Γιάννης Μαμουζέλος
Μικτή σκυταλοδρομία Μαραθωνίου στο Βάδην!

Μικτή σκυταλοδρομία Μαραθωνίου στο Βάδην!

Η ριζοσπαστική καινοτομία του στίβου στο Παρίσι 2024!

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Είναι μάλλον αισθητό εδώ και αρκετό καιρό ότι ο στίβος ως άθλημα αισθάνεται ότι λόγω του ανταγωνισμού των αθλημάτων υποχωρεί σε δημοτικότητα, θεατές στους αγώνες και προσέλκυση έμψυχου δυναμικού στο βαθμό που προσδοκά ή συγκριτικά με ό,τι απολάμβανε στο παρελθόν.

Το μοντέλο ζωής έχει αλλάξει και τα ενδιαφέροντα των νέων, οι συνήθειες αλλάζουν και στον αθλητισμό αλλά και στον τρόπο άθλησης και πολλοί προσεγγίζουν τα διάφορα αθλήματα με διαφορετική ματιά…

Η World Athletics, δηλ. η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου σίγουρα έχει αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα και συνεχώς επιδιώκει να αναβαθμίσει το ενδιαφέρον του αθλήματος, τόσο με νέα αγωνίσματα όσο και με αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων, ώστε να είναι πιο γρήγοροι σε εξέλιξη, να έχουν συνεχή δράση, να μένει πάντα σε εγρήγορση το κοινό, τόσο στα στάδια όσο και μπροστά απ΄ την τηλεόραση!

Έτσι πρόσφατα ανακοινώθηκε μια νέα καινοτομία, ένα ριζοσπαστικό αγώνισμα θα μπορούσαμε να πούμε: Η σκυταλοδρομία Μαραθωνίου στο βάδην, δηλ. με ομάδες με δύο αθλητές, έναν άνδρα και μία γυναίκα που θα συμπληρώσουν την απόσταση των 42.195μ. διανύοντας εναλλάξ 4 τμήματα λίγο παραπάνω από 10χλμ!

Σύμφωνα με το σκεπτικό του νέου αγωνίσματος (που ήδη συμφωνήθηκε με τη ΔΟΕ να ενταχθεί στο αγωνιστικό πρόγραμμα) επιλέχθηκε η συγκεκριμένη απόσταση γιατί ο Μαραθώνιος είναι υφιστάμενο και πολύ δημοφιλές παγκόσμια αγώνισμα!

Υπολογίζεται να μετάσχουν 25 ομάδες από ισάριθμα Κράτη, οι βαδιστές θα αγωνισθούν με τη σειρά άνδρας-γυναίκα/ άνδρας-γυναίκα και είναι αυτονόητο ότι ο καθένας θα καλύψει 2 τμήματα του αγώνα!

Η διαδρομή θα είναι ίδια με των υφιστάμενων ατομικών αγωνισμάτων του Βάδην, στην περιοχή του Πύργου του Άϊφελ, στο κέντρο του Παρισιού και ο αγώνας (που απαιτεί και το στοιχεία της αντοχής/διάρκειας της απόδοσης των μελών της ομάδας) υπολογίζεται να διαρκεί γύρω στις 3 ώρες.

Αν και ο τρόπος πρόκρισης των ομάδων που θα κερδίσουν το ολυμπιακό εισιτήριο για τη διοργάνωση στη γαλλική πρωτεύουσα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, το νέο αγώνισμα μοιάζει μια μεγάλη πρόκληση και για το ελληνικό βάδην, που σίγουρα διαθέτει υψηλού επιπέδου αθλητές και αθλήτριες! Και πιστεύω ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον Ομοσπονδίας, προπονητών και αθλητών, με στόχο να εξασφαλίσει ο ελληνικός στίβος ένα επιπλέον εισιτήριο και μάλιστα διπλό!

Αυτό που είναι γνωστό από τώρα είναι ότι η «μαραθώνια μικτή σκυταλοδρομία βάδην»  θα διεξαχθεί την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024, στις 7.30 το πρωί, έξη ημέρες μετά τον ατομικό αγώνα των 20χλμ.

Σύμφωνα με τον CEO της WA, ολυμπιακού και παγκόσμιου επιπέδου εμποδιστή Τζον Ρίτζον, το νέο αγώνισμα στοχεύει να είναι μια ακόμη εφαρμογή της ισότητας και συνεργασίας των δύο φύλων, να προβάλει τις ικανότητες ανδρών & γυναικών και να προσελκύει το ενδιαφέρον των φιλάθλων.

Με τη σκέψη ότι η ομαδικότητα είναι κάτι που «συνδέει» ευκολότερα τους φιλάθλους με ένα αγώνισμα ή άθλημα νομίζω ότι πρέπει να δούμε πολύ θετικά την καινοτόμο πρωτοβουλία στο στίβο.

* Η φωτογραφία ανήκει στην AIPS Media!

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος - Αρθρογραφία