Γιάννης Κούρκουλος
Τα άλματα στους άνδρες έχουν δύο αστέρια!

Τα άλματα στους άνδρες έχουν δύο αστέρια!

Ενόψει της σεζόν που άνοιξε, μετά τα δρομικά που είδαμε και εκτιμήσαμε το πως μπορούν να κινηθούν οι επιδόσεις και αν υπάρχουν και από ποιους πιθανότητες κατάρριψης παγκόσμιων ρεκόρ, σειρά θα πάρουν τα άλματα.  Που έχουν δύο μεγάλα αστέρια. να στο κοντάρι και ένα στο μήκος… Στο ύψος το στοιχειωμένο 2.45 του Τζαβιέ Σοτομαγιόρ από τη […]

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Ενόψει της σεζόν που άνοιξε, μετά τα δρομικά που είδαμε και εκτιμήσαμε το πως μπορούν να κινηθούν οι επιδόσεις και αν υπάρχουν και από ποιους πιθανότητες κατάρριψης παγκόσμιων ρεκόρ, σειρά θα πάρουν τα άλματα.  Που έχουν δύο μεγάλα αστέρια. να στο κοντάρι και ένα στο μήκος…

Στο ύψος το στοιχειωμένο 2.45 του Τζαβιέ Σοτομαγιόρ από τη Σαλαμάνκα το 1993 όπως δείχνουν τα πράγματα δεν διατρέχει κανέναν «κίνδυνο» κατάρριψης, αφού οι Μπαρσίμ και Μποταρένκο πέρασαν μεν τα 2.40 (2.43 και 2.42), αλλά αυτό έγινε το επίσης μακρινό 2014. Απ τους εν ενεργεία, ο Τζανμάρκο Ταμπέρι, έχει ρεκόρ 2.39, αλλά αυτό το έκανε Ιταλός πριν τον τραυματισμό του το 2016 που στη συνέχεια του κόστισε τη συμμετοχή στο Ρίο. Μπορεί να πάει τόσο ψηλά; Θεωρητικά δύσκολο.

Στις 7 Αυγούστου του ’95, είχαμε την τύχη στο Γκέτεμποργκ να γίνουμε «αυτόπτες» μάρτυρες ενός (για την ακρίβεια 3 έκανε στον αγώνα) εκπληκτικού ρεκόρ στο τριπλούν (18.29), με δράστη τον Τζόναθαν Εντουαρτς. Από τότε, σε άλλους 11 αγώνες και συνολικά 12 με το ρεκόρ του Βρετανού, έσπασε το φράγμα των 18μ. στο αγώνισμα. Πιο κοντά το 2015 με 18.21 βρέθηκε ο Αμερικάνος Κρίστιαν Τέιλορ, αλλά το ρεκόρ δεν έπεσε. Ο ίδιος το 2017 «έραψε» και πάλι κοστούμι παγκόσμιου ρέκορτμαν, αλλά έμεινε στα 18.11.

Ο Πέδρο Πικιάρδο και ως Κουβανός τότε (18.08 και 18.06), αλλά και ως Πορτογάλος τώρα (17.99) φλερτάρει με το ρεκόρ, αλλά είναι δύσκολο πια να το προλάβει στα 29 του…

Στο κοντώ το φετινό 6.20 στον κλειστό που λογίζεται απόλυτο ρεκόρ ανοικτού- κλειστού, του Μόντο Ντουπλάντις, είναι κατά πάσα πιθανότητα… απίθανο να μην το σπάσει ο… Ντουπλάντις!

Ο «Σουηδοαμερικανός» σούπερ σταρ του στίβου ήδη ακολουθεί την πεπατημένη του Σεργκέι Μπούμπκα, καταρρίπτοντας πόντο- πόντο το παγκόσμιο ρεκόρ, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Αλλά εδώ που τα λέμε, πόσο εύκολο είναι από το 6.20 πια, να πας σε έναν αγώνα στο 6.25; Από τους ανταγωνιστές του, ο μόνος που δείχνει ικανός να βγάλει 6ρια άλματα, είναι ο Σαμ Κέντρικς, αλλά σαφώς ο Αμερικανός δεν μπορεί να «ενοχλήσει» τα μέτρα που βγάζει ο καθ οδών για τα 23 του χρόνια Σουηδός.

Στο μήκος, ένα αγώνισμα κορυφαίου ελληνικού ενδιαφέροντος, τα 8.95 του Μάικ Πάουελ από το 1991 στο παγκόσμιο του Τόκιο φαίνεται πως κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει μέχρι απόδειξης του εναντίου. Αλλά ακόμα και αυτά τα 8.90 του Μπίμον, τα 8.87 του Λιούις, τα  8.86 του Εμιγιάν, τα 8.74 του Μάιρικς που ακολουθούν από τότε στη λίστα των κορυφαίων επιδόσεων.

Ο κορυφαίος άλτης του κόσμου στο αγώνισμα και γενικά στα οριζόντια άλματα, ξέρετε όλοι καλά ποιος είναι! Και αυτός δήλωσε ότι θέλει να κάνει το πανελλήνιο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα (8.66). Οπότε αν αυτό συμβεί, κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει αυτός ο απίστευτος παρκουρίστας!

Αυτή την επίδοση που ζητά πρωτίστως να καταρρίψει ο Τεντόγλου, (66) έχει ως ρεκόρ και ο συνομήλικος του Μίλτου, Κουβανός Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία. Είναι βέβαιο πως και οι δύο είναι ικανοί για απίστευτα πράγματα. Αλλά καλύτερος είναι ο Μίλτος, να το ξεκαθαρίσουμε…

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος - Αρθρογραφία