Γιάννης Κούρκουλος
Ο Γιάννης Κούρκουλος θυμάται τη μέρα που η Κατερίνα Κόφφα συγκλόνισε τον κόσμο. Ήταν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στο Παρίσι.

Όταν η Κατερίνα Κόφφα με τρία ρεκόρ συγκλόνισε τον κόσμο!

Ο Γιάννης Κούρκουλος θυμάται τη μέρα που η Κατερίνα Κόφφα συγκλόνισε τον κόσμο. Ήταν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στο Παρίσι.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Το 6ο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου έγινε στο Μπερσί του Παρισιού το 1997, λίγους μήνες πριν το 6ο του ανοικτού που έγινε στην Αθήνα. Στη διοργάνωση αυτή ήλθαν τρία μετάλλια για τη χώρα μας τα δύο χρυσά και ένα αργυρό από τον Παπακώστα και είδαμε σε προηγούμενο θέμα το πώς ήλθε αυτό το μετάλλιο. Εδώ θα δούμε πως ήλθε ένα ανέπλιστο θα έλεγε κανείς χρυσό από την Κατερίνα Κόφφα στα 200μ., που άφησε άφωνους τους πάντες.

Στην 4 προκριματική σειρά απ τις 6 έτρεξε η Κατερίνα και μάλιστα την κέρδισε εύκολα με 23.05 σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ, αφήνοντας πίσω της τη διάσημη Αμερικανίδα Σαρλότ Γκιντρί που σημείωσε 23.43.

Από τις 6 αυτές προκριματικές σειρές πέρναγαν οι δύο πρώτες και οι 6 χρόνοι συνολικά για να γίνουν 18 οι αθλήτριες που πέρασαν και να αγωνιστούν σε τρεις ημιτελικές σειρές για μία θέση στον τελικό, περνώντας οι δύο πρώτες εκ νέου από κάθε μία από αυτές. Συνολικά απ όλες τις σειρές η Κόφφα πέρασε με τη 2η επίδοση και έτσι άρχισε να αχνοφαίνεται μία μικρή ελπίδα για κάτι καλό, αλλά αυτό ήταν και συνάρτηση των αντιπάλων που θα προέκυπταν στον ημιτελικό.

Όταν ήρθε η ώρα του, η Κατερίνα κάθισε στα στάρτινγκ μπλοκς (βατήρες) της πρώτης ημιτελικής σειράς. Ήταν απόλυτα αποφασισμένη για μία θέση στον «ήλιο» και το απέδειξε καθώς τερμάτισε δεύτερη με 22.96 σημειώνοντας εκ νέου πανελλήνιο ρεκόρ, σπάζοντας και το ψυχολογικό φράγμα των 23.00 δευτερολέπτων. Ήταν πίσω μόλις ένα εκατοστό του δευτερολέπτου (!) απ τη Τζαμαϊκανή Μέρλιν Φρέιζερ που χρονομετρήθηκε σε 22.95. Η θέση της από την τρίτη της κούρσας, Ντόντερς που με 23.30 σημείωσε ατομικό ρεκόρ δεν κινδύνευσε επ ουδενί… Ο στόχος είχε επιτευχθεί. Και τώρα στην 6άδα του τελικού για ό,τι ήθελε προκύψει.

Η μέρα που η Κατερίνα Κόφφα έγραψε ιστορία

Στις 8 Μαρτίου ήταν ο τελικός και εκεί η Κόφφα έμελε να γράψει ιστορία. Βρέθηκε στην εξωτερική διαδρομή, στο 6ο κουλουάρ και έδωσε την ψυχή της, το «αίμα της καρδιάς» της για να σημειώσει για τρίτη διαδοχικά κούρσα πανελλήνιο ρεκόρ (22.76), αλλά το κυριότερο να στεφτεί παγκόσμια πρωταθλήτρια και για χάρη της να ανακρουστεί ο ελληνικός Ύμνος στο Παρίσι. Ήταν το πρώτο γυναικείο μετάλλιο για τη χώρα μας στη διοργάνωση.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό η αγωνία ήταν τεράστια. Αυτό το ένα εκατοστό που είχε μείνει πίσω από την Φρέιζερ στον ημιτελικό δεν το ξέχασε και στο νήμα του τελικού “έπεσε” μαζί με την άλλη Τζαμαϊκάνα, την Τζούλιετ Κάθμπερτ. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Κατερίνας να επικρατήσει με ένα εκατοστό διαφορά!.. Να κερδίσει ποια; Αυτήν που τα μετάλλιά της προκαλούν ζαλάδα, αφού μεταξύ των άλλων είχε 2 ολυμπιακά ασημένια, ένα ολυμπιακό χάλκινο, ένα χρυσό σε παγκόσμιο και δύο παγκόσμια αργυρά. Αυτά μεταξύ των άλλων…

Οι φίλοι του στίβου θα έχουν δει το βίντεο της κούρσας. Η Κόφφα τερματίζοντας κάνει 5-6 διασκελισμούς και ψάχνεται για το τι έχει γίνει. Σηκώνει το κεφάλι της προς τα δημοσιογραφικά θεωρεία. Εκεί που είμαστε οι Ελληνες απεσταλμένοι των Μέσων. Το μάτριξ του σταδίου δεν έχει δώσει ακόμα ριπλέι. Δείχνει με τα δάκτυλά της το 2. Όρθιος, δεν θυμάμαι στην απόλυτη παράνοια τι έκαναν οι άλλοι, σηκώνω το δείκτη ψηλά και της δείχνω το 1… Απ τις ωραιότερες στιγμές που έζησα στο στίβο εκπροσωπώντας, τι άλλο; Το Sportime

To πανηγύρι της Κόφφα και όλων μας, μόλις είχε ξεκινήσει για να δοθεί η συνέχεια, πού αλλού; Στον πύργο του Άιφελ για φωτογραφίες. Γιατί τόσο ψηλά και τόσο ξακουστή έγινε η Κατερίνα…

Tελικός

1. Κατερίνα Κόφφα (Ελλάδα) 22.76 (Πανελλήνιο Ρεκόρ)
2. Τζούλιετ Κάθμπερτ (Τζαμάικα) 22.77
3. Σβετλάνα Γκοτσαρένκο (Ρωσία) 22.85
4. Μέρλιν Φρέιζερ (Τζαμάικα) 22.88
5. Εκατερίνα Γκριγκόριεβα (Ρωσία) 23.81
6. Σαρλότ Γκιντρί (ΗΠΑ) Δεν ξεκίνησε

Το βίντεο της κούρσας

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος - Αρθρογραφία