Γιάννης Μαμουζέλος
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: Μπορούν να «πέσουν» αυτά τα ρεκόρ στο Γιουτζίν;

Μπορούν να «πέσουν» αυτά τα ρεκόρ στο Γιουτζίν;

Οι φίλαθλοι του στίβου περιμένουν μάχες και σπουδαίες επιδόσεις σε όλα σχεδόν τ΄ αγωνίσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που πλησιάζει… Και φυσικά ελπίζουν πως θα απολαύσουν συναρπαστικό θέαμα από τους κορυφαίους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες που πήραν το εισιτήριο για το ταξίδι στην αμερικανική Δύση! Τα μετάλλια έχουν φυσικά την κυρίαρχη αξία στη διοργάνωση αλλά και τα […]

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Οι φίλαθλοι του στίβου περιμένουν μάχες και σπουδαίες επιδόσεις σε όλα σχεδόν τ΄ αγωνίσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που πλησιάζει… Και φυσικά ελπίζουν πως θα απολαύσουν συναρπαστικό θέαμα από τους κορυφαίους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες που πήραν το εισιτήριο για το ταξίδι στην αμερικανική Δύση!

Τα μετάλλια έχουν φυσικά την κυρίαρχη αξία στη διοργάνωση αλλά και τα ρεκόρ αγώνων έχουν τη δική τους ξεχωριστή αξία και σημασία… Είναι μέρος της ιστορίας του θεσμού και κάποια μένουν απλησίαστα δεκαετίες, με συνέπεια πολλοί να αναρωτιούνται αν και πότε μπορεί να καταρριφθούν!

Στον πίνακα που θα δείτε παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο παλιά ρεκόρ του Παγκόσμιου πρωταθλήματος, χωρίς να διακινδυνεύω προγνωστικά για το αν θ’ αλλάξουν κάποια ονόματα…

Είναι όμως μια ευκαιρία για ένα «κουίζ για στιβικούς»…. Να δείτε τους μετέχοντες και να κάνετε τα δικά σας προγνωστικά αν σε κάποιο αγώνισμα θα επιτευχθεί νέο ρεκόρ αγώνων στο ανακαινισμένο στάδιο του Oregon University!

Στους άνδρες το πιο παλιό ρεκόρ είναι αυτό του μήκους, αφού το 8,95μ. του Μάϊκλ Πάουελ μένει απλησίαστο 31 χρόνια από το Τόκιο (και ως παγκόσμιο φυσικά ρεκόρ), ενώ είχαν χρειαστεί 23 για να ξεπεραστεί το «άλμα του αιώνα» του Μπίμον στα 8,90μ. στο Μεξικό!

Αλλά αν για τους άνδρες είναι το πιο παλιό, δεν ισχύει το ίδιο για τα ρεκόρ γυναικών, αφού εκεί τρία μένουν ακλόνητα απ’ το 1ο Παγκ. Πρωτ.  και πέντε απ’ το δεύτερο, δηλ. 39 και 35 χρόνια αντίστοιχα! Επιδόσεις και ονόματα που έμειναν μυθικά στην ιστορία του στίβου… Δείτε τα παρακάτω:

Άνδρες

1993  (Στουτγκάρδη)

100μ. εμπ.   12.91 Κόλιν Τζάκσον (Μ. Βρ.)

400μ. εμπ.  47.18 Κέβιν Γιανγκ (ΗΠΑ)

4Χ400μ.     2.56.29 ΗΠΑ

Γυναίκες

1983  (Ελσίνκι)

400μ.  47.99    Γιαρμίλα Κρατοχβίλοβα (Τσεχ/ια)

800μ. 1.54.68 Γιαρμίλα Κρατχοβίλοβα (Τσεχ/ια)

Ύψος  2,09μ. Στέφκα Κοσταντίνοβα (Βουλ.)

1987   (Ρώμη)

200μ.  21.74  Σίλκε Γκλάντις (Αν. Γερμ.)

Μήκος 7,36μ. Τζάκι Τζόϊνερ- Κέρσι (ΗΠΑ)

Σφαίρα 21,24μ. Νατάλια Λοσόφσκαγια (Σοβ. Εν)

Δίσκος  71,62μ. Μαρτίνα Χέλμαν (Αν. Γερμ.)

7θλο     7128β. Τζάκι Τζόϊνερ –Κέρσι (ΗΠΑ)

Τέλος από το 1993 (Στουτγκάρδη) παραμένει το ρεκόρ στα 4Χ400μ. 3.16.71 ΗΠΑ

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος - Αρθρογραφία