Μαραθώνιος
Μαραθώνιος 2022: Αλλαγή ...φρουράς ή αλλαγή επιπέδου;

Μαραθώνιος 2022: Αλλαγή …φρουράς ή αλλαγή επιπέδου;

Νέα πρόσωπα για την Ελλάδα έρχονται να κυριαρχήσουν στον Αυθεντικό Μαραθώνιο και όχι μόνο!

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Πολύ νωπές οι εντυπώσεις από τον εφετινό Αυθεντικό Μαραθώνιο και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για να βγάλει κανείς συμπεράσματα, αλλά η ανάγκη των σύγχρονων ηλεκτρονικών ΜΜΕ για διαρκώς ανανεωμένο περιεχόμενο με βάζει στον πειρασμό για ένα πρώτο σχόλιο.

Αυτό που πρέπει να σημειώσω είναι ότι έπεσα έξω  στα προγνωστικά που έκανα για τους νικητές στο χτεσινό μου σχόλιο! Και χαίρομαι γιατί αποδείχθηκε ότι στον αθλητισμό (και ειδικότερα στον Μαραθώνιο) η πράξη/αποτέλεσμα δεν στηρίζεται στη θεωρία!

Ο 32ρονος Κώστας Γκελαούζος λοιπόν δεν είχε τις δυνάμεις να μείνει στην πρώτη θέση μετά το 40ό χλμ. και έτσι ο 29χρονος Χαράλαμπος Πιτσώλης συνεχώς εξελισσόμενος στέφθηκε πανελληνιονίκης με επίδοση 2ωρ.23.44, που είναι ατομικό του ρεκόρ και η 15η all time στην Αθήνα μεταξύ Ελλήνων!

Ένα σημαντικό στοιχείο που προστίθεται στο ότι το 2019 ήταν 3ος και το 2021 2ος, ενώ και στο σημερινό αγώνα από την κατηφόρα του Χολαργού (35ο χλμ.) έως το Παναθηναϊκό στάδιο προσπέρασε κάθε προπορευόμενο!

Ο Γκελαούζος δεν πήρε τον 5ο συνεχόμενο τίτλο, αλλά με 4 χρυσά και 2 αργυρά από το 2016 παραμένει ο κορυφαίος του αγωνίσματος, που εκτός από το νικητή μοιάζει να αποκτά ένα ακόμη δρομέα με πολύ καλές προοπτικές τον 3ο Κώστα Σταμούλη που έκανε ντεμπούτο στο απαιτητικό αγώνισμα με 2ωρ.25.37 και μπήκε στην 23η θέση του πίνακα των καλύτερων Ελλήνων στην Αθήνα!

Φυσικά ούτε ο Παν. Καραϊσκος ούτε ο Παν. Μπουρίκας έουν πει την τελευταία λέξη κι αυτό σημαίνει ότι έστω και μακριά ακόμη από τα διεθνή στάνταρ η χώρα μας αποκτά ένα γκρουπ αξιόλογων Μαραθωνοδρόμων.

Την ίδια ώρα στις γυναίκες είχαμε την καλύτερη κούρσα συνολικά των τελευταίων χρόνων αφού 8 αθλήτριες τερμάτισαν κάτω από 2ωρ.57.20, με τη νικήτρια-μίνι έκπληξη Βασιλική Κωνσταντινοπούλου (26 χρονών) από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης να επικρατεί με σημαντική διαφορά (με σταθερά γρήγορο ρυθμό στο τελικο τμήμα της κούρσας) και με το χρόνο της 2ωρ.46.01 να είναι: Η 10η ελληνική επίδοση διαχρονικά στην Αθήνα, η 20ή όλων των εποχών για Ελληνίδα και να βελτιώνει το προηγούμενο περσινό ρεκόρ της κατά 5 ½ λεπτά!

Η Ασημακοπούλου στα 40 της έμεινε για 3η συνεχή φορά 2η  (2:50.25) , αλλά σίγουρα είναι παράδειγμα για τις νεότερες, ανάμεσα στις οποίες και η επανεμφανισθείσα Ουρανία Ρεμπούλη που έδειξε στα 33 της πως μπορεί να ξαναβάλει νέους στόχους… Μη ξεχνάμε ότι έχει 3 χρυσά και 2 χάλκινα στο πρωτάθλημα Μαραθωνίου!  ( Δυστυχώς πλήρωσε ένα λάθος της με 4 χρόνια αποχής…)

Λίγο πιο πίσω βλέπει κανείς ότι η Νούλα (2:54.36) , η Μαλάϊ (2:54.57) και η Ιουλία Παναγιωτοπούλου (2:57.11) άλλαξαν σημαντικά τον πίνακα των καλύτερων ελληνικών επιδόσεων στην απαιτητική αυθεντική διαδρομή μπαίνοντας αντίστοιχα στην 26η, 27η και 38η θέσεις!

Όλα αυτά είναι μια αισιόδοξη εικόνα για τον Μαραθώνιο στην Ελλάδα… Μπορεί να σημαίνει ότι νέα πρόσωπα έρχονται δυναμικά να αντικαταστήσουν τους έως τώρα πρωταγωνιστές, χωρίς φυσικά να οδηγούμαστε σε βεβαιότητες… Χρειάζεται πολλή δουλειά από όλους και μια στοχευμένη προσπάθεια να μπει νέο ικανό έμψυχο δυναμικό σε ένα τόσο ελληνικό αγώνισμα… Για να μην μένουμε ουραγοί στις διεθνείς διοργανώσεις…

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος - Αρθρογραφία