Διεθνή
Στην 1η ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Μόναχο έγινε μια κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη στη σφαιροβολία με την Ολλανδή Τζέσικα Σίλντερ.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2022: Τα σφηνάκια της 1ης ημέρας

Η Γερμανία κατέκτησε στο Μόναχο το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο μαραθώνιο με τον Ρίχαρντ Ρίνγκερ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Στην 1η ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Μόναχο έγινε μια κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη στη σφαιροβολία με την Ολλανδή Τζέσικα Σίλντερ.

Δήλωση ημέρας

«Ξεκίνησα σαν δρομέας 5χλμ., γι’ αυτό τερμάτισα δυνατά. Οι άνθρωποι γύρω μου, οι φίλοι μου, μου έδωσαν φτερά. Όταν τρέχω, θυμάμαι όλους τους καλούς τύπους στη ζωή μου. Και οι φίλαθλοι εδώ ήταν το τρίτο πόδι για μένα, με βοήθησαν πολύ με τις φωνές τους», δήλωσε ο Γερμανός Ρίχαρντ Ρίνγκερ που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μαραθώνιο, με δυνατό φίνις στα τελευταία μέτρα, προσπερνώντας τον Ισραηλινό Μαρού Τεφέρι.

Αποτέλεσμα ημέρας

Το 8,31μ. στο μήκος του Ελβετού Σιμόν Εχάμερ στο δέκαθλο. Είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών που έχει σημειωθεί.

Έκπληξη ημέρας

Όλα τα μετάλλια στο μαραθώνιο γυναικών.

Μετάλλια

11 χώρες μέχρι τώρα έχουν κατακτήσει μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Προηγείται η διοργανώτρια Γερμανία με 2-1-0 και ακολουθούν Ισραήλ 1-1-2, Κροατία 1-1-0, Ολλανδία 1-0-2, Πολωνία 1-0-1 και την πρώτη εξάδα κλείνει η Τουρκία με 1-0-0.

Πόντοι

Μέχρι τώρα 18 χώρες έχουν βαθμολογηθεί. Πρώτη είναι η Γερμανία με 50 βαθμούς και ακολουθούν Ισραήλ με 33β., Ολλανδία και Πολωνία έχουν από 21β., Ισπανία 16β. και Κροατία, Βρετανία και Ιταλία έχουν από 15 πόντους.

Υπερασπιστές

Όχι: Λόνα Τσεμτάι Σαλπέτερ (Ισραήλ, 10.000μ.), Παουλίνα Γκούμπα (Πολωνία, σφαιροβολία), Μίχαλ Χάρατικ (Πολωνία, σφαιροβολία), Κουν Ναρτ (Βέλγιο, μαραθώνιος).

Απουσίες: Βόλχα Μαζουρόνακ (Λευκορωσία).

Κορυφαίες επιδόσεις

Ευρώπης: Τζέσικα Σίλντερ (Ολλανδία, σφαιροβολία).

Αγώνων: Σιμόν Εχάμερ (Ελβετία, δέκαθλο) 8,31μ. στο μήκος.

Στατιστικά

Πρωί

* Ο Γερμανός Ρίχαρντ Ρίνγκερ, ο Ισραηλινός Μαρού Τεφέρι και ο επίσης, Ισραηλινός Γκασάου Αγιάλε που κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις στο μαραθώνιο ανδρών, πέτυχαν την 2η, 3η και 4η καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί στο αγώνισμα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

* Ο Ρίχαρντ Ρίνγκερ χάρισε στη Γερμανία το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο μαραθώνιο στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, ενώ το Ισραήλ πήρε τα πρώτα μετάλλια στο αγώνισμα στην ιστορία της διοργάνωσης με το ασημένιο του Μαρού Τεφέρι και το χάλκινο του Γκασάου Αγιάλε. Πάντως, σε προηγούμενες διοργανώσεις η Ανατολική Γερμανία είχε πάρει ασημένιο και η Δυτική Γερμανία χάλκινο στο μαραθώνιο σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

* Για πρώτη φορά από το 1998, ένα κράτος, το Ισραήλ, κερδίζει πάνω από ένα μετάλλιο στο μαραθώνιο σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

* Στο μαραθώνιο γυναικών για πρώτη φορά η Πολωνία, η Κροατία και η Ολλανδία κερδίζουν μετάλλιο στο μαραθώνιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

* Τα 6 δευτερόλεπτα είναι η μικρότερη διαφορά νίκης και τα 0 δευτερόλεπτα η μικρότερη διαφορά μεταξύ 3ης και 4ης θέσης στο μαραθώνιο γυναικών σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

* Το προηγούμενο ήταν 5 δευτερόλεπτα από την Πορτογαλίδα Ρόζα Μότα το 1990 και 8 δευτερόλεπτα το 2006 η μικρότερη διαφορά μεταξύ 3ης και 4ης.

* Το 19,86μ. του Ουκρανού Ρομάν Κοκόσκο στη σφαιροβολία είναι η μεγαλύτερη βολή που δεν έδωσε πρόκριση στον τελικό σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

* Το 21,82μ. του Κροάτη Φίλιπ Μιχάλιεβιτς και το 21,39μ. του Τσέχου Τόμας Στάνεκ είναι η μεγαλύτερη και δεύτερη μεγαλύτερη αντίστοιχα βολή στη σφαιροβολία που έδωσε πρόκριση στον τελικό σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

* Το 19,32μ. της Πορτογαλίδας Αουριόλ Ντονγκμό είναι η 3η μεγαλύτερη βολή σε προκριματικό σφαιροβολίας σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

* Το 8,31μ. του Ελβετού Σιμόν Εχάμερ στο μήκος είναι η καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί στο αγώνισμα στο δέκαθλο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Απόγευμα

* Το 65,94μ. της Κροάτισσας Σάντρα Πέρκοβιτς στον προκριματικό της δισκοβολίας είναι η 3η καλύτερη επίδοση που έχει δώσει πρόκριση στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.

* Το 45.26 του Ιταλού Νταβίντε Ρε στα 400μ. είναι η 3η καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί στον 1ο γύρο του αγωνίσματος στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.

* Το 17,36μ. του Πορτογάλου Πέντρο Πιτσάρντο στο τριπλούν είναι η 5η καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί σε προκριματικό σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

* Η Ολλανδία κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο και γενικά μετάλλιο στη σφαιροβολία με την Τζέσικα Σίλντερ. Το ίδιο και η Πορτογαλία με το ασημένιο που πήρε η Αουριόλ Ντόνγκμο.

* Η Ολλανδία έγινε η έκτη χώρα (προσμετρώντας την Ανατολική Γερμανία) που κερδίζει πάνω από ένα μετάλλιο στη σφαιροβολία γυναικών σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

* Η Κροατία κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο στη σφαιροβολία ανδρών, και μάλιστα, χρυσό με τον Φίλιπ Μιχάλιεβιτς σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πρώτο μετάλλιο και για την Τσεχία, χάρη στον Τόμας Στάνεκ. Είχε ένα χάλκινο με την Τσεχοσλοβακία.

* Ο Κροάτης Φίλιπ Μιχάλιεβιτς έγινε μόλις ο δεύτερος (μετά τον Γερμανό Ντέιβιντ Στορλ) που κερδίσει Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών στη σφαιροβολία.

* Η Τουρκάλα Γιασεμίν Τσαν κέρδισε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στα 10.000μ. σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς είχε νικήσει και το 2016. Είναι η πρώτη που κερδίζει δύο χρυσά μετάλλια. Μέχρι τώρα πέντε αθλήτριες είχαν από δύο μετάλλιο, αλλά χρυσό και ασημένιο.

* Η Ισραηλινή Λόνα Τσεμτάι Σάλπετερ έγινε η έβδομη αθλήτρια που κερδίζει δύο μετάλλια στα 10.000μ. Ήταν πρώτη το 2018 και τώρα ήταν δεύτερη.

* Η Τσαν έτρεξε από τα 7.000μ. μέχρι τα 8.000μ. σε 2.55.78 που είναι το δεύτερο γρηγορότερο χιλιάρι στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων στα 10.000μ. Το γρηγορότερο ήταν το 2006 με 2.53.14 από τα 9.000μ. στα 10.000μ.

Φωτογραφία: European Athletics/ Daniel Kopatsch

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία