Γιάννης Μαμουζέλος
Νομοθετική φάμπρικα εξυπηρετήσεων στον αθλητισμό - Αυγενάκης

Νομοθετική φάμπρικα εξυπηρετήσεων στον αθλητισμό!

Ο Γιάννης Μαμουζέλος σχολιάζει στο Stivostime.gr το νέο νομοσχέδιο Αυγενάκη, η διαβούλευση του οποίου έκλεισε σήμερα

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να βλέπουν δύο πράγματα: Πώς φτιάχνονται οι νόμοι και τα λουκάνικα» (Όττο φον Μπίσμαρκ). Υποθέτω πως ο περίφημος Γερμανός πολιτικός και ηγέτης του 19ου αιώνα ήξερε πολύ καλά γιατί αποφάνθηκε έτσι. Εμείς το διαπιστώνουμε στις συνεχείς «μεταρρυθμίσεις της αθλητικής νομοθεσίας» από τον κ. Αυγενάκη, που φαντασιώνεται πως θα μείνει στα χρονικά ως σύγχρονος Σόλων!

Λίγο πριν κλείσει η Βουλή, ο δραστήριος υφυπουργός Αθλητισμού φέρνει ένα νέο νομοσχέδιο «για τη θωράκιση του νομικού πλαισίου του αθλητισμού και εξορθολογισμό της αθλητικής νομοθεσίας» γιατί τέσσερα χρόνια δεν του έφτασαν με τους προηγούμενους νόμους!

Εντάξει, πάντα ένας νόμος μπορεί να έχει κάποια κενά ή λειτουργικές αστοχίες, αλλά εδώ είναι να τρελαινόμαστε… Εκτός αν ισχύει η ρήση του Αλμπέρ Καμύ «σύμφωνα με τους Κινέζους, οι αυτοκράτορες όταν πλησιάζει το τέλος τους, εκδίδουν αναρίθμητους νόμους», απλώς μένει να διευκρινιστεί, αν ο υπουργός αισθάνεται «αυτοκράτορας» ή «λίγο πριν το τέλος του»!

Όλο διορθώσεις, συμπληρώσεις, τροποποιήσεις κ.α. είναι γεμάτο αυτό το νομοσχέδιο, που μοιάζει περισσότερο με το παλαιοκομματικό «το θέμα σας τακτοποιήθηκε ευνοϊκά, κατόπιν ενεργειών μου…».

Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι τα παρακάτω θέματα:

1. Κατάργηση του κωλύματος συστέγασης σωματείου με εμπορική επιχείρηση! Δηλαδή επιτρέπει στα ΑΒ, την Adidas ή τα Jumbo, να ιδρύσουν αθλητικό σωματείο, να έχουν τα γραφεία του μέσα σ’ ένα κατάστημα και άμεσα ή έμμεσα να αποκτούν και πελατεία ή να ταυτισθεί το εμπορικό σήμα με το ερασιτεχνικό σωματείο κ.α. πολλά!

2. Δυνατότητα σε φορείς που δεν εμπίπτουν στις υποχρεώσεις των αθλητικών σωματείων (ειδική αναγνώριση, εγγραφή στο μητρώο κ.α.) να διοργανώνουν αγώνες σε Δημόσιο ή Ορεινό δρόμο.

Δηλαδή, ιδιωτικές- εμπορικές εταιρίες οποιουδήποτε αντικειμένου, εταιρίες διοργάνωσης εκδηλώσεων ή μάνατζερ, αλλά και ΜΚΟ, Δήμοι ή οργανισμοί κ.α. θα διοργανώνουν αγώνες, χωρίς καμιά ενημέρωση, έλεγχο ή άδεια από την Ομοσπονδία! Αυτό σημαίνει ότι τομείς/είδη του αθλήματος, όπως προσδιορίζονται όχι από τον ΣΕΓΑΣ αλλά την Παγκόσμια & Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (WA & EAA) γίνονται αντικείμενο ιδιωτικής διοργάνωσης, χωρίς καμιά προϋπόθεση, με μοναδικό σκοπό το οικονομικό όφελος!

Την ίδια ώρα οι «μανδαρίνοι» ξεχνούν ότι αγωνίσματα όπως ο Μαραθώνιος, Ημιμαραθώνιος, 10χλ,. 5χλμ. και 1 Μίλι (για να μείνουμε μόνο στο Δημόσιο Δρόμο) είναι επίσημα αγωνίσματα του διεθνούς προγράμματος και μάλιστα με εθνικά, ηπειρωτικά ή παγκόσμια πρωταθλήματα και αναγνωρισμένες διοργανώσεις!

Δεν μπορεί ο «πάσα ένας» να διαφημίζει τέτοιους αγώνες, των οποίων φυσικά τα αποτελέσματα δεν αναγνωρίζονται και δεν επιφέρουν κανένα δικαίωμα στους μετέχοντες, αλλά το οποιοδήποτε αρνητικό συμβάν σε αυτούς θα δυσφημίζει πιθανότατα στα μάτια της κοινής γνώμης το άθλημα και την Ομοσπονδία του!

Να ενημερώσουμε τους «σοφούς νομοθέτες» ότι στις σοβαρές ξένες χώρες με αντίστοιχο πολιτικό/οικονομικό/αθλητικό σύστημα οι διοργανωτές αγώνων «μαζικής συμμετοχής & αναψυχής» πληρώνουν στις Ομοσπονδίες «την άδεια» και αποδέχονται τις κανονιστικές οδηγίες της!

3. Καθιέρωση της ποινής της «έκπτωσης του ΔΣ σωματείου» με διαπιστωτική πράξη οργάνου της ΓΓΑ, αν δεν εισάγουν ή δεν επικαιροποιούν όσα στοιχεία απαιτεί το Μητρώο Αθλητικών Φορέων! Έχει τονισθεί και στο παρελθόν (και από το ΙΔΕΑΔ) ότι αυτή η
ποινή (ενώ προβλέπονται απαγόρευση συμμετοχής σε αγώνες, αφαίρεση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης κ.λπ) είναι και αντισυνταγματική και ξεπερνά κάθε λογική!

Δηλ. ενώ μόνο δικαστικά επιτρέπεται η διάλυση /απαγόρευση λειτουργίας ενός σωματείου, ο «σοφός εγκέφαλος» οδηγεί, με την έκπτωση του ΔΣ, σε διορισμό προσωρινής διοίκησης, σύγκληση ΓΣ και προκήρυξη εκλογών για νέο ΔΣ, δηλ. ουσιαστικά σε υπολειτουργία/ αδράνεια το σωματείο, μεγάλη οικονομική επιβάρυνση ή και ουσιαστική διάλυσή του! Οι ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολούνται σήμερα με τα ερασιτεχνικά σωματεία θα απομακρυνθούν πλήρως απογοητευμένοι και εξοργισμένοι…

4. Ανάθεση στον εκάστοτε υφυπουργό του συστήματος αξιολόγησης αθλητικών Ομοσπονδιών ΧΙΛΩΝ! Γιατί τι άλλο εκτός από το Λουδοβίκειο «Το Κράτος είμαι εγώ» μπορεί να σημαίνει η δυνατότητα να αποφασίζει εκείνος για τους επί μέρους δείκτες (μέγεθος, δραστηριότητα, διακρίσεις, διακυβέρνηση), τη βαρύτητα των κριτηρίων αξιολόγησης και τη διαδικασία αξιολόγησης!

Είναι προφανές (άλλωστε έτσι κινείται σε όλη τη θητεία του…) ότι ο κ. Αυγενάκης ονειρεύεται να καθιερώσει ένα ασφυκτικό παρεμβατικό πλαίσιο (βρόγχος θα ήταν ίσως η σωστή λέξη…) για να χειραγωγεί πρόσωπα και καταστάσεις στον αθλητισμό! Και τώρα κάνει και διάφορες εξυπηρετήσεις/ρουσφέτια σε χώρους/πρόσωπα που από χρόνια επιδίωκαν όλο και μεγαλύτερο μέρος της «πίτας του αθλητισμού» να περάσει σε ιδιωτικά χέρια, να αποτελεί αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης και κέρδους!

Όπως και το απώτερο σχέδιο είναι να μην μείνει στο Δημόσιο σχεδόν καμιά αθλητική υποδομή, απ΄ αυτές που φυσικά κατασκευάστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού! Μετά θα απομένει να εξαλειφθεί και η συνταγματική πρόβλεψη ότι ο αθλητισμός είναι ευθύνη και μέριμνα του Κράτους που οφείλει να υποστηρίζει το δικαίωμα των πολιτών σε αυτόν

Υ.Γ.: Ευτυχώς έκανε χάρη η ΚΑΕ Παναθηναϊκός και επέτρεψε να αγωνισθεί στο κλειστό «Ν. Γκάλης» η εθνική ομάδα τένις

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος

Γιάννης Μαμουζέλος - Αρθρογραφία