Γιάννης Κούρκουλος
Δεν είναι προβολή του στίβου, είναι υποβάθμιση από ΕΕΑ αυτό που γίνεται

Δεν είναι προβολή του στίβου, είναι υποβάθμιση από ΕΕΑ αυτό που γίνεται

Απίστευτο πραγματικά αυτό που έγινε στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου 2023!

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Με όση μετριοπάθεια κι αν θέλει κανείς να προσεγγίσει το θέμα, το βέβαιο είναι ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στίβου στο πλαίσιο της προβολής του αθλήματος, το έχει κάνει κυριολεκτικά μπάχαλο, κάτι που προκύπτει και απ’ το ηπειρωτικό  πρωτάθλημα στην Πόλη.

Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς; Ας ξεκινήσουμε απ τη δομή του προγράμματος. Σε τηλεοπτικό επίπεδο γιατί εκεί είναι ο κύριος όγκος των φιλάθλων, η τάση του να δείχνει κανείς τα δρομικά αγωνίσματα σε βάρος των αλτικών, που τα δεύτερα είναι τέσσερα, έναντι οκτώ, κάτι το οποίο διπλασιάζεται μια και μιλάμε για άνδρες και γυναίκες, αποβαίνει σαφώς σε βάρος των πρώτων που δεν έχουν την ανάλογη, για να μην πούμε μηδενική προβολή σε ένα «σφικτό» πρόγραμμα τριών στην ουσία ημερών.

Με τρόπο αυτό έγιναν άπειρα ευτράπελα. Για παράδειγμα, χάσαμε άλμα χρυσής Ολυμπιονίκη -λες και είχε πολλούς το ευρωπαϊκό-, στον προκριματικό του κοντώ στα 4.60 και δεν υπήρξε χρόνος για να δοθεί, αν υπήρχε η προσπάθεια, έστω σε ριπλέι. Ενός άλλου Ολυμπιονίκη που η παρουσία του στη διοργάνωση αποτελεί διαφήμιση συνολικά γι αυτήν, έχασαν την πρώτη και νικητήρια προσπάθειά του στον τελικό(!), γιατί επέλεξε ο σκηνοθέτης να δείχνει νύχια γυναικών από κάποια σειρά στα 60μ. εμπόδια!.. Παντελώς αστεία πράγματα…

Κι εδώ ακριβώς, δεν φταίει ο κατά συνθήκη Τούρκος σκηνοθέτης που είτε δεν ξέρει στίβο, είτε θεωρεί πως πρόκειται για το τουρκικό πρωτάθλημα και δεν χάνει προσπάθεια αθλητή της χώρας του, ακόμα και ζέσταμά του στο προθερμαντήριο την ώρα που γίνονται τελικοί, αλλά η ευθύνη είναι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που δεν επιβάλλει δικό της σκηνοθέτη, είτε δεν υποδεικνύει με κάποιο δικό της άνθρωπο εκεί δίπλα, τι πρέπει να βγαίνει στον τηλεοπτικό αέρα.

Μία ακόμα σημαντική ευθύνη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας είναι οκαταρτισμός του προγράμματος. Από τη στιγμή που έβαλε τέταρτη μέρα στους αγώνες, οφείλει να βάλει το πρωί πρώτης μέρας προκριματικούς στα αλτικά και τη ρίψη και το απόγευμα να κάνει τους τελικούς, ή έστω τη δεύτερη μέρα αν μιλάμε για κοντάρι που διαρκεί αρκετά και αντιστοίχως την Τρίτη και τέταρτη μέρα δρομικά προκριματικά το πρωί και απόγευμα τους τελικούς. Μόνο έτσι θα μπορεί ο τηλεθεατής να δει αγώνες και όχι την ώρα ενός αλτικού τελικού, να βλέπει μισή ώρα παρουσίαση σειράς στα 3000μ. και άλλο τόσο με τα ριπλέι την κούρσα και τα ριπλέι.

Με τον τρόπο που λειτουργεί η ευρωπαϊκή, αντί να προβάλλει το προϊόν το υποβαθμίζει και κάτι αντίστοιχο ισχύει βέβαια και στην παγκόσμια Ομοσπονδία.

Και τέλος, αναφορικά με τη χώρα μας να επισημάνουμε τις ευθύνες και της ΕΡΤ που έχοντας περίπου δεδομένη τη διεκδίκηση μεταλλίων από αστέρια του παγκόσμιου στίβου, δεν κάνει δική της παραγωγή με αποτέλεσμα παίρνοντας το Multi program, να  φτάνει στο σημείο να χάνει προσπάθειες μιας Κατερίνας Στεφανίδη κι ενός Μίλτου Τετόγλου, προσδοκώντας να το δώσει ο Τούρκος σκηνοθέτης…

Ο στίβος αξίζει καλύτερης μεταχείρισης απ όλους, κυρίως απ αυτούς που έχουν εκλεγεί να τον υπηρετούν και να τον προβάλλουν.

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος - Αρθρογραφία