Γιάννης Κούρκουλος
Ο Γιάννης Κούρκουλος γράφει για το παγκόσμιο κλειστού που θα λάβει χώρα στο Βελιγράδι. Στο στάδιο που αλλάζει συνεχώς ονομασία.

Έρχεται το παγκόσμιο κλειστού στο στάδιο με τα… 1000 ονόματα!

Ο Γιάννης Κούρκουλος γράφει για το Παγκόσμιο Κλειστού που θα λάβει χώρα στο Βελιγράδι. Στο στάδιο που αλλάζει συνεχώς ονομασία.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Το τριήμερο από 18 έως και 20 Μαρτίου θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι το 18ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Το πρωτάθλημα επρόκειτο να διεξαχθεί πέρσι στην Κίνα, αλλά λόγω έξαρσης του κορονοϊού μεταφέρθηκε για τη φετινή χρονιά και έτσι τώρα η σερβική πρωτεύουσα είναι έτοιμη να υποδεχθεί στην «Stark Arena» τους μεγαλύτερους  αθλητές του κόσμου στο πρώτο μεγάλο αθλητικό ραντεβού της χρονιάς.

Το πρόγραμμα των αγώνων θα είναι «σφικτό» και ακολουθήσει την… πεπατημένη, αρχίζοντας απ το πένταθλο για να ολοκληρωθεί με τη σκυτάλη των γυναικών, που σημαίνει, πως  όπως στο Πόρτλαντ το ’16, αλλά και το Μπέρμιγχαμ το ’18, θα περιλαμβάνει απευθείας τελικούς.

Αυτό πρακτικά γίνεται και για τηλεοπτικούς λόγους, αλλά επίσης γιατί σε ένα τριήμερο δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν προκριματικοί με 214 χώρες- μέλη της παγκόσμιας να στέλνουν αθλητές για προκριματικά. Έτσι λοιπόν οι τοπ αθλητές που θα συμμετάσχουν, θα έχουν την πρόκριση, είτε σαν νικητές προηγούμενων διοργανώσεων, είτε με Wildcard από τη σειρά World Indoor Tour. Ακόμα από τη θέση που κατέχουν στο world ranking. Στην ουσία δηλαδή μιλάμε για ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα στη «λογική» του Γκόλντεν Λινγκ του ανοικτού, με επιλεκτικές βάση κριτηρίων συμμετοχές.

Το στάδιο

Η Stark Arena στην οποία θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα, είναι 20 χρόνια νεότερη από το ΣΕΦ που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν το μοναδικό κλειστό στα Βαλκάνια που φιλοξενούσε αγώνες στίβου. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 2004 και φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις, κυρίως αγώνες μπάσκετ. Αυτή την περίοδο γίνονται οι εργασίες για να είναι έτοιμο ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο για το στάδιο που μπορεί να φιλοξενήσει 20.000 θεατές, αλλά τώρα με τον κορονοϊό είναι απίθανο να συμβεί, είναι το ότι διαρκώς μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια ζωής του, αλλάζει διαρκώς όνομα.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, είχε την προσωρινή ονομασία «Χάλα Λάιμς». Με την ολοκλήρωση το 2004, μετονομάστηκε αμέσως σε «Μπεογκράτσκα Αρένα» Τον Ιούνιο του 2012, υπέγραψαν πενταετή συμφωνία με την τράπεζα Κομεσιγιάρλα και η αρένα πήρε το όνομα «Κόμπανκ Αρένα». Ακολούθως, το 2016 έγινε εκεί το ευρωπαϊκό πρωταθλήματος ποδοσφαίρου σάλας και το στάδιο μετονομάστηκε και πάλι. Πήρε το όνομα «Μπεογκράτσκα Αρένα». Την επόμενη χρονιά άλλαξε για μία ακόμα φορά όνομα, παίρνοντας το σημερινό «Σταρκ Αρένα» εξ αφορμής πενταετούς συμφωνίας χορηγίας με την εταιρεία παραγωγής τροφίμων Σταρκ.

Μια ακόμα προσπάθεια μετονομασίας έπεσε στο κενό νωρίτερα, όταν το 2007 ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς εισηγήθηκε χωρίς να γίνει αποδεκτό, να μετονομαστεί το στάδιο σε «Χάλα Αλεξάντερ Νίκολιτς», για να πάρει το όνομα του Νίκολιτς η γνωστή μπασκετική «Χάλα Πάιονιρ».

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος - Αρθρογραφία