Ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους έκανε μήνυση για να πιέσει τις αρχές των φυλακών να εξετάσουν αίτημά του για να αποφυλακιστεί υπό όρους.

Ο Νοτιοαφρικανός εκτίει την ποινή φυλάκισης 13 ετών, που είχε καταδικαστεί το 2014 για τη δολοφονία της κοπέλας του Ρίβα Στίνκαμπ.

Ο δικηγόρος του Τζούλιαν Νάιτ είπε στο γαλλικό πρακτορείο ότι ο αθλητής ζήτησε εντολή να αναγκάσει τις αρχές να διεξάγουν ακρόαση για αποφυλάκισή του υπό όρους. «Είναι μια αίτηση για να αναγκαστεί το συμβούλιο αποφυλάκισης να συγκαλέσει ακρόαση για να εξετάσεις την απόλυσή του με όρους», είπε χαρακτηριστικά ο Νάιτ.

Ο Πιστόριους την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013 σκότωσε τη φίλη του και μοντέλο Ρίβα Στίνκαμπ, ενώ βρισκόταν στην τουαλέτα τις πρωινές ώρες. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι νόμιζε πως ένας διαρρήκτης κρυβόταν στο μπάνιο του και πυροβόλησε τέσσερις φορές, ενώ η πόρτα ήταν κλειστή. Ακολούθησε η δίκη και κρίθηκε ένοχος για φόνο και βρίσκεται στη φυλακή από το 2014.

Για να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποφυλάκισης υπό όρους στη Νότια Αφρική πρέπει ο δράστης να έχει εκτίσει πρώτα το μισό της ποινής του. Τον περασμένο Ιούλιο το τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών επιβεβαίωσε ότι είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση των γονιών του Πιστόριους και της Στίνκαμπ. Η συνάντηση ήταν μέρος της αποκατάστασης του Πιστόριους, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης.

Ν’ αναφέρουμε ό,τι το Ανώτατο Εφετείο είχε αυξήσει την ποινή φυλάκισης του Πιστόριους σε σχέση με την αρχική καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Πρετόρια. Είχε καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης πέντε ετών για ανθρωποκτονία από υπαιτιότητα. Ένα χρόνο αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ν. Αφρικής είχε απορρίψει την προσπάθεια του Πιστόριους να ασκήσει έφεση.

Ο 35χρονος σήμερα, ήταν παγκοσμίως γνωστός ως «Blade Runner», λόγω των προσθετικών από ανθρακονήματα και έχει κερδίσει οκτώ μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Είχε καταφέρει να πάρει το «πράσινο φως» και είχε αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο. Έφθασε στα ημιτελικά των 400μ.

Φωτογραφία: azsportsimages/ Angelos Zymaras