Διεθνή

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2022: Τα σφηνάκια της 3ης ημέρας

Στην 3η ημέρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Φέμκε Μπολ κέρδισε τα 400μ. και είναι έτοιμη να κάνει το νταμπλ.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Στην 3η ημέρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έγιναν δύο εκπλήξεις, στο επί κοντώ με την Βίλμα Μούρτο και την σφυροβολία με την Μπιάνκα Γκέλμπερ.

 

Δήλωση ημέρας

«Τα όνειρά μου έγινε πραγματικότητα.. Ήξερα ότι ήταν μέσα μου για πολύ καιρό, αλλά χρειαζόμουν να έρθει αυτή η μέρα. Ένιωσα σαν μια τέλεια μέρα για να το κάνω αυτό με την οικογένεια και τους φίλους μου στις εξέδρες να με υποστηρίζουν. Αυτή ήταν σαν την πιο δυνατή εμπειρία που είχα ποτέ. Ήμουν σαν μια φούσκα μέχρι το τέλος. Και τότε απλώς πήδηξα και πήδηξα και πήδηξα. Αυτό είναι για μένα σαν αρχή μιας νέας εποχής. Είχα ταλαιπωρηθεί μετά την εφηβική μου επιτυχία και τώρα τελικά έφτασα στο ανώτερο επίπεδο και είναι υπέροχο», δήλωσε η Φινλανδή Βίλμα Μούρτο που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ.

«Ξέρω ότι αυτή η κούρσα ήταν πιο δύσκολη από τα 400μ. εμπόδια. Μετά την κούρσα συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν μια κλειστή κούρσα. Πήρα το μεγάλο διάδρομο και οι δυνατότερες αντίπαλοί μου τους εξωτερικούς διαδρόμους. Αυτό είναι το πρώτο μου χρυσό μετάλλιο στο πρωτάθλημα ανοιχτού. Ξέρω ότι δεν θα κοιμηθώ πολύ τώρα, οπότε ο τελικός στα 400μ. εμπόδια θα είναι δύσκολος», δήλωσε η Ολλανδή Φέμκε Μπολ που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400μ.

Αποτέλεσμα ημέρας

Η νίκη της Ολλανδής Φέμκε Μπολ στα 400μ. με 49.44 που ήταν η καλύτερη φετινή επίδοση στην Ευρώπη και εθνικό ρεκόρ. Είναι η 5η καλύτερη που έχει γίνει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και η πιο γρήγορη από το 1986.

Έκπληξη ημέρας

Οι νίκες της Ρουμάνας Μπιάνκα Φλορεντίνα Γκέλμπερ στη σφυροβολία και της Φινλανδής Βίλμα Μούρτο στο επί κοντώ, που βελτίωσε τρεις φορές το εθνικό ρεκόρ.

Μετάλλια

22 χώρες έχουν κατακτήσει μετάλλιο ως τώρα. Τα περισσότερα έχει η διοργανώτρια Γερμανία με 4-3-1. Ακολουθούν Ισπανία με 2-3-1, Κροατία και Ελλάδα με 2-1-0, Ολλανδία με 2-0-2, Βρετανία με 1-2-3, Πολωνία με 1-2-2 και την πρώτη οκτάδα κλείνει η Ιταλία με 1-1-3.

Πόντοι

Μέχρι τώρα 28 χώρες έχουν βαθμολογηθεί. Προηγείται η Γερμανία με 97β. και ακολουθούν Βρετανία με 73,5β., Ισπανία με 69β., Ιταλία με 68,5β., Πολωνία με 54β., Ολλανδία και Γαλλία έχουν από 46β. και την πρώτη οκτάδα κλείνει η Ελβετία με 36,5β.

Υπερασπιστές

Ναι (4): Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα, μήκος), Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν (Νορβηγία, 5.000μ.), Σάντρα Πέρκοβιτς (Κροατία, δισκοβολία), Μαθιου Χάτσον- Σμιθ (Βρετανία, 400μ.).

Όχι (10): Λόνα Τσεμτάι Σαλπέτερ (Ισραήλ, 10.000μ.), Παουλίνα Γκούμπα (Πολωνία, σφαιροβολία), Μίχαλ Χάρατικ (Πολωνία, σφαιροβολία), Κουν Ναρτ (Βέλγιο, μαραθώνιος), Άρθουρ Άμπελε (Γερμανία, δέκαθλο), Ζαρνέλ Χιούζ (Βρετανία, 100μ.), Ντίνα Άσερ- Σμιθ (Βρετανία, 100μ.), Κατερίνα Στεφανίδη (Ελλάδα, επί κοντώ), Γιουστίνα Σβιέτι- Έρσετιτς (Πολωνία, 400μ.), Πασκάλ Μαρτινό- Λαγκάρντ (Γαλλία, 110μ. εμπόδια).

Απουσίες (3): Βόλχα Μαζουρόνακ (Λευκορωσία), Νέλσον Εβόρα (Πορτογαλία, τριπλούν), Ανίτα Βλόνταρτσικ (Πολωνία, σφυροβολία).

Νέο (2): Μιγκέλ Άνχελ Λόπεζ (Ισπανία, 35χλμ. βάδην), Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (Ελλάδα, 35χλμ. βάδην).

Κορυφαίες επιδόσεις

Κόσμου: Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα, μήκος)

Ευρώπης: Τζέσικα Σίλντερ (Ολλανδία, σφαιροβολία), Φέμκε Μπολ (Ολλανδία, 400μ.), Άσιερ Μαρτίνεζ (Ισπανία, 110μ. εμπόδια), Πασκάλ Μαρτινό- Λαγκάρντ (Γαλλία, 110μ. εμπόδια).

Αγώνων: Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα, μήκος), Μιγκέλ Άνχελ Λόπεζ (Ισπανία, 35χλμ. βάδην), Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (Ελλάδα, 35χλμ. βάδην), Μαρσέλ Τζέικομπς (Ιταλία, 100μ.- ισοφάριση), Βίλμα Μούρτο (Φινλανδία, επί κοντώ), Κρίστγιαν Τσεχ (Σλλοβενία, δισκοβολία).

Κορυφαία στο δέκαθλο: Σιμόν Εχάμερ (Ελβετία) 8,31μ. στο μήκος, Νίκλας Κάουλ (Γερμανία) 76,05μ. στον ακοντισμό, ισοφάριση Μαρσέλ Τζέικομπς (Ιταλία, 100μ.). Στο έπταθλο: Ναφισάτου Τιάμ (Βέλγιο) 1,98μ. στο ύψος.

Θεατές: 15.000 (Δευτέρα), 40.000 (Τρίτη), 30.000 (Τετάρτη).

Στατιστικά

Πρωί

* Το 1,98μ. της Βελγίδας Νάφι Τιάμ είναι η μεγαλύτερη επίδοση στο ύψος στη διάρκεια του επτάθλου σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το προηγούμενο είχε η ίδια με 1,97μ. από το 2014.

* Το 69,06μ. του Σλοβένου Κρίστγιαν Τσεχ που έριξε στον προκριματικό της δισκοβολίας είναι ρεκόρ αγώνων.

Απόγευμα

* Ο Πορτογάλος Πέντρο Πιτσάρντο έγινε ο 5ος άλτης στο τριπλούν που γίνεται πρωταθλητής Ευρώπης και νωρίτερα ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής.

* Το 44.53 του Βρετανού Μάθιου Χάτσον- Σμιθ στα 400μ. είναι η 2η καλύτερη επίδοση σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

* Για έκτη φορά στην ιστορία η Βρετανία κέρδισε πάνω από ένα μετάλλιο στα 400μ. σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο Χάτσον- Σμιθ έγινε ο τρίτος που κερδίζει δύο φορές το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είναι ακόμη ο Μπλακ και ο Ρούνεϊ.

* Το 49.44 της Ολλανδής Φέμκε Μπολ είναι η 5η καλύτερη επίδοση στην ιστορία στα 400μ. σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η Πολωνία έγινε η έκτη χώρα που κερδίζει πάνω από ένα μετάλλιο στο αγώνισμα σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ήταν η πρώτη της που το καταφέρνει.

* Τα 70 εκατοστά μεταξύ της 3ης και 4ης θέσης στη σφυροβολία γυναικών είναι η μικρότερη διαφορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ η προηγούμενη ήταν 71εκ. από το 2006. Η Ιταλία με την Σάρα Φαντίνι κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο στο αγώνισμα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

* Η ήττα του Γάλλου Πασκάλ Μαρτινό Λαγκάρντ για 0.001 είναι η μικρότερη που έχει συμβεί στα 110μ. εμπόδια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το 2018 ο Μαρτινό- Λαγκάρντ είχε κερδίσει για 0.002. Η Ισπανία πήρε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων χάρη στον Άσιερ Μαρτίνεζ. Με το ασημένιο που πήρε ο Μαρτινό- Λαγκάρντ έχει και τα τρία μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Έγινε ο πρώτος που το καταφέρνει. Είχε πάρει το χρυσό το 2018 στο Βερολίνο και το χάλκινο το 2014 στη Ζυρίχη.

* Τα 20εκ. είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της 3ης και 4ης θέση στο επί κοντώ σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και η προηγούμενη ήταν 16εκ. το 1998. Η Φινλανδία κέρδισε το πρώτο μετάλλιο και πρώτο χρυσό στο επί κοντώ και η Σλοβενία πήρε το πρώτο μετάλλιο στο αγώνισμα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η Κατερίνα Στεφανίδη πήρε το 4ο μετάλλιο στο επί κοντώ στη διοργάνωση. Μόνο από την πλευρά των ανδρών έχει πάρει ο Γάλλος Ρενό Λαβιλενί 4 μετάλλια.

Φωτογραφία: European Athletics/ Karl-Josef Hildenbrand

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία