Διεθνή
Στη Ρώμη διεξάγεται από τη Δευτέρα το συμβούλιο της World Athletics. Πάρθηκε μια σειρά αποφάσεων και δόθηκαν δεδομένα από τους αγώνες.

Νέα από το συμβούλιο της World Athletics στη Ρώμη (1-12-22)

Στη διάρκεια του συμβουλίου της WA στη Ρώμη, ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες διεξαγωγής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2025 στο Τόκιο, που θα γίνει 13-21 Σεπτεμβρίου.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Στη Ρώμη διεξάγεται από τη Δευτέρα το συμβούλιο της World Athletics. Πάρθηκε μια σειρά αποφάσεων και δόθηκαν δεδομένα από τους αγώνες.

Στη διάρκεια του 229ου συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Κόου σημείωσε ότι έγιναν τέσσερις μεγάλες διοργανώσεις που μετείχαν περίπου 4.000 αθλητές και αθλήτριες από 180 χώρες και έγιναν 354 εθνικά ρεκόρ. Αυτοί οι αγώνες είχαν τηλεοπτικό κοινό περίπου τρία τέταρτα του δισεκατομμυρίου και πάνω από ένα δισεκατομμύριο λαμβάνοντας υπόψιν και του κοινού των ψηφιακών μέσων. Έγιναν 162 Continental Tour με 12.000 αθλητές από 159 χώρες, έγιναν 2 ηπειρωτικά ρεκόρ, 118 εθνικά ρεκόρ και 2.396 ατομικά ρεκόρ. Ο απολογισμός ήταν 200 διοργανώσεις, με 3 εκατομμύρια ανθρώπους να μετέχουν και τα συνολικά έσοδα ήταν 1,7 εκατομμύρια δολάρια.

* Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκυταλοδρομιών του 2024 επιστρέφει στις Μπαχάμες και στην πρωτεύουσα Νασάου. Αναμένεται να γίνει Απρίλιο, Μάιο και οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα και θα αποτελέσουν το βασικό κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε άνδρες και γυναίκες στις σκυταλοδρομίες 4×100μ. και 4×400μ., καθώς και στη Μικτή. Εκτός από τις Μπαχάμες, υποψήφια ήταν και η πόλη της Ελβετίας, Λοζάνη.

* Η ομάδα δράσης της WA για τη Ρωσία αναμένει να είναι σε θέση να κάνει την τελική της σύσταση για την αποκατάσταση της Ρωσικής ομοσπονδίας στίβου (RusAF) στην επόμενη σύνοδο της WA τον Μάρτιο του 2023. Ο όρος είναι να συνεχιστεί η πρόοδος μεταρρυθμίσεων. Ο πρόεδρος της ομάδας δράσης Ρούνε Άντερσεν σημείωσε ότι η απόφαση δεν αφορά το θέμα με αποκλεισμό που έχει προκύψει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.  

* Προκειμένου να συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάπτυξη των δημόσιων δρόμων, ιδίως με την αύξηση των αγώνων δρόμου στο Μίλι και τα 5χλμ., το συμβούλιο συμφώνησε να αλλάξει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τρεξίματος και από διετία, να διεξάγεται κάθε χρόνο. Θα ξεκινήσει από το 2025. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν οι ημερομηνίες για μια σειρά διοργανώσεων. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στην Μεντούλιν- Πούλα στην Κροατία θα γίνει 10-11 Φεβρουαρίου του 2024. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 στη Λίμα του Περού θα διεξαχθεί από 26 ως 31 Αυγούστου του 2024 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2025 θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο 13-21 Σεπτεμβρίου.

* Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα μπει σε ισχύ το παγκόσμιο ρεκόρ στο Μίλι δρόμου. Πριν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, η επίσημη αναγνώριση ενός παγκοσμίου ρεκόρ θα απαιτεί επίδοση στους άνδρες 3.50.00 και 4.19.00 στις γυναίκες. Εάν δεν πληρούνται τα παραπάνω, τότε οι καλύτερες επιδόσεις που θα έχουν σημειωθεί θα αναγνωρίζονται ως παγκόσμια ρεκόρ.

* Εκτός της επίσημης συνεδρίασής του, το συμβούλιο παρακολούθησε επίσης μια δίωρη ενημερωτική σύνοδο για να συζητήσει την αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων DSD και των κανονισμών αλλαγής φύλου. Παρουσιάστηκε μια επιλογή για το σύνολο και των δύο κανονισμών που θα εξεταστεί σε διαβούλευση με τις ομοσπονδίες- μέλη. Τα αποτελέσματα και η τελική σύστημα θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο για να παρθεί η απόφαση στη σύνοδο του Μαρτίου του 2023.

* Ο πρόεδρος της WA Σεμπάστιαν Κόου έληξε οποιεσδήποτε αναφορές για πιθανό αποκλεισμό της Κένυας. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπε ότι η χώρα θα παραμείνει στη λίστα παρακολούθησης λόγω «ανησυχίας» της κατάστασης με τα συνεχόμενα κρούσματα ντόπινγκ. Πρόσθεσε δε ότι η Κένυα συμφώνησε να επενδύσει 5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στην καταπολέμηση του ντόπινγκ. «Χαιρετίζω ιδιαίτερα τους πρόσθετους πόρους που διατίθενται από την κυβέρνηση της Κένυας σε αυτόν τον αγώνα. Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να μειώσουμε την κλίμακα αυτού του προβλήματος είναι μια κοινή δέσμευση όλων των αθλητικών φορέων στην Κένυα και η φυσικά η World Athletics και η ακεραιότητά της στον αθλητισμό», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος.

* Η Ουκρανική ομοσπονδία στίβου τιμήθηκε με τον «Προεδρικό βραβείο», μέρος των φετινών βραβείων της WA. Το έπαθλο πήρε από τον πρόεδρο της WA Σεμπάστιαν Κόου, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γεβγέν Πρόνιν.

Φωτογραφία: azsportsimages/ Angelos Zymaras

 

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία