Γενικά
Σαν σήμερα, 8 Απριλίου του 2021, ο στίβος έγινε φτωχότερος. Ο Βασίλης Σεβαστής «έφυγε» από τη ζωή, αφήνοντας μια μεγάλη παρακαταθήκη.

Ημέρα μνήμης. Σαν σήμερα «έφυγε» ο Βασίλης Σεβαστής

Ο Βασίλης Σεβαστής ήταν παλιός πρωταθλητής του δεκάθλου, αργότερα γυμναστής, προπονητής, αθλητικός παράγοντας. Διατέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και τελευταία γενικός γραμματέας.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Σαν σήμερα, 8 Απριλίου του 2021, ο στίβος έγινε φτωχότερος. Ο Βασίλης Σεβαστής «έφυγε» από τη ζωή, αφήνοντας μια μεγάλη παρακαταθήκη.

Η πορεία του μεγάλη, το ίδιο και η συνεισφορά του στον κλασικό αθλητισμό και όχι μόνο. Ακόμη και τις δύσκολες ώρες, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο, πάλευε για το «αύριο» του ελληνικού στίβου. Άφησε σπουδαία κληρονομιά και ο στίβος πήγε σε «χέρια» που του δίνουν συνέχεια. Ίσως όταν πληροφορήθηκε από το κρεβάτι του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» που νοσηλεύονταν, πως η Σοφία Σακοράφα είναι η νέα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, να ταξίδεψε μετά στη γειτονιά των αγγέλων πιο ήρεμος. Ίσως τώρα από ψηλά να βλέπει την ομοφωνία που υπάρχει στον στίβο και να είναι ικανοποιημένος. Πρόσφατα η οικογένειά του τέλεσε το μνημόσυνο και πολλοί άνθρωποι του στίβου μπόρεσαν να μιλήσουν για τον Βασίλη Σεβαστή.

Ο Βασίλης Σεβαστής γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Μαΐου του 1949. Ήταν παλιός πρωταθλητής του στίβου και σημείωσε επιτυχίες στο δέκαθλο. Αργότερα έγινε καθηγητής φυσικής αγωγής, προπονητής και στη συνέχεια αθλητικός παράγοντας. Διατέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της αρχαιότερης ομοσπονδίας, του ΣΕΓΑΣ και τα τελευταία χρόνια ήταν γενικός γραμματέας.

Είχε καταγωγή από τη Σάμο και μεγάλωσε στην Κάλυμνο.

Όπως αναφέρεται σε βιογραφικό του, όπου «απεικονίζεται» και η μεγάλη του πορεία.

«… από μικρός (1967) ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, ως μαθητής του Νικηφορείου εξαταξίου Γυμνασίου Καλύμνου. Διακρίθηκε στο πλαίσιο των Δωδεκανησιακών και των Πανελλήνιων Σχολικών πρωταθλημάτων αλλά και ως αθλητής του φιλοξενούντος συλλόγου Πανιωνίου, δεδομένου ότι η Κάλυμνος τότε δεν διέθετε ακόμα σύλλογο στίβου. Γυμναστής, προπονητής και μέντοράς του, έως και την αναχώρηση του για Αθήνα, ήταν ο αείμνηστος ιδρυτής του Στίβου στην Κάλυμνο και στην Δωδεκάνησο, Θεόφιλος Κλωνάρης. Στη δεκαετία του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Βασίλης Σεβαστής αναδείχθηκε ως ένας από τους κορυφαίους αθλητές του Αιγαίου και της Ελλάδας έχοντας αναδειχθεί δεκάδες φορές Πρωταθλητής Ελλάδας αλλά και Βαλκανιονίκης και Πρωταθλητής Μεσογείου και κατέχοντας έως και σήμερα αρκετά ρεκόρ Αιγαίου και Δωδεκανήσου, αλλά και έχοντας καταρρίψει 3 φορές το Πανελλήνιο Ρεκόρ στο Δέκαθλο και μία φορά στο Πένταθλο Ανδρών, στο οποίο έχει το Πανελλήνιο Ρεκόρ έως και σήμερα.

Μετά την αποφοίτησή του από τη μέση εκπαίδευση, διορίστηκε με διαγωνισμό στην Ιονική Τράπεζα, όμως παραιτήθηκε και εισήχθη στην Ακαδημία Σωματικής Αγωγής. Μετά τη λήψη του πτυχίου του, αφού υπηρέτησε στο στρατό ξηράς, διορίστηκε ως καθηγητής φυσικής αγωγής στο Δημόσιο, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2004. Υπηρέτησε στα Καλάβρυτα και στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Αθήνα. Παντρεύτηκε το 1975 την Ελένη Κοντοδήμα, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, και απέκτησαν δύο κόρες.

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στην Πάτρα, διορίστηκε από τον ΓΓΑ Κ. Παπαναστασίου ως Διευθυντής στο Εθνικό Στάδιο της Πάτρας, ενώ ξεκίνησε τη συνεργασία του με το ΣΕΓΑΣ ως τεχνικός σύμβουλος στη Δυτική Ελλάδα.

Από το 1984 εντάχθηκε στο δυναμικό της ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ ως υπεύθυνος για θέματα ανάπτυξης και αργότερα ως εθνικός προπονητής (επικεφαλής των προπονητών Ελλάδος στο στίβο). Κορυφαία στιγμή της πολυσήμαντης προσφοράς του στο Στίβο, και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, ήταν όταν συνέλαβε την ιδέα και υπήρξε ο εισηγητής της καθιέρωσης των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου, επί υπουργίας στο Υπουργείο Αιγαίου του Κοσμά Σφυρίου. Από την ίδρυση του, το 1986, έως και το θάνατό του του Βασίλη Σεβαστή, ο θεσμός αυτός ήταν υπόθεση προσωπικής του φροντίδας, αγάπης και πίστης, ενώ ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά ότι «εκτός από την ανάπτυξη του αθλητισμού οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες στίβου σφυρηλατούν την Αιγαιοπελαγίτικη Συνείδηση».

Επίσης, υπήρξε σύμβουλος και διευθυντής του γραφείου του Υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα το 1996 και ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Αιγαίου σε θέματα αθλητισμού επί υπουργίας του Κώστα Σκανδαλίδη.

Από το 1997 και επί 15 έτη ηγήθηκε του ελληνικού κλασσικού αθλητισμού υπηρετώντας ως εκλεγμένος Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ενώ κατά καιρούς θήτευσε και σε άλλες διοικητικές θέσεις στο χώρο του αθλητισμού. Εκατοντάδες αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα ιδρύθηκαν, αναβαθμίστηκαν, συντηρήθηκαν, εξοπλίστηκαν, στελεχώθηκαν και λειτουργούσαν με τη δική του στήριξη, παρέμβαση και συνεχή φροντίδα.

Στις αρχαιρεσίες του ΣΕΓΑΣ το 2012 εκλέχτηκε για πέμπτη φορά με ποσοστό 91% ως Πρόεδρος, παρ’ όλα αυτά παραιτήθηκε και πρότεινε για τη θέση του τον νεότερο και αξιόλογο συνεργάτη του Κώστα Παναγόπουλο στα πλαίσια της ανάγκης για την ανάδειξη νέων προσώπων και ανανέωσης των στελεχών που ασχολούνται με τα κοινά. Στη συνέχεια υπηρέτησε το χώρο του κλασικού αθλητισμού ως Γενικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ. Η σημαντική συνεισφορά του στην εξέλιξη του κλασσικού αθλητισμού στη χώρα αποτυπώνεται στον απολογισμό της περιόδου 1997-2020.

Απεβίωσε από κορονοϊό στις 8 Απριλίου 2021, σε ηλικία 72 ετών, όντας, προηγουμένως, νοσηλευόμενος επί διάστημα λίγων εβδομάδων».

 

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία