Champions time
Η Στέλλα Πιλάτου παραμένει μία από τις καλύτερες μηκίστριες όλων των εποχών στην Ελλάδα. Με 6,80μ. ατομικό στον κλειστό είναι 2η Ελληνίδα.

Champions time: Στέλλα Πιλάτου

Η Στέλλα Πιλάτου είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος με 6,64μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού του 2005 στη Μαδρίτη.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Η Στέλλα Πιλάτου παραμένει μία από τις καλύτερες μηκίστριες όλων των εποχών στην Ελλάδα. Με 6,80μ. ατομικό στον κλειστό είναι 2η Ελληνίδα.

To Stivostime συνεχίζει τη νέα στήλη «Champions time» που είναι αφιερωμένο στους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που πριν από 20 χρόνια αναδείχθηκαν πρωταθλητές.

Η Στέλλα Πιλάτου γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ανήκε στον ΟΦΗ και προπονητής της ήταν ο Γιώργος Κόκκινος. Είναι από τις κορυφαίες Ελληνίδες μηκίστριες και είναι ακόμη 5η όλων των εποχών στον ανοιχτό και 2η στον κλειστό. Πιο συγκεκριμένα στον ανοιχτό έχει ατομικό ρεκόρ 6,75μ. που είχε σημειώσει στις 21 Ιουλίου του 2022 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ23 στο Βόλο. Στον κλειστό έχει 6,80μ. που είχε πετύχει στις 4 Μαρτίου του 2003 στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στην Παιανία και είναι στο νο2, πίσω από την Νίκη Ξάνθου που έχει 6,91μ.

Έχει πολλές διακρίσεις στην καριέρα της, αλλά κορυφαία της στιγμή ήταν το ασημένιο μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού του 2005 στη Μαδρίτη. Έχει πολλά μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα ανοιχτού και κλειστού και σε Βαλκανικούς Αγώνες σε ανοιχτό και κλειστό. Στο βιογραφικό της πιο σημαντικές διακρίσεις της είναι: 1999: Ανοιχτός: 6η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 στη Ρίγα. 2000: Ανοιχτός: 3η Πανελλήνιο Α-Γ στην Αθήνα, 1η Πανελλήνιο Κ23 και 1η στο τριπλούν στην ίδια διοργάνωση στην Καστοριά. Κλειστός: 2η Πανελλήνιο στο ΣΕΦ και 1η στην ίδια διοργάνωση στο τριπλούν. 2001: Ανοιχτός: 1η Πανελλήνιο στην Αθήνα, 3η Μπρούνο Ζάουλι στη Βάασα, 7η Ευρωπαϊκό Κ23 στο Άμστερνταμ, 5η Πανεπιστημιάδα στο Πεκίνο, 2η Μεσογειακοί στην Τύνιδα. Κλειστός: 1η Βαλκανικοί στο ΣΕΦ, 2η Πανελλήνιο στο ΣΕΦ. 2002: Ανοιχτός: 1η Πανελλήνιο στα Τρίκαλα, 2η Μπρούνο Ζάουλι στη Μπάνσκα Μπίστριτσα, 1η Πανελλήνιο Κ23 στο Βόλο, 6η Ευρωπαϊκό στο Μόναχο. Κλειστός: 2η Πανελλήνιο στο ΣΕΦ, 5η Ευρωπαϊκό στη Βιέννη. 2003: Ανοιχτός: 2η Πανελλήνιο στα Τρίκαλα, 11η στο προκριματικό γκρουπ του Παγκοσμίου στο Παρίσι. Κλειστός: 1η Βαλκανικοί στο ΣΕΦ, 6η στο Παγκόσμιο στο Μπέρμιγχαμ. 2004: Ανοιχτός: 9η στο προκριματικό γκρουπ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Κλειστός: 1η Πανελλήνιο στην Παιανία, 1η Βαλκανικοί στην Παιανία. 2005: Ανοιχτός: 3η Πανελλήνιο στην Αθήνα, 1η Βαλκανικοί στο Νόβι Σαντ. Κλειστός: 1η Πανελλήνιο στην Παιανία, 1η Βαλκανικοί στην Παιανία, 2η Ευρωπαϊκό στη Μαδρίτη. 2006: Ανοιχτός: 2η Πανελλήνιο στα Τρίκαλα. Κλειστός: 1η Πανελλήνιο στην Παιανία, 1η Βαλκανικοί στην Παιανία, 7η Παγκόσμιο στη Μόσχα. 2007: 3η Πανεπιστημιάδα στη Μπανγκόκ. 2008: Ανοιχτός: 2η Βαλκανικοί στο Άργος Ορεστικό. Κλειστός: 2η Βαλκανικοί στο ΣΕΦ, 1η Πανελλήνιο στο ΣΕΦ. 2009: Ανοιχτός: 3η Πανελλήνιο στη Θεσσαλονίκη.

– Στέλλα τι γεύση σου άφησε ο στίβος:

«Έφυγα γεμάτη, δεν μπορούσα πιστεύω να κάνω κάτι περισσότερο. Η γεύση σίγουρα είναι γλυκιά, αλλά νομίζω ότι πάντοτε στον στίβο και στον αθλητισμό γενικά οι στιγμές χαράς είναι λιγότερες από αποτυχίες, τραυματισμούς, πόνους, κόπους… Όμως είμαι χαρούμενη γιατί από τις επιτυχίες μου μπόρεσα να αποκατασταθώ επαγγελματικά και να σπουδάσω».

– Τι θυμάσαι από το 2002; Έχουν περάσει 20 χρόνια.

«Εκείνη την εποχή ήμασταν πολλοί δυνατές άλτριες, κοντά στα 6,5 μέτρα. Η Νίκη Ξάνθου, η Πηγή Δεβετζή, η Γιάννη Καφετζή, η Ρούλα Στρατάκη η Αθηνά Παπασωτηρίου. Μπορούσαμε σήμερα να είμαστε εύκολα πιστεύω σε τελικούς μεγάλων διοργανώσεων. Το 2002 το θυμάμαι φυσικά, ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος πανελλήνιος τίτλος που κέρδισα στα Τρίκαλα, σε έναν ίσως από τους καλύτερους τελικούς μήκους στη διοργάνωση. Το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό και είχα κερδίσει με 6,48μ. Είχα κερδίσει και στην Κ23 στο Βόλο, όπου είχα κάνει το ατομικό μου ρεκόρ με 6,75μ. Τη θυμάμαι τη χρονιά επίσης, γιατί ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση σε Ανδρών- Γυναικών, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο».

– Τι κάνει τώρα η Στέλλα;

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι που είμαι υγιής γιατί πέρασε μια περιπέτεια με τον αυχένα μου που μπορούσε να μου παραλύσει το χέρι μου. Έκανα επέμβαση, τα μοσχεύματα ευτυχώς έδεσαν και είμαι καλύτερα. Επαγγελματικά, αφού τελείωσα το Παιδαγωγικό και έκανα για περίπου δύο χρόνια ιδιαίτερα, γέννησα το γιο μου και σταμάτησα. Η δουλειά μου είναι πάντως από το 2003 στο Δήμο Ηρακλείου και τα τελευταία οκτώ χρόνια είμαι ιδιαιτέρα του δημάρχου Ηρακλείου. Είμαι χαρούμενη με τη δουλειά μου, σε ένα πολύ καλό εργασιακό περιβάλλον. Είμαι παντρεμένη εδώ και δέκα χρόνια, με τον Γιώργο και έχουμε δύο παιδάκια, τον Μάνο 9 ετών και την Αριάδνη 4,5 ετών. Ο Μάνος ασχολείται με τον στίβο, του αρέσει και σε αυτό έπαιξε ρόλο κυρίως, ο πατέρας τους που του έδειχνε βίντεο από τις επιτυχίες μου. Αν το επιλέξει θα είμαι δίπλα του να τον στηρίξω, όπως έκαναν και οι γονείς μου όταν έκανα στίβο. Μαθαίνω τα νέα του στίβου και μάλιστα, πρόσφατα χάρηκα, γιατί στα πλαίσια της Ημέρας Αθλητισμού προσκλήθηκα σε σχολείο που μίλησα στα παιδιά και τους έδειξα τη δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μετάλλια από τις διακρίσεις μου. Παρότι η μεγάλη μου επιτυχία είναι το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού του 2005 στη Μαδρίτη, έχει χαραχθεί στη μνήμη μου και η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Θεωρώ ότι λίγοι μπορούν να αγωνιστούν σε μια Ολυμπιάδα στην πατρίδα τους, έστω κι αν αγωνιστικά δεν τα είχα πάει καλά. Το σημαντικό είναι ότι μέσω των social media κρατάω επαφή με πολλούς συναθλητές μου και λέμε τα νέα μας και κυρίως, με την Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου που σε πολλές αποστολές μέναμε μαζί. Ήμασταν τότε μια πολύ καλή παρέα οι αθλητές μεταξύ μας».

Ο τελευταίος αγώνας της Στέλλας Πιλάτου ήταν την 1η Αυγούστου του 2009 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε πάρει την 3η θέση με 6,25μ.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία