Άλμα εις μήκος
Ο Μίλτος και οι «πρόγονοί» του!

Ο Μίλτος και οι «πρόγονοί» του!

Δείτε λοιπόν τι γράφει η ιστορία και η στατιστική για το αγώνισμα που ταιριάζει στους Έλληνες…

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΜΟΥΖΕΛΟΣ

Λογικά όλη η Ελλάδα ασχολείται με τον Μίλτο Τεντόγλου (όπως και με τη …νεοφώτιστη στα μίντια και στο προσκήνιο Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και την παλιά Κατερίνα Συεφανίδη) αλλά το μήκος έχει τη δική του ιστορία με ελληνικό χρώμα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου!

Μια ιστορία που ελάχιστοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι φαντάζονται ότι προϋπάρχει, γραμμένη από πρωταθλητές άλλων εποχών, πριν αρχίσουν να γράφουν τις πρόσφατες σελίδες ο Λούης Τσάτουμας και κυρίως ο Μίλτος Τεντόγλου, ήδη back to back (που λένε και στην ελληνική ύπαιθρο…) χρυσός νικητής!

Δείτε λοιπόν τι γράφει η ιστορία και η στατιστική για το αγώνισμα που ταιριάζει στους Έλληνες…

• Η διοργάνωση του 2022 ήταν η 16η φορά με ελληνική συμμετοχή στο μήκος, είτε σε προκριματικό είτε σε τελικό.
• Ο Μίλτος είναι ο 16ος Έλληνας άλτης που έχει αγωνισθεί σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο αγώνισμα, αλλά οι γαλανόλευκες παρουσίες είναι περισσότερες, αφού αρκετοί πρωταθλητές μας αγωνίσθηκαν πάνω από μία φορά.
• Η πρώτη ελληνική συμμετοχή έγινε το 1938, στη 2η διοργάνωση στο Παρίσι, όταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης μετέσχε απ’ ευθείας σε τελικό με 13 αθλητές και ήλθε 12ος με επίδοση 6,94μ.
• Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι χρόνια για να αγωνισθεί πάλι Έλληνας στο μήκος, το 1958 στη Στοκχόλμη (Δημ. Σπυρόπουλος με 7,04μ. 17ος/21 στον προκριματικό)
• Μόλις το 1982 (στην 13η διοργάνωση στην Αθήνα) υπήρξε ουσιαστικά η πρώτη ελληνική παρουσία σε τελικό , με τον Δημ. Δεληφώτη να παίρνει την 10η θέση με 7,75.
• Οι διοργανώσεις που ακολούθησαν με Έλληνα σε τελικό είναι οι εξής:

Ο Μίλτος και οι «πρόγονοί» του!

Ο απολογισμός των μεταλλίων είναι 2 χρυσά, 1 αργυρό και 1 χάλκινο αλλά δε νομίζω ότι θα σταματήσουμε εδώ, αφού ο αέρινος πρωταθλητής μας είναι ακόμη πολύ νέος και η διεξαγωγή του Πρωταθλήματος κάθε δύο χρόνια του επιτρέπει να αυξήσει την προσωπική & ελληνική συλλογή! Υγεία και υπομονή να υπάρχει σε όλους…

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος - Αρθρογραφία