Opinion time
Ο Ανέστης Καλτζίδης ήταν ένας από τους τρεις Έλληνες προπονητές ρίψεων που παρακολούθησαν το σεμινάριο σφαιροβολίας που διεξήχθη στο Ταλίν.

Opinion time: Ο Ανέστης Καλτζίδης

Το σεμινάριο σφαιροβολίας που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου πραγματοποιήθηκε από 28 ως 30 Οκτωβρίου στο Ταλίν. Από ελληνικής πλευράς εκτός από τον Ανέστη Καλτζίδη ήταν ο Γιώργος Μποτσκαριώβ και ο Γιάννης Μπαρλής.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Ο Ανέστης Καλτζίδης ήταν ένας από τους τρεις Έλληνες προπονητές ρίψεων που παρακολούθησαν το σεμινάριο σφαιροβολίας που διεξήχθη στο Ταλίν.

Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στο Stivostime για την εμπειρία στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, αλλά γενικά για τη σφαιροβολία στη χώρα μας.

«Είναι το τρίτο σεμινάριο που μετέχω, το οποίο διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου. Το 2019 ήταν για τη σφαιροβολία, το 2021 για τη δισκοβολία και τώρα το δεύτερο ουσιαστικά για τη σφαιροβολία. Στο επόμενο προτείναμε εκτός από τη δισκοβολία, να μπει και η σφυροβολία. Είναι σημαντικές εμπειρίες που αποκομίζουμε από τα σεμινάρια. Αυτή τη φορά ήταν ο Πολ Γουίλσον, ο προπονητής της Τσέις Ίλεϊ, ο Πάολο Νταλ Σόλιο που προπονεί τον Ζέιν Γουέιρ και ο Πάουλο Ρέις, που προπονεί την Αουριόλ Ντόνγκμο.

Ο Πολ Γουίλσον μίλησε για την περιστροφική κίνηση, που κάνει η αθλήτριά του, αλλά στις γυναίκες είναι σε πρώιμη φάση και τα δεδομένα λίγα. (Η Τσέις Ίλεϊ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Γιουτζίν και έχει ατομικό ρεκόρ 20,51μ.). Η Αμερικανίδα ζει και γυμνάζεται στην Αγγλία και έχει φύγει από τα αμερικανικά πρότυπα. Μας έδειξε κάποιες τεχνικές και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Την στάση του σώματος και την αποφυγή του να βουτάει το σώμα μπροστά.

Από την πλευρά του ο Πάολο Νταλ Σόλιο παρουσίασε μεταξύ άλλων την ταχύτητα εκτέλεσης, με ειδικό ασκησιολόγιο δύναμης και τεχνικής. Ο Νταλ Σόλιο που ήταν μαζί με τον Ζέιν Γουέιρ στο σεμινάριο, στάθηκε στη συνεργασία των δυο τους. Ο Γουέιρ είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νότια Αφρική και την περίοδο της πανδημίας είχε πάει στην Ιταλία, έμεινε για τρεις μήνες και τώρα ζει και γυμνάζεται εκεί. Τέλος, ο Πάουλο Ρέις μίλησε για το γεγονός πρώτον ότι η αθλήτριά του Αουριόλ Ντονγκμό είναι Καμερουνέζα και πολιτογραφήθηκε Πορτογαλίδα. Παρουσίασε την ευθύγραμμη τεχνική και τα μέσα που χρησιμοποιεί. Όλα φυσικά ήταν χρήσιμα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι στην Ελλάδα αυτό που λείπει ειδικά στη γυναικεία σφαιροβολία, είναι η σωματοδομή. Και τι εννοώ. Χρειάζεται ψηλά κορίτσια και ταχυδυναμικά, τα οποία όμως τα απορροφούν άλλα αθλήματα. Επίσης, επικρατεί μια λογική, ότι για να κάνεις σφαίρα πρέπει να είσαι παχουλός. Σε αυτό φταίμε και εμείς οι προπονητές. Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν αθλήτριες ότι για να ρίξουν πρέπει να πάρουν κιλά. Ταυτόχρονα στην Ευρώπη βλέπουμε ότι ολοένα επικρατεί το καλλίγραμμο θα έλεγα σώμα, τύπο, όπως της Ολλανδής Τζέσικα Σίλντερ. Στους άνδρες τώρα υπάρχει ο Τάσος Λατιφλάρι και ο Οδυσσέας Μουζενίδης, που είναι αθλητές που μπορούν να ρίξουν πάνω από τα 20 μέτρα. Υπάρχει και μια φουρνιά από πίσω με τον Κώστα Γεννίκη, τον Αννίβα Οικονόμου, τον Ιάσονα Μαχαίρα και τον Θεοφάνη Μαυροδόντη. Θεωρώ ότι η προοπτική του Γεννίκη και του Μαχαίρα σαν σωματοδομή, πέρα από επιδόσεις, είναι πολλά υποσχόμενα.

Στη σφαιροβολία η μετάβαση από την εφηβική στην ανδρική σφαίρα θέλει υπομονή. Χρήσιμα είναι τα καμπ και ακόμη πιο σημαντικό να είναι θεματικά, δηλαδή μόνο σφαιροβολίας. Η ανταλλαγή απόψεων των προπονητών και ότι οι αθλητές είναι μαζί μας κάνει καλύτερους. Ελπίζω στο μέλλον να γίνουν ενέργειες ώστε να αποκτήσουμε ένα καλό επίπεδο στη σφαιροβολία στους άνδρες, αλλά κυρίως στις γυναίκες.

Το σεμινάριο σφαιροβολίας που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου πραγματοποιήθηκε από 28 ως 30 Οκτωβρίου στο Ταλίν. Από ελληνικής πλευράς εκτός από τον Ανέστη Καλτζίδη ήταν ο Γιώργος Μποτσκαριώβ, που γυμνάζει μεταξύ άλλων την Αναστασία Ντραγκομίροβα και ο Γιάννης Μπαρλής που έχει την πρωταθλήτρια Μαρία Μαγκούλια.

 

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία