Μαραθώνιος
Η κλιματική αλλαγή «κόβει» τα ρεκόρ στους Μαραθωνίους

Η κλιματική αλλαγή «κόβει» τα ρεκόρ στους Μαραθωνίους

Έκθεση του Climate Central δείχνει ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες περιορίζουν τις ιδανικές συνθήκες για ρεκόρ στους μεγαλύτερους Μαραθωνίους του κόσμου.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Η κλιματική αλλαγή απειλεί να αλλάξει ριζικά τον κόσμο των Μαραθωνίων, περιορίζοντας τις πιθανότητες επίτευξης ρεκόρ στους μεγαλύτερους αγώνες του πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού «Climate Central». Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 86% των 221 διεθνών Μαραθωνίων θα έχουν έως το 2045 λιγότερες ημέρες με ιδανικές καιρικές συνθήκες, ενώ ήδη αρκετοί αγώνες επηρεάζονται από τις αυξημένες θερμοκρασίες.

Η φετινή διοργάνωση του Βερολίνου έγινε σε θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 23 βαθμούς Κελσίου, επίπεδα που θεωρούνται οριακά για κορυφαίες επιδόσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι άνδρες αθλητές αποδίδουν καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες γύρω στους 4 βαθμούς, ενώ οι γυναίκες σε περίπου 10 βαθμούς Κελσίου.

Η Βρετανίδα δρομέας Μχάιρι Μακλέναν δήλωσε πως «η κλιματική αλλαγή δεν κάνει απλώς τους αγώνες πιο δύσκολους, αλλά καθιστά τις ιδανικές επιδόσεις σχεδόν άπιαστες». Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμη και η μεταφορά της εκκίνησης των Μαραθωνίων σε πρωινές ώρες μπορεί να βελτιώσει ελαφρώς τις συνθήκες, ωστόσο η γενική τάση παραμένει ανησυχητική.

Η Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Βερολίνο συγκαταλέγονται στους αγώνες που κινδυνεύουν να χάσουν τη φήμη τους ως πεδία ρεκόρ, καθώς οι συνθήκες γίνονται ολοένα πιο αντίξοες για τους δρομείς υψηλού επιπέδου.Η κλιματική αλλαγή «κόβει» τα ρεκόρ στους Μαραθωνίους

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Διονύσης Αντωνέλλος

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Εξειδίκευση στα ελληνοτουρκικά, τον Ολυμπιακό και τον στίβο, με ρεπορτάζ και αναλύσεις από πρώτο χέρι που προσφέρουν γνώση και έμπνευση.

Διονύσης Αντωνέλλος - Αρθρογραφία Facebook of Διονύσης Αντωνέλλος X of Διονύσης Αντωνέλλος

Το άρθρο δεν έχει ακόμα βαθμολογηθεί.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο: