Γιάννης Μαμουζέλος

Ελλάδα & Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου σε εναλλακτική προσέγγιση…

Με το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου η Ελλάδα έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση και το Stivostime την προσεγγίζει με έναν εναλλακτικό τρόπο.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΜΟΥΖΕΛΟΣ

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου 2022 ανήκει πλέον στην ιστορία, αλλά η 25 η διοργάνωση του θεσμού είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε την ελληνική παρουσία σε αυτό με διαφορετικό τρόπο, μέσα από τα γεγονότα και τη στατιστική. Με τρόπο που δεν θα διαβάσετε πουθενά αλλού…

 Η Ελλάδα στους άνδρες έχει μετάσχει σε όλες τις διοργανώσεις από το 1934 με την αυλαία να ανοίγουν οι Χρ. Μάντικας (110μ. εμπ. & 400μ.), Νικ. Σύλλα (δίσκος) και Χρυσ. Τσουκαλάς (5000μ.) Στις γυναίκες η πρώτη παρουσία έγινε το 1950μμε τη Φανή Αργυρίου στο 5θλο.

 Στην μακρόχρονη διαδρομή στους άνδρες έχει υπάρξει συμμετοχή σε όλα τα αγωνίσματα, ενώ στις γυναίκες δεν είχαμε συμμετοχή στα 10χλμ. βάδην & στα 3000μ. όσο υπήρχαν στο πρόγραμμα.

 Φαντάζεστε όμως πόσοι αθλητές ή αθλήτριες εκπροσώπησαν την Ελλάδα στις διοργανώσεις; Υποθέτω πως κανείς δεν το έψαξε έως σήμερα, γι΄αυτό δίνω εδώ τους αριθμούς: άνδρες 183, γυναίκες 118!

 Τα αγωνίσματα όπου υπάρχει γαλανόλευκη συμμετοχή στις περισσότερες διοργανώσεις είναι στους άνδρες τα 110μ. εμπ & 400μ. εμπ. με 18 το καθένα και ακολουθούν το επί κοντώ με 17, το μήκος με 14 και το ύψος και τα 200μ. με 15! Αντίστοιχα στις γυναίκες πρώτο αγώνισμα είναι το μήκος με 13, ακολουθούν τα 100μ. με 12, ο δίσκος και το ακόντιο με 10.

 Αυτά όσον αφορά τις διοργανώσεις, αλλά οι αριθμοί είναι διαφορετικοί όταν δούμε πόσοι συνολικά Έλληνες έχουν αγωνισθεί σε κάθε αγώνισμα και πόσες ήταν οι συμμετοχές (που δεν ταυτίζονται, αφού αρκετοί μετείχαν πάνω από μία φορά!)

Δείτε τον σχετικό πίνακα αθλητών/συμμετοχών:

Ελλάδα & Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου σε εναλλακτική προσέγγιση…

 Πρωταθλητές συμμετοχών

Στα χρονικά του θεσμού 20 αθλητές και 13 αθλήτριες έχουν καταγράψει τρείς και πλέον παρουσίες σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών /γυναικών.

Εδώ αναφέρουμε όσους έχουν τις περισσότερες:

 Εντυπωσιακό στοιχείο οι συμμετοχή σε τελικούς Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στον τομέα αυτό είναι η Κατερίνα Στεφανίδη που κατέχει το άτυπο ελληνικό ρεκόρ με 5 συμμετοχές!

Την ακολουθούν η συναγωνίστριά της στο επί κοντώ Νικόλ Κυριακοπούλου με 4 και με ισάριθμες παρουσίες οι Περικλής Ιακωβάκης (400μ. εμπ.), Δημήτρης Τσιάμης (τριπλούν), Κώστας Φιλιππίδης (κοντώ) και ο θρυλικός δισκοβόλος της προπολεμικής και μεταπολεμικής εποχής Νίκος Σύλλας!

Τρείς αθλητές (Κ. Κουκοδήμος, Λ. Τσάτουμας, Κ. Μπανιώτης) και τέσσερις αθλήτριες (Α. Βερούλη,Π. Δεβετζή, Β. Παπαχρήστου, Χρ. Αναγνωστόπουλου) έχουν από τρεις.

Κρατήστε τα στοιχεία για να συγκρίνετε τις αλλαγές που θα φέρει η επόμενη διοργάνωση το 1924 στη Ρώμη.

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος - Αρθρογραφία