Αρκετά μεγάλη συζήτηση έχει φέρει η απόφαση της Τόμπι Αμούσαν να φορέσει παπούτσια για 10 χλμ στον αγώνα της για τα 100μ. εμπόδια τον οποίο όχι απλά κέρδισε, αλλά έκανε και παγκόσμιο ρεκόρ.

Η Αμούσαν ήταν τέταρτη στους περασμένους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ έφτασε στον τελικό με προσωπικό ρεκόρ 12.41, ενώ βελτιώθηκε ελάχιστα κάνοντας 12.40.

Έτσι ήταν απόλυτα λογικό να εκπλήξει τους πάντες, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ με 12.12 δευτερόλεπτα.

Μετά τον αγώνα, αποκαλύφθηκε ότι η Αμουσάν, φορούσε ελαστικές αιχμές Adidas Avanti TYO που φορούν σε δρομείς 5.000 μέτρων και 10.000 μέτρων, οι οποίοι έχουν «υπερ-ελαφρύ αφρό που αποθηκεύει και επιστρέφει περισσότερη ενέργεια από ποτέ».

Η Adidas λέει ότι οι αιχμές «επιτρέπουν στους αθλητές να ξεπεράσουν ό,τι ήταν δυνατό και να κάνουν το βήμα παραπάνω».

Μάλιστα και η ίδια ρωτήθηκε στη συνέχεια για την επιλογή της αυτή, λέγοντας:

«Οι ικανότητές μου δεν επικεντρώνονται γύρω από αιχμές. Πρώτον, όμως, είχα πελματιαία απονευρωσίτιδα στην αρχή της σεζόν, οπότε με έκανε πίσω μια εβδομάδα, για λίγο.

Μίλησα με την Adidas και ζήτησα αν θα μπορούσα να πάρω αιχμές με μια πιο μαλακή σόλα. Μου συνέστησαν πολλά πράγματα και νιώθω άνετα σε αυτό».

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Όσον αφορά την ταχύτητα, νιώθω ότι έπρεπε να δουλέψω για την ταχύτητά μου. Έκανα 100 μέτρα στην αρχή της σεζόν, έτσι είχα έναν τεράστιο παράγοντα για να παίξω στα εμπόδια και ήξερα ότι μόλις λάβω το τεχνικό μέρος, θα ήμουν εντάξει».