Κλειστός Στίβος
Ο Γιώργος Πομάσκι είναι ο αρχιτέκτονας των μεγάλων επιτυχιών του ελληνικού στίβου τα τελευταία χρόνια. Δεν χορταίνει όμως ποτέ. Έχει τη δίψα!

Γιώργος Πομάσκι: Ο Μίλτος έχει μπει βαθιά στο μήκος- Πάντως μπορεί να είναι τρομερός και στο τριπλούν! Θέλουμε μια μεγάλη διοργάνωση στην Ελλάδα

Ο Γιώργος Πομάσκι λέει πως ο Μίλτος έχει μπει πια βαθιά στο μήκος. Έχει αυστηρότητα στον εαυτό του και αυτό τον κάνει να αποδίδει στις μεγάλες πιέσεις.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Ο Γιώργος Πομάσκι είναι ο αρχιτέκτονας των μεγάλων επιτυχιών του ελληνικού στίβου τα τελευταία χρόνια. Δεν χορταίνει όμως ποτέ. Έχει τη δίψα!

Η οποία δεν χάνεται. Οι αθλητές που συνεργάζεται είναι εκείνοι που τον κάνουν να συνεχίζει. Ασταμάτητος… όπως και ο αθλητής του. Ο Μίλτος Τεντόγλου που σαρώνει τα χρυσά μετάλλια. Στο παλμαρέ του Πομάσκι και του Τεντόγλου, για τον πρώτο προστέθηκε άλλος ένας τίτλος, για τον δεύτερο ο πρώτος παγκόσμιος τίτλος στον κλειστό. Έπεται και συνέχεια… Ο Γιώργος Πομάσκι, ο ομοσπονδιακός προπονητής μίλησε για τον Μίλτο Τεντόγλου, αλλά όπως πάντα και για πολλά άλλα. Έχει άποψη και δεν ντρέπεται να την πει.

 

– Έχεις κερδίσει τα πάντα. Τι είναι η δίψα, αυτό που σε κάνει και συνεχίζεις. Είναι ο αθλητής που έχεις, είσαι εσύ; Τι είναι αυτό;

«Είναι αμοιβαίο. Πρέπει να πραγματοποιήσουμε τα θέλω τους, τα όνειρά τους. Ανοίγοντας μια συνεργασία με ένα παιδί, θέλω πάντοτε να φθάσω στο μέγιστο. Είμαι πιο πολύ σαν πατέρας, πολλές φορές. Για να έχει στη ζωή τα εφόδια και για την επόμενη ημέρα. Έτσι βλέπω τον αθλητισμό. Είναι μια εργασία. Τα πρώτα χρόνια είναι μια εκπαίδευση, αλλά μετά όταν τον αναλάβω πρέπει να βγει και κερδισμένος από αυτή τη… δουλειά».

– Έχεις και ένα άλλο χάρισμα. Τα καταφέρνεις και με άνδρες και γυναίκες. Βρίσκεις τον τρόπο συνεργασίας μεταξύ σας.

«Με τον καιρό πλάθουμε ο ένας τον άλλον. Δοκιμάζουμε ο ένας τον άλλον. Μετά ξεκαθαρίζει το τοπίο και αρχίζεις και κάνεις το μέγιστο. Το κυνηγάς το μέγιστο, χωρίς να παραβιάζεις κάποιους κανόνες. Νομίζω ότι και εγώ βελτιώθηκα πολύ μέσα από τα χρόνια παρουσίας μου. Γι’ αυτό και κάποιες συμμετοχές έγιναν μετάλλια και κάποια χρυσά μετάλλια. Αυτό γίνεται πάνω στην εργασία που έχω αφεθεί. Είμαι μόνο μέσα σε αυτή τη δουλειά. Πολλές ώρες. Σε κάνει να την καταλάβεις πιο βαθιά. Ανοίγω, που λένε, και κλείνω το Ολυμπιακό Στάδιο».

 

Ο Μίλτος έχει αυστηρότητα και αποδίδει σε μεγάλες πιέσεις

– Τι είναι αυτό που έχει ο Μίλτος;

«Παλιά ήμουν λάτρης του πακέτου των αθλητών. Δηλαδή, αγωνιστικότητα, τρόπου εργασίας, δυνατότητες, υγεία, ικανότητες στο να αυτοβελτιώνεται. Γιατί ο προπονητής μπορεί να σε βελτιώσει ως ένα σημείο. Και μετά είναι πόσο εσύ θες να το βελτιώσεις. Καμιά φορά μπορεί να περάσει η καριέρα σου και να μην το ευχαριστηθείς. Πολλές φορές κάποιοι μπαίνουν πιο βαθιά. Ο Μίλτος το έχει αυτό. Να το αναλύει. Έχει μπει βαθιά μέσα στο μήκος- Που επιμένω είναι πολύ καλός τριπλουνίστας- και το αναλύει αρκετά. Έχει αυστηρότητα στον εαυτό του και αυτό τον κάνει να αποδίδει στις μεγάλες πιέσεις, στο μεγάλο αγώνα. Πάντα κάνει κάτι παραπάνω. Και σε συνδυασμό με την αγωνιστικότητα, τον φέρνει ψηλά στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις».

 

– Τώρα να περιμένουμε την επίδοση. Αν ούτε εμείς, ούτε και εσείς χορταίνουμε τίτλους. Αλλά τώρα κυνηγάτε με τον Μίλτο το μεγάλο άλμα;

«Το αβγό ή η κότα! Η επίδοση φέρνει το μετάλλιο, το μετάλλιο θα χρειαστεί την επίδοση. Εγώ λέω κάτι άλλο. Ποια μεριά κόβει καλύτερα το ψαλίδι; Κόβει και από τις δύο πλευρές! Πρέπει να κυνηγάμε και τα δύο για να σιγουρέψουμε την πρώτη θέση. Όπως έγινε την Παρασκευή. Ένα τέτοιο άλμα σε αφήνει ήσυχο και μετά να ρισκάρεις για παραπάνω. Αλλά αυτό πρέπει να φθάνει για την πρώτη θέση».

– Είναι κάτι που συζητάτε τα τελευταία χρόνια, που μπορεί να κάνει τον Μίλτο να φύγει ακόμη μακρύτερα. Στα 8,70μ. και πέρα.

«Είναι καλός στην απογείωση, αλλά το θέμα είναι με τι ταχύτητα θα γίνει, για παράδειγμα. Μετράει η ταχύτητα απογείωσης και όχι η ταχύτητα προσέγγισης στη βαλβίδα. Ο Μίλτος έχει αυτό το χάρισμα, να είναι γρήγορος μέσα στη βαλβίδα. Δηλαδή, να απελευθερωθεί μέσα στη βαλβίδα με τη μέγιστη ταχύτητα που έρχεται».

 

– Γυμνάζεστε στο ΟΑΚΑ, με όποιες συνθήκες. Έχετε όμως γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο και έχετε δει άλλα στάδια και συνθήκες. Σε προβληματίζει το γεγονός αυτό; Ότι υπάρχει ένας χώρος για προπόνηση.

«Έχω κουραστεί να το λέω. Θα σταματήσω να μιλάω. Κάποιος πρέπει να αποφασίσει να κάνει κάτι. Λέγαμε για χώρες τριτοκοσμικές, άμα πάτε στα γήπεδα, όχι μόνο θα τα ζηλεύουμε, αλλά λέμε γιατί να μην τα έχουμε και εμείς. Το θετικό πάντως είναι ότι τώρα τελευταία μας επιβεβαίωσε ο κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο διευθυντής του ΟΑΚΑ, ότι το καλοκαίρι θα έχουμε ένα φοβερό γήπεδο. Περιμένω πως και πως να μπορούμε να μη βγούμε από το ρυθμό μας και πρέπει να γίνει με σωστό σχέδιο. Συνδυασμός για να περάσουμε ομαλά τις προετοιμασίες στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Χρειάζεται συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Έτσι, θα κρατήσουμε και θα βελτιώσουμε τον ελληνικό στίβο».

Έχουμε πρωταγωνιστές. Χρειάζεται μια μεγάλη διοργάνωση η Ελλάδα

– Ο Μίλτος είναι μόλις 24. Δεν θα ήταν ωραίο να τον δουν από κοντά οι Έλληνες φίλαθλοι σε μια μεγάλη διοργάνωση;

«Ήδη έγινε συζήτηση με τον διευθυντή μας στον ΣΕΓΑΣ, τον κ. Σωτήρη Κυρανάκο και υποσχέθηκε μόλις γίνει γήπεδο και υπάρχουν προϋποθέσεις και συνεργαστούν όλοι οι φορείς, η Ελλάδα να έχει ζητήσει μια μεγάλη διοργάνωση. Γιατί έχουμε πρωταγωνιστές. Γιατί να μην είναι τους δούμε στο σπίτι μας. Να τους απολαύσουν οι Έλληνες φίλαθλοι. Οι κερκίδες να είναι γεμάτες και να ευχαριστηθούν έναν αγώνα. Να μη φύγει μια ολόκληρη γενιά χωρίς μια μεγάλη διοργάνωση στη χώρα μας».

Φωτογραφίες: stivostime/ Angelos Zymaras

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία