Διεθνή
Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Emil Zatopek και της συζύγου του, Dana Zatopkova τιμά η Google με το σημερινό της (19/9/2022) Doodle.

Emil Zatopek – Dana Zatopkova: 100 χρόνια από την γέννηση του «χρυσού» ζευγαριού

Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Emil Zatopek και της συζύγου του, Dana Zatopkova τιμά η Google με το σημερινό της (19/9/2022) Doodle.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Emil Zatopek – Dana Zatopkova: Σχεδόν καθημερινά η Google αφιερώνει το doodle της σε ένα γεγονός που είναι συνδεδεμένο με τη συγκεκριμένη ημέρα. Τώρα, ήταν η σειρά για ένα ζευγάρι Ολυμπιανικών αλλά και στη ζωή, τον Emil Zatopek και την Dana Zatopkova.

Οι δυο τους γεννήθηκαν την ίδια ημέρα, στις 19 Σεπτεμβρίου 1922, ενώ έγραψαν ιστορία στους Ολυμπιακούς Aγώνες του 1952 στο Ελσίνκι.

Ο Τσεχοσλοβάκος «άνθρωπος-ατμομηχανή» θεωρείται ο σπουδαιότερος δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Ήταν ο μοναδικός αθλητής που έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 5.000 μέτρα, τα 10.000 μέτρα και τον μαραθώνιο.

Ειδικότερα, στη διοργάνωση του 1952, κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια (στα 5000μ., 10.000μ. και στο Μαραθώνιο δρόμο) με ολυμπιακά ρεκόρ, σε διάστημα 8 ημερών. Ακόμη, ήταν ο πρώτος αθλητής που κατόρθωσε να «σπάσει» το όριο των 29 λεπτών στα 10.000 μ. το 1954, ενώ τρία χρόνια πριν (1951) είχε σπάσει το όριο της μιας ώρας για την απόσταση των 20 χλμ.

Από την άλλη, η Dana Zatopkova, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό, λίγα λεπτά αφότου ο ίδιος είχε κερδίσει το χρυσό στα 5.000 μ. Με αυτόν τον τρόπο, έγινε η πρώτη Τσέχα που κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Λόγω της απόδοσης του ζευγαριού εκείνη τη χρονιά, η Τσεχοσλοβακία πήρε περισσότερα χρυσά μετάλλια από οποιαδήποτε άλλη χώρα, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν η Diana προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αμέσως δέθηκαν λόγω των κοινών γενεθλίων τους, ενώ λίγο αργότερα έκαναν σχέση. Ταξίδεψαν μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο.

Εκεί ο Emil κέρδισε το χρυσό στα 10.000 μέτρα και η Dana κατέλαβε την έβδομη θέση στον ακοντισμό.

Λίγο μετά το ζευγάρι παντρεύτηκε.

Την συγκεκριμένη ημέρα η τσεχική ομοσπονδία θα τη γιορτάσει με ένα ειδικό πρότζεκτ που λέγεται «Practice sports like Zatopek’s». Σε περίπου 100 στάδια της χώρας θα μετάσχουν, με 10.000 μετέχοντες. Θα γίνει και σπέσιαλ αγώνας ακοντισμού στο Νεβίζντι.

Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στη Χούστκα, το μέρος όπου ο Ζάτοπεκ είχε σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στη μία ώρα το 1951.

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Δανάη Τριανταφυλλίδου

Δανάη Τριανταφυλλίδου

Συνεργάζομαι με το Stivostime.GR από το 2022. Γράφω για τον Στίβο, Media, Viral κι όχι μόνο. Δεν έχω καλή σχέση με τα social, αλλά τα χρησιμοποιώ συχνά. Μου αρέσει να γράφω τα άρθρα μου σφαιρικά και να αναδεικνύω όλες τις πτυχές της είδησης. Μου αρέσουν τα reality games κι ο αθλητισμός.

Δανάη Τριανταφυλλίδου - Αρθρογραφία