουντς

Ο Τζορτζ Γουντς είχε ατομικό ρεκόρ στη σφαιροβολία στον κλειστό 22,02μ. που έριξε το 1974 και ήταν παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο παρέμεινε για 11 χρόνια.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς σφαιροβόλους, ο Τζορτζ Γουντς, δύο φορές «ασημένιος» ολυμπιονίκης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1943 στο Σίκστον του Μιζούρι και ασχολήθηκε κυρίως, με τη σφαίρα, αλλά έριχνε και δίσκο. Στο λύκειο έγινε ο πρώτος αθλητής από το Μιζούρι που έριξε 60 πόδια (18,3μ.) και έκανε σχολικό ρεκόρ. Πήγε στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο του Νότιου Ιλινόις. Οι επιδόσεις του του έδωσαν μια θέση στην ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ το 1968 στο Μεξικό. Είχε κερδίσει τα τράιαλς, αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν δεύτερος και έχασε από τον συμπατριώτη του Ράντι Μάτσον, που είχε κάνει ολυμπιακό ρεκόρ. Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μόναχο, πάλι ήταν πρώτος στα τράιαλς και φαβορί για το χρυσό. Είχε ρίξει 21,17μ., αλλά έχασε από τον άγνωστο τότε Πολωνό Βλάντισλαβ Κομάρ που κέρδισε με 21,18μ. Το 1976 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ, πάλι είχε κερδίσει τα αμερικανικά τράιαλς, αλλά τερμάτισε έβδομος. Έτσι, κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια και τέσσερις τίτλους στις ΗΠΑ, αφού εκτός από την περίοδο 1967-69, επικράτησε και το 1973. Το ρεκόρ του στον ανοιχτό ήταν 21,63μ. και το είχε σημειώσει το 1974. Την ίδια χρονιά στον κλειστό είχε ρίξει 22,02μ. που ήταν παγκόσμιο ρεκόρ και παρέμεινε για 11 χρόνια. Μέχρι σήμερα η επίδοσή του αυτή τον φέρνει 14ο όλων των εποχών και 8ο καλύτερο Αμερικανό.

Μετά το τέλος της καριέρας του δούλευε στο πανεπιστήμιο που αποφοίτησε, το SIU Edwardsville. Ήταν παντρεμένος για 60 χρόνια με την Τζιν (Ρος) Γουντς και απέκτησαν δύο παιδιά, ένα γιο και μία κόρη. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη.

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία