Γιάννης Μαμουζέλος
Στίβος: Έρχονται καινοτομίες - Πρωτάθλημα Ευρώπης δρόμων αποστάσεων με ανοικτή συμμετοχή!

Στίβος: Έρχονται καινοτομίες – Πρωτάθλημα Ευρώπης δρόμων αποστάσεων με ανοικτή συμμετοχή!

Έρχονται αλλαγές για το Στίβο που θα δούμε αρκετές καινοτομίες.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Ο Γιάννης Μαμουζέλος γράφει για τις καινοτομίες που έρχονται στο Στίβο και τις αλλαγές που θα δούμε τα επόμενα χρόνια:

Ζούμε στην εποχή των ραγδαίων αλλαγών και της καινοτομίας… Και ο ευρωπαϊκός στίβος αναζητεί νέες διοργανώσεις και νέα μοντέλα αγώνων που θα τονώσουν το ενδιαφέρον των αθλητών και των φιλάθλων.

Έρχεται λοιπόν από το 2025 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Δρόμων (European Running Championships) με αγώνες 10Km, Ημιμαραθωνίου & Μαραθωνίου σε ένα διήμερο του Απριλίου, κάθε δύο χρόνια!

«Καλωσορίσατε στο μέλλον» είναι το σλόγκαν που συνόδεψε την αποκάλυψη του νέου θεσμού στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στο Βελιγράδι!

Σύμφωνα με τα σχέδια των τεχνικών συμβούλων της, στη διοργάνωση οι χώρες θα διεκδικούν τα μετάλλια & τους τίτλους του Πρωταθλητή Ευρώπης στα αγωνίσματα σε δημόσιο δρόμο, τα οποία θα αφαιρεθούν (ΗΜ & Μ) από το πρόγραμμα του ανά διετία πρωταθλήματος Ευρώπης!

Πιο πρωτοποριακό όμως είναι ότι θα δικαιούνται να μετάσχουν ατομικά αθλητές εκτός εκείνων των εθνικών ομάδων που θα διεκδικούν τις θέσεις στο βάθρο! Θα είναι δηλαδή αγώνας όχι για 50 ή 70 «ελίτ» δρομείς, όπως συμβαίνει έως τώρα για δεκαετίες στο Πρωτάθλημα Ευρώπης Α/Γ, αλλά «ανοικτός» και για όσους επιθυμούν να τρέξουν «πλάι πλάι» με τους κορυφαίους!

Φυσικά δεν ανακοινώθηκαν ακόμη οι λεπτομέρειες για τυχόν κριτήρια επιλογής για όσους θα μετέχουν εκτός εθνικών ομάδων, δηλ. αν θα υπάρχει όριο επιδόσεων ή συγκεκριμένος αριθμός ανά χώρα κ.α.

Το βέβαιο είναι ότι στα ήδη προγραμματισμένα πρωταθλήματα της Ρώμης το 2024 και του Μπέρμιγχαμ το 2026 θα διεξαχθούν κανονικά ο Ημιμαραθώνιος & Μαραθώνιος αντίστοιχα.

Είναι φανερό ότι από το 2027 όλα θα είναι διαφορετικά… Εκτός από το ξεχωριστό ενδιαφέρον που προσδοκούν να κερδίσει αμέσως το «Πρωτάθλημα Δρόμου», πιθανός σκοπός είναι να μειωθούν η χρονική διάρκεια και οι οργανωτικές απαιτήσεις για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου το καλοκαίρι. Για λόγους εξόδων, επιβάρυνσης των διοργανωτριών πόλεων, τηλεοπτικού προγράμματος κ.α.

Η νέα διοργάνωση σίγουρα θα είναι πιο compact, δεν θα απαιτεί μεγάλα στάδια, πολλές ξενοδοχειακές κ.α. υποδομές, αλλά θα στηρίζεται στο μεγάλο ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί από το νέο αιώνα και μετά για τους αγώνες σε δημόσιο δρόμο, στο ιδιαίτερο κίνητρο που θα δίνει στους αθλητές μεγάλων αποστάσεων  και στο όμορφο περιβάλλον που μπορούν να προσφέρουν πολλές πόλεις (και μικρές) ως «σκηνικό-αγωνιστικό χώρο» για τα συγκεκριμένα αγωνίσματα!

Η χώρα που θα αναλάβει σε δύο χρόνια την πρώτη διοργάνωση δεν αποκαλύφθηκε, αλλά οι αρμόδιοι της ΕΑΑ δήλωσαν  ότι έχει εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές πλευρές!

Ας περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία να συναντήσουμε το μέλλον του στίβου στην Ευρώπη…

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος - Αρθρογραφία