Μαραθώνιος
Μιχάλης Κούσης: Τιμή στο μεγάλο Έλληνα μαραθωνοδρόμο - Τα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του

Μιχάλης Κούσης: Τιμή στο μεγάλο Έλληνα μαραθωνοδρόμο – Τα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του

Το ύψους 2,5 μέτρων άγαλμα του γλύπτη Ευάγγελου Τύμπα αποκαλύφθηκε από το Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Η πόλη του Αγρινίου τίμησε ένα από τα πιο άξια τέκνα της. Το Σάββατο (21/10) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον 15ο Ημιμαραθώνιο της πόλης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Μιχάλη Κούση – στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος κάθε χρόνο ο αγώνας – στην είσοδο του ΔΑΚ Αγρινίου που φέρει το όνομά του.

Το ύψους 2,5 μέτρων άγαλμα του γλύπτη Ευάγγελου Τύμπα αποκαλύφθηκε από το Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, τη σύζυγο του Μιχάλη Κούση, Καλλιόπη και τα δύο παιδιά, Μαρία και Θανάση.

Παρόντας και ο μικρούλης Μιχάλης, εγγονός του μεγάλου μας πρωταθλητή, που πήρε το πρώτο του νούμερο, μετέχοντας με τη βοήθεια της μητέρας του, Μαρίας, στον αγώνα των 5.000 μέτρων.

«Μεγάλη τιμή για την οικογένειά μας. Ο Δήμαρχος είχε προαναγγείλει το έργο και το πραγματοποίησε. Ήταν μια πολύ συγκινητική τελετή και ο γλύπτης έκανε εξαιρετική δουλειά, αναπαριστώντας τη νίκη του Μιχάλη στους Βαλκανικούς Αγώνες του 1979», μας λέει η Καλλιόπη Κούση, πρωταθλήτρια κι αυτή εκείνης της εποχής στο άλμα εις μήκος.

«Θέλουμε ο Μιχάλης να συνεχίσει να εμπνέει τη νεότερη γενιά, να ξέρουν ότι κι αυτός ξεκίνησε από τα καπνοχώραφα και ότι όταν συνάντησε το τρέξιμο, άλλαξε η πορεία της ζωής του» συμπλήρωσε.

Τον ΣΕΓΑΣ εκπροσώπησε η συντονίστρια της Επιτροπής Επιμόρφωσης και Επιστημονικής υποστήριξης, Ξένια Αργειτάκη

Ο Αγρινιώτης συνεργάτης ομοσπονδιακός προπονητής των αποστάσεων Μπάμπης Ποσονίδης, παρών στην εκδήλωση, μας είπε αναφερόμενος στο μεγάλο Έλληνα δρομέα:

«Ο Μιχάλης Κούσης ήταν ένας πολύ εργατικός αθλητής, αφοσιωμένος στην προπόνηση. Εξαιρετικός χαρακτήρας, επαναστατικός από τη φύση του, πάλευε για τα δικαιώματα των αθλητών. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τις επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού στις αποστάσεις με προπονητή τον Μιχάι Ιγκλόι».

Στον αγώνα πρώτευσε με νέο ρεκόρ διαδρομής, 1:08:14, ο Κώστας Σταμούλης (ΓΑΣ Αγρινίου), που γυμνάζεται με τον Μπάμπη Ποσονίδη και στις γυναίκες η Ντενίζ Δημάκη (ΓΑΣ Ιλισσός) με 1:23:49.

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Κούσης

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1953. Ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες αθλητές και σταθερό μέλος της εθνικής ομάδας από το 1971 μέχρι το 1987.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1979, στους Μεσογειακούς Αγώνες στο Σπλιτ, έκοψε πρώτος το νήμα σε 2:06.53, καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο μαραθώνιο. Τρεις εβδομάδες αργότερα οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι η απόσταση ήταν μικρότερη κατά 899 μέτρα.

Δυόμιση μήνες νωρίτερα στις 13 Αυγούστου είχε ξεσηκώσει το πανελλήνιο με το θρίαμβό του στους Βαλκανικούς Αγώνες. Ήταν η πρώτη ελληνική νίκη στη διοργάνωση, έπειτα από 39 χρόνια.

Συμμετείχε ακόμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, της Μόσχας και του Λος Άντζελες, τερμάτισε 10ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πράγας το 1978 (έτρεξε και στην Αθήνα το 1982), κέρδισε τους Βαλκανικούς του 1981 και ήρθε 4ος στο φημισμένο μαραθώνιο της Βοστώνης το 1980. Στο Άμστερνταμ, το 1982, ήταν 4ος με την καλύτερη επίσημη επίδοση της καριέρας του, 2:14.36.

Πέθανε αιφνίδια από ανακοπή στις 24 Μαΐου του 2005, στο πάρκο Σέιχ Σου, ενώ έκανε το καθημερινό του τζόκινγκ.

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Διονύσης Αντωνέλλος

Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Δεν μπορώ όμως να αφήσω και μια μεγάλη μου αγάπη, τον Στίβο. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

Διονύσης Αντωνέλλος - Αρθρογραφία Facebook of Διονύσης Αντωνέλλος X of Διονύσης Αντωνέλλος