Δρόμοι ταχύτητας 200μ.
Συμπληρώθηκαν 22 ολόκληρα χρόνια από το χρυσό που κατέκτησε ο Κώστας Κεντέρης στα 200 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Κώστας Κεντέρης: Η αξέχαστη κούρσα που έκανε ο «γιος του ανέμου» στο Σίδνεϋ (vid)

Συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από το χρυσό που κατέκτησε ο Κώστας Κεντέρης στα 200 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Σαν σήμερα, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000, ο Κώστας Κεντέρης «μαγνήτισε» ολόκληρο τον πλανήτη, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Μια κούρσα που ο «γιος του ανέμου»… υπέγραψε με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία του στίβου, καθηλώνοντας την Ελλάδα. Και ποιος Έλληνας δεν παρακολούθησε ζωντανά την την προσπάθεια που έκανε ο Κώστας Κεντέρης.

Όλες οι τηλεοράσεις ήταν «κολλημένες» στο κρατική κανάλι για να δουν τον μεγάλο Έλληνα αθλητή να κόβει πρώτος το νήμα, σε ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα που διαθέτει ο στίβος.

Με επίδοση 20.09 που αποτέλεσε προσωπικό ρεκόρ για τον τότε 27χρονο πρωταθλητή και φυσικά Πανελλήνιο ρεκόρ.

Στα προκριματικά ο Κεντρής πήρε την πρώτη θέση με χρόνο 20.57, ενώ κατέρριψε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ για πρώτη φορά από τα προημιτελικά (με 20.14) αν και κατέλαβε τη 2η θέση. Εν συνεχεία στα ημιτελικά πήρε τη πρώτη θέση στη σειρά του με 20.20 και πλέον μπροστά του είχε τον μεγάλο τελικό.

Η κούρσα ήταν συγκλονιστική καθώς ως τα 100μ.  ο Κώστας Κεντέρης ήταν 5ος, όμως κάπου εκεί άρχισε μια επική αντεπίθεση «καταπίνοντας» το ένα μέτρο μετά το άλλο και μαζί και τους αντιπάλους του. Εν τέλει τους προσπέρασε όλους και πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο καταρρίπτοντας ξανά το πανελλήνιο ρεκόρ, με επίδοση 20.09, όπως αναφέρουμε και πιο πάνω!

Κώστας Κεντέρης: «Δεν φοβήθηκα κανέναν, ευχαριστώ τον Θεό»

Μετά του τέλος της κούρσας, ο χρυσός Ολυμπιονίκης δήλωσε: «Από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο Σίδνεϊ, πίστευα ότι κανείς δεν είναι καλύτερος από μένα. Πέρσι στη Σεβίλλη είχα δει τον Μορίς Γκρίν και κατάλαβα ότι δεν υστερούσα σε προσόντα. Τώρα ήταν η σειρά μου. Είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Στα τελευταία μέτρα δεν θυμάμαι αν σήκωσα τα χέρια μου αλλά ήξερα ότι το χρυσό μετάλλιο είναι δικό μου.

Στον αγώνα δεν φοβήθηκα κανέναν, μπήκα και πάλεψα σε όλες τις κούρσες. Άλλωστε αυτό ήταν και το πλάνο μου, να βελτιώνομαι από κούρσα σε κούρσα μέχρι τον τελικό. Αφιερώνω τη νίκη μου στην Ελλάδα και αν είναι δυνατόν, το χρυσό μου μετάλλιο να αποτελέσει μικρό βάλσαμο στον πόνο όσων έχασαν τους ανθρώπους τους στο ναυάγιο (σ.σ. του Εξπρές Σάμινα). Ευχαριστώ τον Θεό».

Αναλυτικά η κατάταξη του τελικού των 200μ. στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ

  • 1. Κώστας Κεντέρης (Ελλάδα) 20.09
  • 2. Ντάρεν Κάμπελ (Ην. Βασίλειο) 20.14
  • 3. Άτο Μπόλτον (Τρίνιταντ Τομπάκο) 20.20
  • 4. Ομπαντέλε Τόμσον (Μπαρμπέιντος) 20.20
  • 5. Κρίστιαν Μάλκομ (Ην. Βασίλειο) 20.23
  • 6. Κλαουντινέι Ντα Σίλβα (Βραζιλία) 20.28
  • 7. Κόμπι Μίλερ (ΗΠΑ) 20.35
  • 8. Τζον Καπέλ (ΗΠΑ) 20.49

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Αλέξανδρος Κωτάκης

Αλέξανδρος Κωτάκης

Αλέξανδρος Κωτάκης - Αρθρογραφία