Inteview time
Ο Ανδρέας Πανταζής, παρά κάποια προβλήματα τραυματισμού, που αντιμετώπισε τη φετινή σεζόν κατάφερε να «γράψει» μια συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό.

Interview time: Ο Ανδρέας Πανταζής

Ο Ανδρέας Πανταζής έχει ατομικά ρεκόρ στο τριπλούν 16,86μ. στον ανοιχτό και 16,79μ. στον κλειστό και το 2019 είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Ο Ανδρέας Πανταζής, παρά κάποια προβλήματα τραυματισμού, που αντιμετώπισε τη φετινή σεζόν κατάφερε να «γράψει» μια συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό.

Ο άλτης του Δημήτρη Βασιλικού είχε αγωνιστεί στον προκριματικό του τριπλούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο.

Ο Έλληνας πρωταθλητής μίλησε στο Stivostime για το ξεκίνημά με τον στίβο, για τη σεζόν που πέρασε, αλλά και τους στόχους του για τη νέα χρονιά. Μας είπε και για την άλλη του μεγάλη αγάπη, εκτός από τον στίβο, τη μουσική. Μάθαμε και για το παρεάκι… που το ρίχνει στα video games! Με τους πρωταθλητές των οριζόντιων αλμάτων που είναι στο ΟΑΚΑ, όπως ο Ανδρέας, το σίγουρο είναι μην παίξετε «League of Legends» μαζί τους!

Ο Ανδρέας Πανταζής γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 2000 στην Αθήνα. Ο πατέρας του ονομάζεται Βασίλης, η μητέρα του Χρυσή και έχει ένα μεγαλύτερο αδελφό τον Γιώργο, που είναι μουσικός και μαθηματικός. Ανήκει στον Α.Ο. Μεγάρων και προπονητής του είναι ο Δημήτρης Βασιλικός. Έχει ατομικά ρεκόρ στο τριπλούν 16,86μ. στον ανοιχτό που είχε σημειώσει στις 8 Μαΐου του 2021 στον Άγιο Κοσμά. Στον κλειστό έχει 16,79μ. που πέτυχε στις 28 Ιανουαρίου του 2022 στην Καρλσρούη. Έκανε και μήκος και είχε ρεκόρ 7,17μ. στον ανοιχτό και 7,27μ. στον κλειστό. Η μεγαλύτερη διάκρισή του ήταν το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 στο Μποράς της Σουηδίας το 2019. Φέτος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στην Κραϊόβα. Στον κλειστό πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο ΣΕΦ.

– Ανδρέα πώς ξεκίνησες με τον αθλητισμό και με τον στίβο;

«Γενικά από την αρχή έκανα διάφορα αθλήματα και περισσότερο έπαιζα μπάσκετ. Σε κάποιους σχολικούς αγώνες, όταν ήμουν στο Δημοτικό είχα πάει καλά στον στίβο και ο θείος μου, που ήταν ταμίας στον Α.Ο. Μεγάρων, με πρότεινε να ασχοληθώ με τον στίβο. Έτσι, ξεκίνησα, γράφτηκα στον Α.Ο. Μεγάρων, αλλά το έβλεπα σαν παιχνίδι, δεν το είχα πάρει σοβαρά. Στη Γ’ Γυμνασίου άρχισα να κάνω σοβαρά στίβο και παράτησα όποια άλλη ασχολία με άλλα αθλήματα. Είχα μπει εθνική ομάδα εκείνη τη χρονιά και αυτό ήταν που μου άρεσε. Ο πρώτος μου προπονητής ήταν ο Κώστας Ηλίας. Συνεργαστήκαμε μαζί μέχρι το 2018 και ο ίδιος ο προπονητής μου πρότεινε να αλλάξω προπονητή και εγώ σκέφτηκα απευθείας τον Δημήτρη Βασιλικό, ήθελα να δουλέψω μαζί του. Μιλήσαμε και από τον Σεπτέμβριο του 2018 ξεκινήσαμε μαζί και ήρθα και στο ΟΑΚΑ, γιατί πριν έκανα περισσότερο στα Μέγαρα και κάποιες φορές στον Άγιο Κοσμά. Φυσικά είχα μια ατυχία τότε, είχα περάσει μια αρρώστια που με κράτησε εκτός και ουσιαστικά ξεκινήσαμε με τον Δημήτρη Βασιλικό από τον Ιανουάριο του 2019».

– Οι γονείς σου σε στήριξαν να ασχοληθείς με τον στίβο;

«Οι γονείς μου ήταν κοντά μου στον στίβο και γενικά όλη η οικογένεια με έσπρωχνε στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στον στίβο».

– Πώς είναι η συνεργασία με τον Δημήτρη Βασιλικό;

«Έχουμε δέσει, πολύ καλό δίδυμο. Συνεννόηση με κλειστά μάτια θα έλεγα».

– Το τριπλούν είναι το αγώνισμά σου. Σου αρέσει;

«Μου αρέσει πολύ το τριπλούν. Είμαι επικεντρωμένος σε αυτό και φέτος είμαι περισσότερο από ποτέ. Γιατί είχα Κάτι ατυχίες με τραυματισμούς τη σεζόν που πέρασε και έχω πεισμώσει τώρα».

– Πώς κρίνεις την παρουσία σου τη φετινή σεζόν;

«Η σεζόν που πέρασε με βάση τον τραυματισμό που είχα ήταν πολύ δύσκολο να βγει κάτι. Είχα προκριθεί για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά έχοντας περάσει τον τραυματισμό δεν ήξερα τι να περιμένω στο Μόναχο. Πήγα φυσικά με τη ψυχολογία να κάνω ότι μπορώ, απλά η έλλειψη προπόνησης έπαιξε τελικά πολύ σημαντικό ρόλο. Τώρα το έχω ξεπεράσει και περιμένω πολλά τη νέα σεζόν».

– Ποιοι είναι οι στόχοι σου το 2023;

«Ο πρώτος στόχος είναι ο κλειστός. Θέλω να κυνηγήσω την πρόκριση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Κωνσταντινούπολη και να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ. Και στον ανοιχτό θέλω να κάνω ρεκόρ και να προσπαθήσω να προκριθώ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη. Υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων και θα ήθελα να αγωνιστώ με την Εθνική ομάδα».

– Τα 17μ. είναι εφικτά;

«Έχω 16,86μ., πριν από δύο χρόνια φυσικά. Απέχω 14 εκατοστά, θεωρώ ότι δεν είναι πολλά και με προπόνηση και κάποιες προσαρμογές  και το focus που έχω τώρα, πιστεύω ότι θα βγουν. Πιστεύω ότι είμαι κοντά, σε καλό δρόμο που λέμε».

Την ώρα της συνέντευξης μας πλησίασε ο Δημήτρης Τσιάμης και ο Ανδρέας σχολίασε: «Ο Δημήτρης Τσιάμης είναι βασικός παράγοντας της προπόνησης». Άλλωστε πέρα από σπουδαίος αθλητής, δεν παύει να είναι και πειραχτήρι, αλλά και τα αστεία πράγματα που κάνει κατά καιρούς δίνουν μια διαφορετική νότα στην καθημερινότητα της προπόνησης στο κλειστό προπονητήριο του ΟΑΚΑ. Πάντως, ο Δημήτρης Τσιάμης για τον Ανδρέα είπε:

«Ότι θα πηδήξει ο Ανδρέας το υπογράφω και βάζω και σφραγίδα».

– Ανδρέα, εσύ είχες κάποιο πρότυπο;

«Γενικά από μικρό παιδί κοίταζα στατιστικά στοιχεία στον στίβο και έβλεπα το πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν και έλεγα ποιος είναι αυτός ο Δημήτρης Τσιάμης που το έχει, θέλω να τον γνωρίσω. Τον είχα δει πιτσιρικάς σε κάτι αγώνες στο ΟΑΚΑ, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και είχα πει ουάου! Θα πηδήξω και εγώ σαν τον Τσιάμη. Τον είχα πρότυπο γενικά τον Δημήτρη από μικρός. Τώρα που πολλές φορές στο ΟΑΚΑ κάνουμε κοινές προπονήσεις είναι πολύ ευχάριστο και με βοηθάει».

– Ποια θα έλεγες πώς είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά σου στο τριπλούν;

«Καλό σαν αθλητής είναι ότι προσαρμόζομαι εύκολα σε κάτι. Για παράδειγμα σε κάτι που θα μου πει ο προπονητής μου. Είμαι ευέλικτος σε όλους τους τομείς προπόνησης και αυτό είναι σημαντικό όπλο ειδικά στο αγώνισμα που κάνω, που είναι τεχνικό. Γενικά σαν σύνολο θεωρώ ότι είμαι καλός σε όλους τους τομείς, στην ταχύτητα, την αλτικότητα. Με τον προπονητή μου πάντως, κοιτάμε περισσότερο τεχνική και θέση σώματος, που παίζουν ρόλο σε μένα.

– Έχεις κάποιο γούρι, λες κάτι πριν τον αγώνα;

«Ακούω μουσική. Γενικά ακούω παλιά ροκ και μπλουζ. Ρόνι Γκάλαχερ, Ντι Περπλ, Μπλακ Σάμπαθ, Πινκ Φλόιντ, Κουίν. Πάντα πριν τους αγώνες θα ακούσω μουσική οπωσδήποτε. Πάνω στον αγώνα δεν κάνω κάτι συγκεκριμένο, απλά προσπαθώ να έχω όσο το δυνατόν πιο καθαρό μυαλό για να εκτελέσω το άλμα».

– Έχεις κάποιο αγωνιστικό χώρο που σου αρέσει ν’ αγωνίζεσαι ή να ήθελες να αγωνιστείς;

«Περισσότερο στον κλειστό. Μου αρέσουν τα στάδια που έχουν ξύλο από κάτω. Η Παιανία είναι έτσι, αλλά δεν την έχω προλάβει εγώ. Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά που έχω αγωνιστεί και μου αρέσουν, όπως στην Καρλσρούη».

– Όνειρο;

«Σίγουρα μια συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παρίσι το 2024 είναι ένας στόχος- όνειρο ζωής για μένα και να μπεις σε έναν τελικό σε μια τέτοια διοργάνωση. Να είσαι με τους καλύτερους σε έναν τελικό Ολυμπιακών Αγώνων δεν υπάρχει μεγαλύτερο συναίσθημα από αυτό».

– Υπάρχει βοήθεια, χορηγοί;

«Έχω κάποιους χορηγούς που με έχουν βοηθήσει και με βοηθούν, όπως τα «Ελληνικά Πετρέλαια» και ένας χορηγός από τα Μέγαρα που ήταν από την περιοχή μου και ευχαριστώ πολύ την εταιρεία «Megara Resins».

Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

«Στο λίγο που έχω μου αρέσει η μουσική, παίζω μουσική. Παίζω ηλεκτρική κιθάρα, είμαι αυτοδίδακτος και έχω ξεκινήσει σε μια μπάντα που ακόμα δεν την έχουμε «βαφτίσει». Είμαστε 4 άτομα, μια ντραμς, δύο κιθάρες και ένα μπάσο. Παίζω και τραγουδάω. Η μητέρα μου αγαπούσε πολύ τη μουσική και έτσι «κόλλησα» και εγώ και ο αδελφός μου είναι μουσικός. Η μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεφεύγω. Γράφω και στοίχους. Από εκεί και πέρα περνάω και χρόνο με τους φίλους μου για μια βόλτα, ένα καφέ. Από τον στίβο κάνω παρέα με τα παιδιά κυρίως, του γκρουπ μου. Ακόμη με τον Μίλτο (Τεντόγλου), τον Παναγιώτη (Μαντζουρογιάννης). Παίζουμε μαζί ηλεκτρονικά. Στον Η/Υ παίζουμε τα βράδια, τώρα «League of Legends».

– Τι κάνεις παράλληλα με τον στίβο;

«Είμαι ΤΕΦΑΑ, 4ο έτος. Θα ήθελα να γίνω προπονητής. Αλλά έχω βάλει προτεραιότητα τώρα να κάνω τριπλούν, δεν το έχω στο μυαλό μου αν θα ακολουθήσω κάτι μετά τις σπουδές μου στη Γυμναστική Ακαδημία. Επίσης, μου αρέσει να κάνω πράγματα, οπότε μπορεί να πάω μετά και σε άλλη Σχολή. Μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα. Για παράδειγμα μου αρέσει πολύ και η Πληροφορική.

– Αγαπημένος προορισμός;

«Τα τελευταία χρόνια πηγαίνουμε στην Κέρκυρα, που είναι οι φίλοι μου από τον στίβο. Αγαπημένο μέρος και όμορφο νησί. Το έχω αγαπήσει. Κάνουμε καλή παρέα, είναι ο Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης από εκεί».

Φωτογραφίες: Stivostime- Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, εκκλησάκι Αγίου Κωνσταντίνου, Μαρούσι 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία