Γιάννης Κούρκουλος
World Athletics Continental Tour: 140 διοργανώσεις ανά την υφήλιο που μοιράζουν χρήμα, όρια για το παγκόσμιο και βαθμούς στο world ranking!

Ξεκινά το World Athletics Continental Tour

Το World Athletics Continental Tour έχει τέσσερα στάδια- κατηγορίες, το Gold, το Silver, το Bronze και το Challenger. Ο Γιάννης Κούρκουλος αναλύει τι πρόκειται να δούμε.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Η περίοδος του ανοικτού στίβου ξεκίνησε με αρκετές συναντήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί με το τέλος του κλειστού στίβου, που επισφραγίστηκε με το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού.

Τώρα με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο παγκόσμιο ανοικτού του Όρεγκον και του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το καλεντάρι της παγκόσμιας  ομοσπονδίας έχει 140 ακόμα συναντήσεις τη θερινή περίοδο(!), που εντάσσονται στη σειρά World Athletics Continental Tour.

Οι αγώνες αυτοί θα δώσουν τη δυνατότητα στους αθλητές να έχουν επιλογές συμμετοχών σε αγώνες, αλλά παράλληλα όσοι από αυτούς δεν έχουν τα όρια  των μεγάλων διοργανώσεων, θα μπορούν διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους μέσα από την προώθηση που θα τους προσφερθεί από το «ράνκινγκ», είτε από την απευθείας επιβεβαίωση του ορίου.

Το World Athletics Continental Tour έχει τέσσερα στάδια- κατηγορίες, το Gold, το Silver, το Bronze και το Challenger. Στο χρυσό θα γίνουν συνολικά 12 συναντήσεις, αφού στις 10 που υπήρχαν προστέθηκαν η Νέα Υόρκη και οι Βερμούδες. Σε ποια κατηγορία εντάσσεται το κάθε μίτινγκ εξαρτάται από την ποιότητα της διοργάνωσης (με βάση τη βαθμολογία των επιδόσεων), αλλά και τα χρηματικά έπαθλα των νικητών που από το ύψος τους επίσης καθορίζεται η κατηγορία.

Η χρυσή σειρά που έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ξεκινά στις 9 Απριλίου, από το στάδιο Devonshire των Βερμούδων. Μια εβδομάδα αργότερα, το Mt SAC στην Καλιφόρνια θα πάρει σειρά και από εκεί το 3ο μίτινγκ της σειράς θα πάει στην Κένυα και το Ναϊρόμπι στις 7 Μαϊου, ενώ την επόμενη ακριβώς μέρα (8 Μαϊου), κάποιοι άλλοι αθλητές θα αγωνιστούν για την ίδια gold σειρά στο Τόκιο. Η Οστράβα στις 31 Μαΐου παίρνει σειρά για διοργάνωση μίτινγκ.

World Athletics Continental Tour – Το ξεκίνημα

Στο ξεκίνημα του Ιουνίου (3 του μήνα) η σειρά περνά (από πού άλλου;) απ’ το Μπίτγκος της Πολωνίας που κάθε χρόνο κάνει σπουδαίους αγώνες ή μεγάλη διοργάνωση και στις 6 του μηνός έρχεται η σειρά της Ολλανδίας και του Χέγκελο. Από εκεί περνά λίγο ψηλότερα στη Φινλανδία (14 Ιουνίου στο Τούρκου και στις 12 Ιουνίου πάει… Νέα Υόρκη η σειρά σε ένα μίτινγκ που ανήκε στο Diamond League μέχρι το 2015.

Εκεί σταματούν για το παγκόσμιο πρωτάθλημα (15-24 Ιουλίου). Θα συνεχιστεί στην Ουγγαρία (Σεκεσφεχέρβαρ 8 Αυγούστου), Σιλεσία (4 Σεπτεμβρίου) και Ζάγκρεμπ (11 Σεπτεμβρίου).

Το 2021, 6682 αθλητές από 147 χώρες συμμετείχαν σημειώνοντας δύο παγκόσμια ρεκόρ, 12 ρεκόρ ηπείρων, 99 εθνικά ρεκόρ και 1377 ατομικά ρεκόρ στις 69 συνολικά συναντήσεις.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν τα παγκόσμια ρεκόρ των 10.000 μέτρων της Σιφάν Χασάν με 29:06.82, το 6.10 του Ντουπλάντις στο Χέγκελο στο οποίο δήλωσε ότι θα είναι και πάλι εκεί. Ήδη, έχουν γίνει 13 συναντήσεις σε επίπεδο Bronze και Challenger μέχρι στιγμής για το 2022.

Οι «χρυσές» διοργανώσεις που ήδη 140 τηλεοπτικά δίκτυα έχουν πάρει δικαιώματα και για όσες δεν έχουν πάρει θα υπάρχει το κανάλι της παγκόσμιας ομοσπονδίας στο youtube, είναι:

 • 9 Απριλίου: USATF Αγώνες Βερμούδων, Ντιβονσάιρ
 • 16 Απριλίου: Golden Games, Mt SAC, ΗΠΑ
 • 7 Μαΐου: Kίπ Κέινο Κλάσικ, Ναϊρόμπι
 • 8 Μαΐου: Seiko Golden Grand Prix, Τόκιο
 • 31 Μαΐου: Ostrava Golden Spike, Οστράβα
 • 3 Ιουνίου: Μεμόριαλ Ιρένα Σεβίνσκα, Μπίτγκος
 • 6 Ιουνίου: FBK Games, Χέγκελο
 • 12 Ιουνίου: Γκραν Πρι Νέας Υόρκης
 • 14 Ιουνίου: Αγώνες Paavo Nurmi, Τούρκου
 • 8 Αυγούστου: Μεμόριαλ Gyulai Istvan, Σεκεσφέχερβαρ
 • 4 Σεπτεμβρίου: Μεμόριαλ Καμίλα Σκολομόφσκα Σιλεσία
 • 11 Σεπτεμβρίου: Μεμόριαλ Μπορίσα Χαζενκόβιτσα Ζάγκρεμπ

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος - Αρθρογραφία